Luonnossa yöpyminen on elämyksellistä, ja se mahdollistaa myös vähän syrjemmällä sijaitsevien geokätköjen hakemisen. Maastossa yöpymällä voi kerralla tehdä pidempiä kätköilyretkiä esimerkiksi kansallispuistossa. Elämyksellisyys rapisee kuitenkin nopeasti, jos välineet eivät ole kunnossa. Saimme blogin kautta testavaksi Halti XPD Pro 2 -teltan, jota kokeilimme useammallakin kätköilyretkellä.

Yhteistyössä Halti Oy

Halti XPD Pro 2 on kahden hengen tunneliteltta kolmen vuodenajan käyttöön. Teltan ulkokangas on silikonikäsiteltyä ripstop-kangasta. Ripstop-kankaassa on ruudukon muodossa nylonia, joka vahvistaa kankaan vetolujuutta ja pysäyttää alkavat repeämät.

Tilavassa eteisessä tavarat pysyvät sateensuojassa

Tunnelitelttojen tapaan teltassa on suuri absidi, eli eteinen, jossa saa kätevästi säilytettyä tavaransa sateensuojassa. Tilavassa absidissa saa myös huonolla kelillä ruokailtua sateensuojassa. Absidissa ei ole pohjakangasta, mutta huomasimme että mukavuuden kannalta siihen kannattaa levittää sadeviitta jos sellainen kulkee matkassa mukana. Sadeviitta suojaa märältä maalta ja vähentään sisätelttaan kulkeutuvaa hiekkaa.

Ulkokankaan sisällä on kevyempi ja hengittävämpi sisäteltta, jonka sisällä on varsinainen majoitustila. Sisäteltan sisäänkäynnissä on kangas- ja verkko-ovi. Verkko-ovesta on iloa kuumalla kelillä kun ilman saa kiertämään paremmin, mutta ötökät pysyvät poissa. Sisäteltan korkeus on noin 90 senttiä, eli istumaan siellä ei oikein mahdu, mutta vaatteiden vaihto ja makuupussiin sujahtaminen onnistuvat hyvin. Sisäteltta kapenee ja madaltuu teltan päätyä kohden, niin että kaikkein tilavin kohta on heti sisäteltan sisäänkäynnin jälkeen. Käytännössä teltassa täytyy siis nukkua jalat kohti teltan päätyä. Tämä on hyvä huomioida jo telttaa pystyttäessä. Ensimmäisellä pystytyskerralla laitamme teltan hieman kaltevaan maastoon niin päin, että pää on nukkuessa hieman alaspäin ja tuntuu että veri alkaa pakkautumaan päähän.

Sisällä on hyvin tilaa kahdelle

Sisäteltan sivulla on molemmin puolin pitkät verkkotaskut, joihin saa jemmattua kaikki pienet tavarat joiden ei halua ajelehtivan pitkin teltan pohjaa. Useimmissa teltoissa on jonkinnäköiset taskut, mutta Haltin teltassa ainakin tällaista järjestyksestä pitävää retkeilijää ihastuttavat koko sivun pituiset taskut, joissa on hyvin tilaa järjestellä kaikki tarpeellinen paikoilleen. Taskun tekemiseen käytetty verkko ei paljoa paina, joten painon kannalta taskujen koolla ei käytännössä ole merkitystä.

Sisäteltan katossa on pienet koukut, joissa kiertää naru. Koukkuihin saa kiinnitettyä valon ja naruun voi laittaa varusteita kuivumaan. Mukana tullut naru tuntuu vähän turhan pitkältä ja jos siihen ripustaa vaatteita kuivumaan löytää ne yöllä naamaltaan roikkumasta. Narua on kuitenkin helppo lyhentää sitomalla siihen vaikka pieni lenkki, jolloin naru pysyy kireänä.

