Parolanharjulla Hattulassa näkyy kiinnostava jono geokätköjä. Kätköjen jono alkaa Hattulan keskustan tuntumasta ja jatkuu melkein Vanajaveden rannalle asti. Kävimme katsomassa mistä on kyse.

Parolanharjun kätkösarjaan kuuluu noin kolmekymmentä geokätköä. Kätköjen määrä riippuu siitä laskeeko mukaan varsinaisesta power trailista hieman erillään olevan nollaksi numeroidun kätkön ja bonuskätköt. Joka tapauksessa etsittävää ja koettavaa riittää reippaan kätköilypäivän ajaksi.

Parolanharjun polut alkavat melkein Hattulan keskustasta. Tien varressa on pieni levennys autoille ja opaskartta. Reitti alkaa harjulle kiipeämisellä ja tässä vaiheessa alkaa vähän miettimään, että kuinkahan mäkinen taival tässä onkaan edessä. Meno kuitenkin tasoittuu, kun polku on päässyt harjun päälle ja alkaa etenemään sen suuntaisesti.

Alkumatkasta luonnonrauhaa häiritsee hieman lännestä kuuluva moottoritien jyly, mutta sekin vaimenee polun vähitellen etääntyessä tiestä. Alkumatkasta kuuluu todennäköisesti koiran haukkua, sillä reitin varrella sijaitsee koirahoitola, josta lähtee välillä aika kova meteli.

Reitin polut ovat hyväkuntoisia, eikä liikkuminen tuota missään kohti hankaluuksia. Harjumaastossa polut pysyvät todennäköisesti hyvässä kunnossa märkänäkin aikana. Reitillä voi liikkua mainiosti myös pyörällä ja seutu tuntuukin olevan maastopyöräilijöiden suosiossa.

Muinaislinna ja nuotiopaikka

Linnan muuria

Parolanharjun kätkön numero 16 jälkeen on oivallinen hetki tauolle. Vastaan tulee pieni laavu jonka yhteydessä on nuotiopaikka, joten täällä onnistuu vaikka makkaroiden paistaminen tai nuotiokahvit. Laavulta kannattaa ehdottomasti poiketa viereiselle Tenholan linnavuorelle, jossa on parikin Parolanharjun sarjaan kuulumatonta geokätköä etsittäväksi. Linnavuorelle piilotettu tradikätkö on ollut paikallaan jo vuodesta 2003. Linnavuoren päälle on rakennettu pieni pala tukeista kasattua linnanmuuria, joka auttaa kuvittelemaan miltä paikalla on ehkä joskus näyttänyt. Kaukana horisontissa erottuu Rapolan linnavuori, joka on Suomen suurin muinaislinna. Alueella on useita linnavuoria ketjun muodossa ja jokaiselta linnavuorelta on näköyhteys seuraaville.

Nuotiopaikka linnavuoren juurella

Monipuolisia toteutuksia

Sarjan kätkötoteutuksissa on mukavasti vaihtelua, eikä missään välissä pääse tylsistymään liian samanlaisiin toteutuksiin. Osa kätköpurkeista antaa jopa hieman etsityttää itseään, joten tarkkanakin saa olla. Retken suunnitteluun kannattaa käyttää hetki, jotta osaat varustautua oikein. Eräillä sarjan kätköistä on esimerkiksi tarvetta UV-lampulle eikä onkikaan ole ihan turha kapine reitillä.

Pidemmän kävelyrupeaman jälkeen kaikenlaiset lisäjipot alkavat jopa tuntua vähän kikkailulta, mutta jos reitin hakee osissa niin näitä jaksaa paremmin. Selkeää power trail -lenkkiä kaipaava voi jättää monimutkaisemman tuntuiset kätköt seuraavaan kertaan.

Pitkä paluumatka

Parolanharjun reitti on periaatteessa rengasreitti, joka palaa takaisin alkupisteeseensä, mutta renkaana se on hyvin kapeaksi venytetty. Palaaminen onnistuu hieman eri polkuja pitkin, joten aivan samaa reittiä ei tarvitse kulkea vaikka melko lähellä mennäänkin. Paluumatkalla geokätköjä on vähemmän etsittäväksi, jos kätköt hakee numerojärjestyksessä. Paluumatka sujuukin paljon menomatkaa joutuisammin kun kätköille tarvitsee pysähtyä vain harvoin, eikä muutakaan nähtävää oikein ole.

Teemme matkalla muutaman poikkeaman kiinnostaviin paikkoihin ja käymme reitin kääntöpisteeltä vielä Ruskeenkärjessä etsimässä vuonna 2003 piilotetun kätkön. Yhteensä kilometrejä kertyy noin 25, eli ihan reipas päivämatka.

Linkkejä