Kouvolan Repovesitiellä geokätköillään tänäkin kesänä. Jos et vielä ole käynyt etsimässä sarjan kätköjä, niin suosittelemme retkeä alueelle. Tekemistä ja nähtävää riittää koko perheelle.

Yhteistyössä Kouvola Innovation Oy

 

Kymmenen geokätkön sarja vie etsijänsä huimiin maisemiin Repoveden kansallispuistoon ja tutustumaan alueen historiallisiin kohteisiin. Repovesitien kätköreitistä on nyt tehty myös esite, jonka voit ladata PDF-muodossa tai napata mukaan alueen esitehyllyistä.

Kätkösarjaan kuuluu kahdeksan tavallista geokätköä, yksi moniosainen multikätkö ja bonuskätkö, jonka löytää keräämällä vinkkinumerot sarjan muista kätköistä.

Sarjan geokätköt ehtii hyvin hakemaan autolla tai pyörällä liikkuen päivän aikana, mutta parhaimmillaan reitti on parin päivän ajalle jaettuna. Tällöin jää aikaa nauttia luonnosta, alueen nähtävyyksistä ja alueen muiden geokätköjen hakemiseen. Majoittuminen onnistuu esimerkiksi teltassa, alueen vuokramökeissä tai Kouvolan hotelleissa.

Riippusilta ja lossikyyti kansallispuistossa

Repoveden kansallispuisto on hyvä aloituspaikka Repovesitien kätköretkelle. Reitillä kierretään viiden kilometrin pituinen Ketunlenkki, jonka varrelle osuu muutama monta mielenkiintoista kohdetta. Täällä pääset mm. ylittämään salmen huiman näköistä, mutta tukevaa riippusiltaa pitkin. Reitin varrelle osuu myös suosittu Ketunlossi, jossa pääset käyttämään käsiäsi lossin vedossa. Reitti on suosittu, joten kauniina kesäpäivinä saat todennäköisesti muista retkeilijöistä apua lossin vetämiseen.

Ketunlenkin varrelle osuu kolme laavupaikkaa, joissa on hyvä pitää tauko. Huomioi metsäpalovaroitukset ennen kuin sytytät tulen. Tänä kesänä maasto on ollut niin kuivaa, että tulen teko on paikoin kielletty laavuillakin. Laavuja löytyy heti riippusillan jälkeen Lapinsalmelta, Kapiavedeltä ja Määkijältä. Määkijä on hieman sivuun varsinaisen Ketunlenkin varrelta, mutta pieni mutka kannattaa. Laavun läheltä löytyy yksi Repovesitien geokätköistä ja paikka tarjoaa hienot järvimaisemat.

Laavupaikkojen laiturit sopivat hyvin virkistävään uintiin geokätköilyn lomassa. Laavupaikoilla voi myös telttailla, joten kansallispuistoa voi käyttää elämykselliseen yöpymiseen jos geokätköilyretki kestää useamman päivän.

Pidempää metsäretkeä kaipaavan kannattaa jatkaa pidemmälle kansallispuistoon, josta löytyy mm. kalliomaalauksia ja näköalatorni.

Kesän uutuutena on mahdollisuus vuokrata kanootti Lapinsalmen parkkipaikalta. Aiemmin kanootteja on ollut tarjolla Kuutinsalmella, mutta Lapinsalmen vuokrapiste on kätevämmin Repovesitiellä kiertävien käytössä. Vuokraus toimii itsepalveluperiaatteella ja varaus hoituu kätevästi netin kautta. Kuuden tunnin vuokraus maksaa 24 euroa ja vuorokaudeksi kanootin saa 40 eurolla. Kanootilla pääsee Repovesitien geokätköjenkin lähelle. Katajavuorella toki joutuu silti kiipeämään vuorelle johtavat portaat.

Maailmanperintökohde Verla

Reitin varrelle osuu myös UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittu Verlan tehdasmuseo, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kätköilyretken lomassa kannattaa varata aikaa tehdasmuseon kierrokselle. Museo on auki 2.5.–30.9. tiistaista sunnuntaihin klo 11–16 ja juhannuksesta elokuun loppuun joka päivä klo 10–18.

Verlan kylän ympäristöstä löytyy useampi mielenkiintoinen geokätkö. Repovesitie-sarjan kätköistä lähellä on Verlan ilmataistelua esittelevä kätkö ja Verlan museon oma kätkö. Onpa lähellä koko sarjan bonuskätkökin, Repovesitien aarre.

Linkkejä

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto