Jos kaipaat kätköilyä poikkeavan hauskan luontopolun varrella, ota suunnaksi Kruunupyyn Kortjärvi. Sieltä löytyy nimittäin kyläläisten ylläpitämä hauska Kortjärven luontopolku, jonka varrelle on piilotettu myös paljon geokätköjä.

Kortjärven luontopolku on ilahduttavan persoonallinen poikkeus luontopolkujen joukossa. Maisemiltaan polku häviää monille reiteille, mutta ainutlaatuiseksi sen tekee luontopolun varrelle sijoitetut hauskat puuveistokset. Göte Edsvikin tekemien hieman humorististen veistosten aiheina on erilaisia eläin- ja ihmishahmoja. Veistoksia on ripoteltu tasaisesti ympäri luontopolkua ja niiden kaverina on ruotsinkielisiä loruja sisältäviä kylttejä.

Kortjärven luontopolku jakautuu kahteen lenkkiin. Lyhyempi Lataåågäleden on pituudeltaan 2,3 kilometriä ja pidempi Meddasnabbaleden 5,5 kilometriä. Jos aikoo kiertää koko Kortjärvi Trailin tulee kiertäneeksi nämä molemmat lenkit ja vielä vähän ekstraa päälle.

Kätköjä reitin varrelle osuu vähän päälle neljäkymmentä. Osa polun varren purkeista on varsinaista power trailia vanhempia kätköjä, mutta ne etsii näppärästi samalla. Kannattaa huomioida myös Kortjärven luontopolkua esittelevä multikätkö, jonka vastaukset selviävät reitin varren veistoksia tarkkailemalla. Multikätkö on tällä hetkellä talvihuollossa, mutta kysymysten vastausten kerääminen onnistuu.

Jos aloittaa geokätköjen hakemisen Kortjärvi Trail 1 -kätköltä on siitä kymmenen kätkön verran matkaa varsinaiselle luontopolulle. Luontopolun varrella olevat kätköt muodostavat kolme eripituista lenkkiä, joista voi suunnitella omaan aikatauluun sopivan kierroksen. Jos et ole hakemassa kaikkia power trailin kätköjä, kannattaa kierros aloittaa Kortjärvi Trail Parking -kätköltä, joka sijaitsee näppärästi luontopolun lenkkien keskellä. Täältä löytyy myös luontopolkujen opaskyltti. Paikalle löytää helposti seuraamalla Luontopolku-viitoitusta Kaustisentieltä. Ensimmäinen puuveistos tervehtii retkeilijää jo Kaustisentien risteyksessä.

Jos Kortjärven Trailissa ei riitä tarpeeksi haettavaa, yhdistyy se länsipäässään suoraan Saarjärv – Kaitsjön -vaellusreittiin, jonka varrella on oma power trailinsa. Se taas yhdistyy Höbäck – Saarjärv -power trailiin. Kruunupyyssä onkin mahdollista toteuttaa pidempi kätkövaellus jos vain kunto riittää.

Kortjärven luontopolku on tosiaan kyläläisten talkootyön tulosta. Reitti on erinomaisessa kunnossa ja talviaikaankin sitä ajetaan moottorikelkan kanssa läpi, jotta polku pysyy leveänä. Reitin ylläpitoa voi tukea vapaaehtoisella kolehdilla, jonka voi jättää pysäköintialueen rasiaan tai kyläyhdistyksen tilille.

Linkkejä