Tuuletusaukot teltan päässä

Tänä kesänä on nautittu poikkeuksellisista helteistä, mikä luo omat haasteensa telttailuun. Auringon paahteessa teltasta tulee äkkiä sellainen pätsi, ettei siellä kauaa halua oleskella. XPD Pro 2 -teltassa on molemmissa päissä tuuletusaukot, joiden suojana on pienellä metallikaarella muotoiltava kangasläppä. Toisen pään tuuletusaukot saa viileällä kelillä kokonaan kiinni, mutta toisella puolella sulkua ei ole ilmanvaihdon takaamiseksi. Tuuletusaukkojen kautta teltan sisälle saa pienen läpivedon ja hyvän tuuletuksen. Helteellä täytyy kyllä lisäksi jättää ulkoteltan sisäänkäynti auki, jotta ilma vaihtuu kunnolla.

Telttakaarien pussissa on mukana korjaussarja, joka sisältää ompelemalla kiinnitettävät korjauslaput kaikkiin teltan kankaisiin sekä telttakaaren korjausholkin. Lyhyellä retkellä korjaussarjaa tuskin tarvitsee, mutta pidemmällä vaelluksella teltan korjaaminen maastossa voi olla reissun pelastus.

Painolla on merkitystä vaelluksella

Autossa kuljettaa vaikka miten isoa telttaa, mutta kun teltta pitää kantaa selässä kaikkien muiden varusteiden kanssa alkaa painolla olla merkitystä. XPD Pro 2 painaa 3,3 kiloa, mikä ei tämän kokoiselle teltalle ole paha. Kevyempiäkin tunnelitelttoja markkinoilta löytyy, mutta niissä painoa on säästetty pienentämällä teltan kokoa tai sitten hinta on monta sataa euroa suurempi. Oma käyttötarkoitus ratkaisee arvostaako enemmän keveyttä vai lisätilaa teltassa. Päivän tai parin kätköilyretkillä ainakin meille tärkeämpää on mukavuus, eikä totinen gramman viilaus kiinnosta. Pidemmällä vaelluksella tilanne voi olla eri, kun mukana kuljetettavan ruoan määrä kasvaa.

Kannettavasta painosta on mahdollista nipistää vähän pois jättämällä osa maakiiloista pois, jos tietää ettei tarvitse kaikkia kiinnitysnaruja. Teltan painon saa jaettua kahdelle aika tasaisesti kun toinen ottaa rinkkaansa telttakankaan ja toinen kaaret sekä kiilat.

Teltan kasaaminen ja purkaminen

Värikoodattu kanava alumiinikaarille

XPD Pro 2 on yksinkertainen pystytettävä, eikä ohjeita tarvitse pienen pähkäilyn jälkeen. Teltassa on kolme eriväristä alumiinikaarta. Telttakankaasta löytyy vastaavalla värillä koodatut kanavat kaarille, joten oikea kolo löytyy helposti. Teltta alkaa muotoutua heti kaarien asennuksen jälkeen, mutta pelkkien kaarien varassa se ei pysy pystyssä. Laittamalla molempiin päihin yhden kiilan alkaa teltta näyttää jo teltalta ja pysyy paikallaan. Pystytys onnistuu hyvin yhdeltä, joten tässä vaiheessa toinen voi jo alkaa kasailemaan tavaroita teltaan sisään sillä välin kun toinen kiinnittää loput maakiilat.

Haltin maakiilat ovat kevyen oloisia ja fiksusti muotoiltua. Halpisteltoissa kiilat ovat usein mutkalle taittuvia koukkuja, joita on hankala painaa yhtään kovempaan maahan. Haltin kiilat ovat v-profiilisia alumiinilistoja, joiden päässä on lovi narulle. Testiyöpymistemme jäljiltä kiiloissa ei näy pieniä naarmuja suurempia käytön jälkiä, ja ne ovat kaikki edelleen suoria. Maakiilojen lovi toimii hyvin myös telttaa purkaessa, koska siitä kiilan saa hyvin vedettyä ylös maasta.

