Yksi talvikätköilyn hauskimmista puolista on saarikätköjen hakeminen jäätä pitkin. Mistään “terrain-alesta” ei kuitenkaan ole kyse, vaan saarikätköjen hakeminen vaatii talvellakin asianmukaiset varusteet vaikka veneelle ei tarvetta olekaan. Omaa henkeään ei kannata geokätkön takia riskeerata.

Tänä talvena on päästy nauttimaan poikkeuksellisen hyvistä jääkeleistä ja monelle rannikon ja järvien saarikätkölle onkin nyt mahdollista kävellä tai hiihtää. Pakkasjakso on jatkunut nyt pitkään ja sääennusteen mukaan tulevanakin viikonloppuna on luvassa loistavia geokätköilykelejä.

Järki pitää kuitenkin pitää päässä, sillä jäällä liikkumiseen liittyy aina riskejä. Helsinkiläisellä GCK181 Phobias IV – Hydrophobia -geokätköllä saatiin viime sunnuntaina muistutus jäällä liikkumisen vaaroista nuoren geokätköilijän rysähtäessä jään läpi mereen. Onneksi tässä tapauksella selvittiin säikähdyksellä ja kastuneilla vaatteilla.

Vaikka jää yhdessä kohdassa olisi paksua ja kestäisi hyvin liikkumisen, niin ihan vieressä voi olla selvästi heikompaa jäätä. Helsingin tapauksessa kyseessä oli sillan alusta, joka onkin yleinen vaaran paikka. Sillan kohdalla on usein virtauksia ja suuri betonirakenne myös varaa itseensä lämpöä, joka osaltaan heikentää jäätä sen ympärillä. Muita erityisen vaarallisia paikkoja ovat laiturien ympäristöt, laivaväylät, viemärien edustat, kapeikot, karikot, kaislikot, joet ja niemien kärjet.

Pelkkä jään paksuuskaan ei kerro sen kestävyydestä. Paksunkin jään rakenne voi olla heikentynyt niin, ettei se enää kannattele ihmistä. Oman riskinsä tuo keväällä lämmittävä aurinko, joka voi nopeastikin sulattaa jäätä. Älä luota sokeasti siihen, että aamulla kantanut jää kantaisi myös paluumatkalla.

Liian suurta peikkoa jäällä liikkumisesta ei kuitenkaan kannata itselleen tehdä. Riskit pitää vain tiedostaa ja ottaa ne huomioon varustautumisessa sekä käyttäytymisessä. Talvinen saarikätköily avaa aivan uuden maailman ja tuo veneettömänkin ulottuville geokätköjä, joille ei muuten olisi mahdollista päästä.

Hyviä neuvoja jäällä liikkumiseen tarjoaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Järki Jäällä -esite.

Tärkeimmät varusteet jäällä liikkumiseen

Naskalit

Naskalit ovat niin edullinen hankinta, ettei niiden käyttämättä jättäminen voi olla hinnasta kiinni. Laadukkaita naskaleita saa ulkoiluvälinekaupoista jopa alle kymmenellä eurolla. Märkä jää on todella liukasta ja ilman naskaleita avannosta ei omin voimin todennäköisesti pääse ylös. Kannataa valita naskalit, joiden mukana tulee pilli. Pilli auttaa avun hälyttämisessä ja sen ääni kantaa kauas.

Naskalien oikea paikka on roikkumassa lähellä kaulaa, josta ne saa helposti käsiin veden varassakin.

Jääsauva

Tukevalla metallikärkisellä jääsauvalla saa kokeiltua jään kestävyyttä ennen kuin laittaa oman painon sen päälle. Jos jäähän isketty keppi menee jään läpi, niin sinäkin menisit. Jääsauvaksi sopii siihen erityisesti suunniteltu jääpiikki tai mikä tahansa kestävä sauva.

