Kätkökartalla näkyy hurja kasa kätköjä Nivalan eteläpuolella Pohjois-Pohjanmaalla. Lähdimme ottamaan selvää mistä on kyse.

Kätköt ovat Iso-Sydänmaan vaellusreitin varrella ja muodostavat pitkän power trailin. Iso-Sydänmaa on alunperin vuonna 1974 rakennettu 56 kilometrin pituinen vaellusreitistö. Vuosien varrella reitti pääsi vähäisen käytön takia huonoon kuntoon, mutta 2014 alkaen sitä on kunnostettu aktiivisesti. Reitit on merkitty maastoon erittäin tarkasti ja hankalien paikkojen yli on rakennettu pitkospuita sekä siltoja.

Meillä oli käytössä rajallisesti aikaa, joten päätimme tutustua reittiin kiertämällä lenkeistä lyhimmän, eli noin seitsemän kilometrin pituisen ns. perhereitin. Reitin voi aloittaa Vinnurvan leirikeskukselta, jossa on hyvä parkkipaikka autolle. Perhereitin voi tehdä myös pidempänä kymmenen kilometrin versiona Pyssämäeltä aloittaen, mutta talviaikaan pidemmällä reitillä joutuu kiertämään latupohjaa.

Iso-Sydänmaan reitit on merkitty erinomaisesti. Välillä edessä näkyy yli kymmenen merkkiraidalla maalattua puuta, eli eksymään täällä ei pääse vaikka gepsistä loppuisi paristot. Pimeän laskeuduttua huomaamme, että reitti on merkitty myös heijastinnauhoilla, jotka loistavat taskulampun valokeilassa.

Heti alussa tulee selväksi, että tällä reitillä ei kätköpurkkeja tarvitse varsinaisesti etsiä. Kaikki vastaan tulleet geokätköt ovat piilotettu erittäin selvästi, niin että ne näkyvät suoraan polulle, eikä kätköpurkkeja ole mitenkään naamioitu. Kuten niin monella power traililla, täälläkin on käytetty kätköpurkkeina kestäviä ja edullisia PET-putkiloita. Osa purkeista on jopa merkitty oranssilla teipillä. Suurista löytömääristä haaveilevaa erittäin helposti löytyvät purkit miellyttävät, mutta ainakin testaajia homma alkaa kymmenen kätkön jälkeen jo vähän puuduttamaan.

Reitin tarinakyltit kertovat menneestä

Pienestä lumihangesta huolimatta kulkeminen on helppoa, sillä polkujuoksijoiden ja muiden ulkoilijoiden jäljiltä metsässä kulkee erittäin hyvin tallottu polku. Niin sanotulla perhereitilläkin maasto on soista. Pahimmissa paikoissa on pitkospuita, mutta aina välillä näkyy, miten jonkun toisen kulkijan jalka on uponnut märkään kohtaan.

Kevään märimpään aikaan tänne kannattaa varata kumisaappaat. Matala ja soinen maasto näyttää siltä, että lumien sulaessa täällä voi olla hyvin märkää. Nytkin polku välillä kiertää suuria lammikoita, kun merkitty reitti on jäänyt veden alle.

Reitin vahvuutena on ehdottomasti monipuoliset reittimahdollisuudet. Eripituiset lenkit varmistavat, että täältä löytyy sopiva kierros kaikkiin aikatauluihin ja kuntotasoihin.

Jos Iso-Sydänmaan kätköissä ei ole tarpeeksi etsittävää, niin niiden jatkoksi voi etsiä Haapajärven suunnasta tulevat I-SR -reitteihin yhdistyvät power trailit. Yhteensä kätköjä on yli kolmesataa ja kaikkien kätköjen hakemiseen on pakko varata useita päiviä.

Ennen Iso-Sydänmaan retkeä kannattaa tutustua vaellusreitin omaan blogiin, jossa on hyvin tietoa eri reittivaihtoehdoista, polkujen kunnosta sekä karttoja.

Iso-Sydänmaan vaellusreitin geokätköt kartalla

Vaellusreitin kartta (pdf, 4,66 mt)