Kävimme tutustumassa Päijänteen kansallispuistoon, joka tarjoaa hienoja järvimaisemia Päijät-Hämeessä. Tämä vuonna 1993 perustettu kansallispuisto käsittää enimmäkseen saaria, joten erityisesti se sopii veneilijöille ja melojille. Päijänteen kansallispuistossa on kuitenkin mantereenkin puolella olevia osia ja kesäaikaan saarista suurimmalle Kelventeelle on mahdollista kulkea vesibussilla Padasjoelta.

Päijänteen saarista löytyy uskomattoman hienoja, pitkiä hiekkarantoja ja kesäpäivinä ne ovatkin suosittuja leiripaikkoja. Ruuhkaisimpina päivinä rannat ovat täynnä veneitä ja merkityt leiripaikat täynnä telttoja. Rantojen ulkopuolelta löytyy kyllä rauhallisempiakin paikkoja retkeilyyn, mutta telttailu on sallittu vain merkityillä paikoilla. Rannoilla on hienoja nuotiopaikkoja, joiden penkkejä on ihan vastikään kunnostettu.

Kansallispuiston mantereen puoleiset osat ovat hajanaisesti pitkin Päijänteen rantoja. Kovin pitkiä vaelluksia niissä ei tehdä, mutta komeita järvimaisemia päiväretkille riittää. Jos Päijänteen kansallispuisto ei ole entuudestaan tuttu, kannattaa tutustuminen aloittaa hienolta Pulkkilanharjulta, josta saa hyvän käsityksen järvimaisemista. Pulkkilanharjulta löytyy myös harjun geologiaa esittelevä earthcache ja kiipeilytaitoisille myös kovemman maastoluokituksen siltakätkö.

Mantereen puolelta saavutettavissa on myös Päijätsalon saari järven itäpuolella Sysmän lähellä. Pieni osa saaresta kuuluu kansallispuistoon ja sen korkeimmalta kohdalta löytyy vanha 1899 rakennettu näkötorni, jonka yhteydessä on myös geokätkö.

Höysniemen laituri ja veneen laskupaikka. Taustalla Kelvenne.

Länsirannalla Kellosalmen nostosiltaa pitkin pääsee Virmailansaareen, jossa on myös pieniä kansallispuiston osia. Geokätköjä Virmailansaaressa ei yllättäen ole, mutta sieltä löytyy Höysniemen ranta, jossa on hyvä paikka laskea kevyempiä vesikulkuneuvoja veteen. Paikka on kuoppaisen hiekkatien päässä ja luiska kivinen, joten venetrailerin kanssa tänne ei kannata lähteä, mutta kajakkien, sup-lautojen, kanoottien ja kumiveneiden lähtöpaikaksi Höysniemi sopii erinomaisesti. Geokätköilijän kannalta paikan tekee kiinnostavaksi se, että täältä on alle kilometrin matka Kelventeen rantaan, josta voi jatkaa jalkaisin matkaa parin kilometrin päässä sijaitsevalle Kelventeen ainoalle geokätkölle.

Isommalle veneelle sopivampia löytyy veneluiskia löytyy esimerkiksi Padasjoen satamasta ja Pulkkilanharjulta.

Geokätköissä laatu korvaa määrän

Päijänteen kansallispuistossa on yllättävän vähän geokätköjä. Esimerkiksi Kelventeellä on vain yksi kätkö, vaikka saaren päästä päähän kulkevalla polulla on mittaa melkein kymmenen kilometriä ja polun varteen osuu monta uskomattoman hienoa kohtaa. Pienemmästä Hietasaaresta löytyy hieno nuotiopaikka ja hiekkaranta, mutta geokätköjä siellä ei ainakaan vielä ole. Ei kuitenkaan kannata jättää retkeä tekemättä pienen kätkömäärän takia. Varsinkin saarikätköissä paikalle pääseminen on osa elämystä.

Linkkejä