Kiinnitysnarut siististi pussissa

Teltassa on joka suuntaan kiinnitysnaruja, joilla sen saa tukevasti paikalleen ja tiukaksi tuulisemmallakin kelillä. Poutaisena kesäpäivänä kaikkia naruja ei tarvitse kiinnittää, sillä teltta pysyy hyvin paikallaan pelkästään telttakankaan lenksuista kiinnitettynä. Teltassa on pienet pussukat, joiden sisälle ylimääräiset narut saa sullottua. Idea on hyvä, mutta pussien pitäisi olla vähän tiukempia tai ainakin niissä pitäisi olla tiukempi kiristys suulla. Nyt narut eivät tahdo pysyä pusseissaan.

Purkaminen ei ole pystyttämistä vaikeampaa. Käytännössä samat toimet tehdään käänteisessä järjestyksessä. Ennen purkamista kannattaa sisäteltan pohjalta putstata pahimmat hiekat ja muut rojut, etteivät ne päädy pakkauksen sisälle hiertämään kangasta rikki. Hankalin osuus on teltan rullaus takaisin kuljetuspussiin sopivaksi rullaksi, mutta muutaman harjoituskerran jälkeen sekin käy helposti.

Teltta on pakattu kompressiopussiin, jolla paketin saa tiukaksi paketiksi. Pussin kompressioremmeihin toivoisi vähän lisää kiristysvaraa, sillä kun olemme jakaneet telttakepit ja maakiilat toiseen rinkkaan, olisi pelkässä telttakankaassa enemmänkin kiristämisen varaa.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan olimme tyytyväisiä Haltin XPD Pro 2 -telttaan. Teltan hinta-laatu -suhde tuntuu hyvältä ja yksityiskohdissa näkyy, että rakennetta on oikeasti vähän mietittykin. Isommalla rahalla saa varmasti vielä parempia telttoja, mutta geokätköilijän vaellusretkille tämä sopii hyvin. Teltta on mutkaton kumppani, joka sopii niin lyhyille viikonloppuretkille kuin vähän pidemmillekin vaelluksille. XPD Pro 2 sopii hyvin aloittelevalle telttailun harrastajalle, mutta se toimii hyvin vaativammillakin retkillä eikä telttaa tarvitse vaihtaa retkien pidentyessä.

Jos jotain saisi toivoa, niin muutama värivaihto olisi kiva olla. Nyt telttaa on saatavilla ainoastaan kirkkaan vihreänä, kun omaa silmää miellyttäisi maanläheisempi sävy.

En ikinä lähde telttailemaan! Se on aivan hirveää!

Höpsis! Telttailua kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan ja unohtaa omat ennakkoluulot. Ensimmäinen yritys kannattaa tehdä kesällä hyvässä kelissä, jolloin selviää vähän kevyemmilläkin varusteilla. Telttailuun kannattaa totutella rauhassa ja nostaa reissujen vaatimustasoa vähitellen omien taitojen ja varusteiden kehittyessä. Kansallispuistojen telttailualueet ovat erinomaisia kohteita, sillä niissä on tarjolla tasaista maata, nuotiopaikka puineen ja WC. Yleensä paikalla on muitakin telttailijoita, joten apua saa tarvittaessa.

Maastossa yöpyminen tuo geokätköilyyn aivan uusia mahdollisuuksia kun yhden viikonlopun aikana voi koluta vaikkapa kansallispuistojen geokätköjä laajemmalta alueelta. Teltassa yöpyminen toki myös säästää pitkän pennin, jos vaihtoehtona olisi majoittuminen hotellissa.

Tarkemmat tiedot

Halti XPD Pro 2

Tyyppi:Kolmen vuodenajan tunneliteltta kahdelle
Paino:3,3 kg (minimi 2,9 kg)
Ulkoteltta:40 denierin silikonikäsitelty ripstop nylon
Sisäteltta:40 denierin nylon
Pohja:Polyester (vesipilariarvo 5000mm)
Teltan “jalanjälki”:4,2 x 1,5 metriä