Suomen ensimmäinen geokätkö, GC72 Sun Gear, piilotettiin lauantaina 30. syyskuuta 2000, eli kätkö täyttää pian 16 vuotta. Nettilokien mukaan siellä on vieraillut pian 2000 vierailijaa. Todellisuudessa kävijöitä on enemmän, sillä kaikki eivät kirjaa löytöjään nettiin. Kävimme katsomassa mitä kätkölle kuuluu.

IMG_5296Nyt on hyvä mustikkavuosi ja sen huomaa Keinukallion metsässäkin. Nälkäisenä täällä ei tarvitse kätköillä, jos jaksaa poimia mustikoita. Etsiä niitä ei tarvitse, sillä mustikoita on joka puolella.

Sun Gear on piilotettu Keinukallion urheilualueen metsiin Keravalla lähellä Vantaan rajaa. Kätköpaikka on kestänyt aikaa hyvin. Kätköpurkki on uusittu paremmin kosteutta kestävään malliin vuonna 2009 ja kätkön piilopaikka on elänyt vuosien varrella, mutta suurempia muutoksia alkuperäiseen kätköpaikkaan ei ole tarvinnut tehdä.

Ulkoilualueen parkkipaikalla on paljon autoja, mutta kätkön lähettyvillä saa ulkoilla rauhassa. Monet liikkuvat vain leveillä pururadoilla tai käyttävät Keinukallion frisbeegolf-rataa.

Lähestyminen

IMG_5287Lokeissa moni kertoo lähestyneensä kätköpaikkaa perinteistä pöljänpolkua pitkin, eli puskia myöten rymyten. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista, sillä paikalle johtaa hyviä polkuja useammastakin suunnasta. Suosittelemme lähestymään kätköä Keinukallion urheilupuiston (N 60° 23.02′, E 25° 8.24′) suunnasta. Urheilupuistolla on hyvin pysäköintitilaa ja matkan varrelle osuu muitakin kätköjä. Matkaa urheilukeskukselta kätkölle on noin pari kilometriä suuntaansa. Huomioi, että Maanmittauslaitoksen kartassa näkyy vain osa alueen poluista. Koko metsä on suosittua ulkoilualuetta ja polkuja risteilee joka suuntaan.

Jos olet kiireessä tai metsäreippailu ei kiinnosta, niin kätkölle pääsee lyhyempääkin reittiä Lahdentien varresta. Autolle Lahdentien varressa on parikin levennystä (esim. N 60° 21.90′, E 25° 7.77′), joiden kohdilta lähtee polkuja metsään suoraan kohti kätköä.

Joukkoliikenteellä

Sun Gearille pääsee hyvin ilman autoakin. Arkisin Helsingin keskustasta pääsee noin 40 minuutissa kätkön lähelle busseilla numero 738 tai 738K. Bussista voi jäädä pois Lahdentiellä kätkön lähellä tai Keinukallion urheilupuiston luona. Viikonloppuisin paras tapa on ottaa juna Saviolle, josta on reilu kolmen kilometrin kävelymatka kätkölle. Tarkempia reittejä ja aikatauluja voi hakea HSL:n reittioppaasta. Määränpäänä kannattaa käyttää osoitetta Lahdentie 82, Kerava.

Alkuaikojen lokit

On melkein uskomatonta, että kätköpurkissa on säilynyt alkuperäisiä lokipapereita. Vanhimmat lokit ovat vuodelta 2001 ja ne tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen geokätköilyn alkuvuosiin. Silmiinpistävää on, että aikoinaan oli tapana kirjoittaa lokikirjaan pitkät tarinat, kun nykyään valtaosa lokeista koostuu vain nimestä ja päivämäärästä. Sun Gearin lokikirjan perusteella lokit alkavat lyhentyä selvästi vuoden 2006 jälkeen.

Vuosituhannen vaihteen GPS-laitteet

Garmin GPS III+GPS-laitteet olivat vuosituhannen vaihteessa vielä aika harvinaisia ja kalliita. Eniten niitä oli käytössä veneilijöillä. Ensimmäinen GPS-kännykkä oli juuri tullut markkinoille, kun kotimainen Benefon esitteli Esc!-mallin.

Sun Gearin koordinaatit on alunperin mitattu Garmin GPS III+ -laitteella. Laite julkaistiin tammikuussa 1999 ja sen suositushinta Yhdysvalloissa oli noin 571 dollaria. Inflaatio huomioiden hinta olisi nykypäivän rahassa 826 dollaria, eli noin 750 euroa.

GPS III+ syö neljä AA-paristoa ja painaa neljänneskilon. Mustavalkoisen LCD-näytön resoluutio on 100×160. Laitteen muistiin mahtuu 500 käyttäjän tallentamaan reittipistettä. Mitään erityisiä geokätköilyominaisuuksia ei tietenkään ole, koska koko harrastusta ei oltu keksitty kun laitetta suunniteltiin.

Tietokoneeseen gepsin sai liitettyä yhdeksänpinnisellä sarjaporttiliittimellä. Laitteessa on esiladattuna Etelä- ja Pohjois-Amerikan tiekartat.

Jos retrokätköily kiinnostaa, niin käytettyjä GPS III -laitteita löytyy verkkohuutokaupoista noin 40-50 euron hintaan.

Kätköilyhistoriallinen retkikohde

Jos et ole vielä käynyt Sun Gearilla, niin kannattaa ottaa se kohteeksi. Monet etsivät mahdollisimman vanhoja kätköjä ja Sun Gearkin houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa. Kätkövanhusta etsiessä voi pohtia harrastuksen historiaa ja kehitystä 16 viime vuoden aikana.

Yksi kommentti artikkelille “Suomen ensimmäisellä geokätköllä”

    Kommentointi suljettu

    Trackbacks and Pingbacks:

    1. Ensimmäinen lehtijuttu geokätköilystä - Geokätköt.fi

      […] Ensimmäisen suomalaisen geokätkön piilottaja Kalle Reunanen käytti kätköstä nimeä geokassi, joka ei kuitenkaan yleistynyt. Kalevan jutussa puhutaan jo geokätköilystä ja siitä selviää mielenkiintoinen tieto suomenkielisestä termistä. Risto Gyldén on ilmeisesti ollut ensimmäinen, joka on tätä englanninkielisen geocache-sanan suomennosta käyttänyt. Sittemmin termi onkin juurtunut hyvin kieleen ja koko harrastuksesta puhutaan geokätköilynä. […]