Geotourit

Kuva: TheHeartOfSweden.com/geotour

Geocaching.comin viralliseen mobiiliohjelmaan tuli viimeisimmässä päivityksessä tuki geotoureille, mutta mistä oikeastaan on kyse?

Geotourit ovat Groundspeakin kaupallisia yhteistyöprojekteja, jotka on tehty yhteistyössä matkailun ammattilaisten tai muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Tarkoituksena on esimerkiksi mainostaa alueen nähtävyyksiä ja houkutella geokätköilijöitä alueelle.

Sovelluksesta geotourit löytyvät kätköhaun alta. Käyttöliittymä kaipaa vielä vähän hiomista, sillä nyt geotourin voi hakea vain GT-koodilla. Itseä kiinnostava geotour pitää siis ensin hakea Geocaching.com:n Geotours-sivulla. GT-koodit löytyvät jokaisen geotourin omalta sivulta.

Ruotsin sydän

Kuva: TheHeartOfSweden.com/geotour

Suomessa geotoureja ei vielä ole, mutta Ruotsista sellainen jo löytyy.  Kesäkuussa julkaistu The Heart of Sweden -geotour käsittää 50 kätköä Örebron läänin alueella. Geotourin on organisoinut Örebron läänin kuntayhtymä. Sarjan kätköt ovat olleet suosittuja ja niille on kertynyt kirjoitushetkellä yhteensä 1354 suosikkipistettä.

Sarjan kätköjä ovat olleet toteuttamassa lukuisat paikalliset kätköilijät. Purkit esittelevät monipuolisesti alueen kiinnostavia nähtävyyksiä, luontoa ja kulttuuria. 50 kätkön joukkoon mahtuu kaikkea helpoista peruspurkeista veneilykätköön ja vaativaan kiipeilykätköön.

Hakijoita sarjan kätköille houkutellaan ilmaisten geokolikoiden avulla. Geotourin sivulta voi tulostaa oman geotour-passin, johon merkitään kätköpurkeista löytyneitä koodeja. Lisäksi osasta kätköpaikoista täytyy ottaa valokuva. Hirviaiheisia geokolikkoja on mahdollista saada yhteensä kolme. Käymällä tietyt kymmenen sarjan kätköä saa pronssitason geokolikon. Vielä toiset kymmenen hakemalla tienaa hopeatason geokolikon ja hakemalla kaikki sarjan 50 kätköä tienaa itselleen kultaisen tason geokolikon. Geotourin sivuilta löytyy lista kolikoita tienanneista kätköilijöistä.

Kuva: TheHeartOfSweden.com/geotour

Muutakin houkutinta on tarjolla. Esimerkiksi nyt elokuussa Instagramissa #geotourswe -hashtagilla kuvia jakaneiden kätköilijöiden kesken arvotaan kylpyläviikonloppu kahdelle.

Örebrohon ajaa Tukholman satamista noin parissa tunnissa, joten geotourille ehtii hyvin Suomestakin vaikka pitkän viikonlopun aikana.

Jotain mätää Tanskanmaalla?

Tavallisista kätköistä poiketen geotourien kätköt voivat olla avoimen kaupallisia. Tanskassa julkaistiin maaliskuussa Bridgestone GeoTour 2016, joka on rengasvalmistajan mainoskampanja. Bridgestonen kätköt on piilotettu ympäri Tanskaa. Tanskan geotourissa ei ole tarjolla geokolikoita, mutta kätköjä hakeneet voivat osallistua kilpailuun. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan noin 1600 euron arvoinen autoloma ja joka kuukausi on tarjolla pienempia palkintoja. Bridgestonen kilpailu päättyy syyskuussa ja nähtäväksi jää poistuuko koko geotour kätköineen silloin.

Örebron geotour on ollut hurjan suosittu, mutta samaa ei voi sanoa Bridgestonen kampanjasta – ainakaan kerättyjen suosikkipisteiden valossa. Vaikka kätköt sijaitsevat kauniilla paikoilla, niin sarjan kätköt ovat keränneet kesän aikana suosikkipisteitä yhteensä vain 35, vaikka kävijöitä näilläkin kätköillä on ollut. Geotourin kätköt on julkaistu Bridgestonen oman käyttäjätilin alla, eikä ole tiedossa onko toteutuksessa ollut apuna paikallisia kätköilijöitä.

Geotourit maailmalla

Eniten geotoureja löytyy Yhdysvalloista, mutta Euroopassakin niitä on monessa maassa. Useimmat tourit on tehty matkailunedistämistarkoituksessa ja Tanskan mallisia mainoskampanjoita on vähemmän. Geotoureja ovat toteuttaneet kaupungit, maakunnat, osavaltiot, kauppakamarit, luonnonpuistot ja matkailunedistämisjärjestöt.

Suurin osa geotoureista on melko paikallisia, mutta osa esittelee kohteita laajemmalta alueelta. Esimerkiksi Dinosaur Train -geotourin kätköjä on Yhdysvalloissa usean osavaltion alueella ja muutama Kanadankin puolella. Euroopassa viikinkien jalanjäljissä kulkevan geotourin, Thing Sitesin, kätköjä löytyy Mansaarelta, Skotlannista, Färsaarilta, Norjasta ja Islannista.

Geokätköilijän kannalta geotourien kätköt ovat aivan tavallisia kätköjä. Suurin lisäarvo etsijälle on (ainakin toivottavasti) hyvin suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus, joka esittelee tiettyä mielenkiintoista teemaa. Useissa geotoureissa on lisäksi mahdollisuus saada geokolikoita tai muita palkintoja sarjan kätköjä keräämällä. Kannattaakin tarkistaa osuuko seuraavan lomamatkan varrelle mielenkiintoisia geotoureja.

Geotour-kätköt tunnistaa omasta matkalaukku-attribuutista. Symboliksi valittu matkalaukku on hämäävästi todella lähellä turistiystävällinen kätkö -attribuuttia, joten kannattaa olla tarkkana.

Geotourit matkailun ammattilaisille ja yrityksille

Kuva: TheHeartOfSweden.com/geotour

Geokätköily on pitkään kiinnostanut kaupallisia tahoja, mutta ohjesäännöissä oleva kaupallisten kätköjen kielto rajoittaa kaupallisia mahdollisuuksia. Geotourit tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden geokätköjen hyödyntämiseen markkinoinnissa. Geotourin toteuttaminen vaatii sopimista Groundspeakin kanssa ja epäilemättä rahaakin liikkuu. Geotourien kätköt julkaistaan Groundspeakin erityisluvalla, joten niiden yksityiskohdat ovat sovittavissa. Geotour kannattaa suunnitella huolella ja miettiä miten siitä saadaan oikeasti geokätköilijöitä kiinnostava. Kiinnostuneen kannattaa tutustua Groundspeakin kokoamaan materiaaliin.

Yksi kommentti artikkelille “Geotourit”

    Kommentointi suljettu

    Trackbacks and Pingbacks:

    1. Geocaching.comin uudet ohjesäännöt - Geokätköt.fi

      […] eivät ole myöskään ilmainen markkinointityökalu. GeoTour-yhteistyönä on mahdollista toteuttaa kaupallisia kampanjoita, mutta muuten kaupallisuus ei kuulu […]