Pelastusköysi

Kaverin tai sivullisen pelastaminen avannosta onnistuu helpoimmin heitettävän pelastusköyden avulla. Köyden saa heitettyä kaverille riittävän kaukaa ettei itse joudu vaarallisen heikolle jäälle. Ulkoiluvälinekaupoista löytyy reilulla kymmenellä eurolla erityisiä tähän tarkoitukseen suunniteltuja köysiä. Muutkin kestävät köydet toimivat hätätilanteessa, mutta köyden kannattaa olla malliltaan kelluvaa. Jos köyttä ei hätätilanteessa ole käytettävissä, kannattaa hyödyntää vaatteita, hiihtosauvoja tai keppejä tilanteen mukaan.

Pelastusköyden käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Heittojen harjoittelu oikeassa tilanteessa ei ole mukavaa.

Kelluvaksi pakattu reppu

Ota jäälle aina mukaan reppu, johon pakkaat vesitiiviisti vaihtovaatteet. Näin reppu toimii kellukkeena vedessä ja saat päällesi lämmintä vaatetta päästyäsi ylös vedestä. Hypotermia yllättää kovilla pakkasilla nopeasti ja saatat olla jään pettäessä kaukana rannasta.

Valitse reppu, jossa on vyötäröhihna, tai kiinnitä reppu muuten tiukasti vyötärön ympäri. Vielä parempi vaihtoehto on kiinnittää reppu pelastusliivien tapaan haarojen välistä vedettävällä hihnalla. Kelluvaksi pakattu reppu nousee muuten vedessä pään taakse vaikeuttaen pelastautumista.

Vedeltä suojattu puhelin

Ota jäälle mukaan vedenkestävä puhelin tai suojaa puhelimesi vedenkestävällä suojapussilla. Kännykällä saat hälytettyä apua avantoon pudonneelle tai itsellesi.

Hätäkeskukseen kannattaa aina ilmoittaa jäihin putoamisesta vaikka pääsisit avannosta turvallisesti ylös ja lämpimään. Rikkoutuneeseen jäähän johtavat jalanjäljet herättävät aina huolta myöhemmin paikalle tulevissa ja he voivat soittaa näkemästään hätäkeskukseen.

Ystävä

Jos vain mahdollista, niin yksin jäälle ei kannata lähteä seikkailemaan. Tukevalla jäällä heittoköyden kanssa seisova kaveri helpottaa pelastautumista huomattavasti. Pahassa paikassa kaveri saa helpommin soitettua apua paikalle.

 

Harjoituksella mestariksi

YouTubesta löytyy löytyy hyviä videoita, joissa näytetään miltä jäihin putoaminen ja sieltä ylösnouseminen näyttää. Videoihin kannattaa tutustua, jotta saa itselleen jonkinlaisen mielikuvan mitä pelastautuminen vaatii. Jäihin pudotessa kannattaa yrittää levittää kädet, jottei menisi kokonaan veden alle. Vedessä ensimmäinen tehtävä on rauhoittua. Huuda heti sen jälkeen apua ja käytä pilliä, jos sellainen on mukana. Jäältä kannattaa pelastautua aina siihen suuntaan, josta on tullut, koska siellä ainakin on kantavaa jäätä.

Retkiluistelijat panostavat jäällä liikkumisen turvallisuuteen ja aloitteleville harrastajille järjestetään plutausharjoituksia, joissa jokainen pääsee harjoittelemaan jäistä pelastautumista käytännössä.

Tällainen harjoitus olisi paikallaan aktiivisille talvikätköilijöillekin. Kukas ottaa kopin miitin järjestelmisestä? Osallistujia varmasti olisi ja retkiluisteluseuroista löytynee apuja käytännön toteutukseen.

Linkkejä

Yksi kommentti artikkelille “Geokätköile turvallisesti jäällä”

  1. Seppo

    Hyvä ja hyödyllinen kirjoitus. Kävimme myös lähettyvillä, missä ‘kastuminen’ oli tapahtunut. Railot ja jäiden siirtymät saattavat myös aiheuttaa yllätyksiä.

Kommentointi suljettu