Geokätköille on päästävä kelissä kuin kelissä, myös silloin kun polut ja tiet ovat peilijäässä. Testasimme nastattomien EzyShoes X-treme -liukuesteiden sopivuuden geokätköilyyn.

Liukuesteiden tai nastallisten kenkien käyttäminen liukkaalla kelillä on järkevää. Liukastuminen jäällä aiheuttaa usein loukkaantumisia ja jopa estää työnteon ja geokätköilyn pitkäksi aikaa. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan yli puolet kaatuneista jalankulkijoista satutti itsensä ja 14 % tarvitsi lääkärin tai terveydenhoitajan apua vammoihinsa (2014 tilasto). Pahimmillaan kaatumisesta jää pysyviä vammoja.

Mutta miten liukkaudelta kannattaa geokätköillessä suojautua? Markkinoilla on IceBugin nastakenkiä sekä erilaisia liukuesteitä. Otimme tällä kertaa testiryhmän kokeiltavaksi juoksemiseen suunnitellut EzyShoes X-treme -liukuesteet. Niissä ei ole varsinaisia nastoja, vaan liukueste on rakenteeltaan verkko, jota pienet metallirinkulat pitävät koossa.

Olemme aiemmin kokeilleet perinteisempiä nastallisia liukuesteitä, mutta metsämaastossa niiden kanssa ongelmaksi ovat muodostuneet irtoilevat nastat. Nastattoman liukuesteen kanssa tätä ongelmaa ei olisi, mutta pysyykö niillä oikeasti pystyssä jäällä? Kokeilimme liukuesteitä erilaisissa tilanteissa pakkasella ja suojasäällä.

EzyShoes-liukuesteet ovat tavallaan kengän päälle asennettavat lumiketjut. Itseasiassa ne onkin kehitetty yhteistyössä rengasvalmistaja Michelinin kanssa ja materiaali on samaa komposiittimateriaalia mitä Michelin käyttää autojen lumiketjuissa. EzyShoes-liukuesteiden hinta Suomessa on noin 30 euroa.

Liukuesteiden pukeminen kengän päälle tuntuu aluksi hankalalta. Suojapussista paljastuu jäykän tuntuinen verkko, joka ei meinaa asettua kengän päälle. Verkon asettelun oppii kuitenkin nopeasti eikä se myöhemmin tunnu enää liian hankalalta. Liukueste asetetaan ensin kengän kärjen päälle ja takaosa vedetään sen jälkeen kantapään taakse. Liukuesteen kiinnitys viimeistellään nilkan yli menevällä tarranauhalla, joka samalla kiristää verkon kiertävää kuminauhaa.

Hyvin pitää!

Liukueste on aika iso kengän päällä ja vähän hassun näköinen, mutta kukapa näitä katsoo. Liukuesteiden pito yllättää, näillähän oikeasti pysyy hyvin pystyssä ja juokseminenkin onnistuu. Aivan peilijäällä pito ei ole nastojen veroinen, vaan pientä liukumista esiintyy juostessa. Jäälläkin liukuminen on kuitenkin rauhallista ja pysähtyy nopeasti. Missään vaiheessa ei tunnu, että olisi lähelläkään kaatumista vaikka tarkoituksella testaa liukuesteen rajoja.

Liukuesteet irroittaminen on helpompaa kuin niiden pukeminen. Liukuesteet saa irti todella nopeasti avaamalla tarranauhat ja vetämällä ne pohjan yli takaosan lenkistä.

Lattioille EzyShoes-liukuesteet ovat nastoja armollisempia. Testissämme ainakaan muovimattoon ei jäänyt jälkiä liukuesteillä kävelystä, eivätkä ne pidä ääntä kovallakaan lattialla kävellessä. Nastalliset liukuesteet on pakko riisua sisätiloissa jos ei halua vahingoittaa lattioita.

Liukueste ei meinaa pysyä paikallaan

Metsässä ongelmaksi muodostuu huonosti paikallaan pysyvä liukuesteen kärkiosa. Kärki lähtee herkästi pois kengän päältä kengän osuessa polun yli kaatuneisiin puunrunkoihin tai kiviin. Kaupungissa liukueste pysyi hyvin paikallaan, mutta metsässä kulkiessa sitä saa vähän väliä korjata. Testihetkellä jalassa olleen vaelluskengän sileä nahkapinta ei auta liukuesteen paikallaanpysymisessä, mutta liukuesteen kärki irtoaa muutaman kerran mokkanahkaisenkin kengän päältä. Tarrakiristyksen ansiosta liukueste ei irtoa kokonaan, mutta kärki lähtee pois kengän päältä ja taittuu kengän alle. Irtoamisen saa onneksi korjattua helposti vetämällä kärjen takaisin paikalleen. Verkon kiristävä kuminauha on yllättävänkin löysä. Jos sen tilalla olisi jämäkämpi naru, niin verkko pysyisi paremmin paikallaan.

Toinen ongelma on nollakelillä verkon väleihin pakkautuva lumi. Yöllä on satanut vähän lunta ja pienen lumikerroksen alla on monessa kohdassa jäätä, joten liukuesteille on käyttöä. Kävellessä kantapään ja päkiän alle alkaa kuitenkin kerääntyä lunta, joka häiritsee kävelemistä. Vaikka ylimääräisiä lumia yrittää välillä kopistella pois, niin loppumatkasta liukuesteen verkosta löytyy komeat jääpalikat, jotka ovat muodostuneet pakkautuneesta lumesta.

Lumi pakkautuu kantapään ja päkiän alle

Yhteenveto

Kaupungissa ja tasaisessa maastossa EzyShoes X-treme -liukuesteet toimivat hyvin, niin juostessa kuin kävellessäkin. Metsässä ne kuitenkin irtoavat kengän kärjestä turhan helposti ja lumisella kelillä niihin kerääntyy lunta. Nastalliset vaelluskengät ovat edelleen paras liukueste geokätköilyyn metsässä, mutta kaupunkiin voimme EzyShoes-liukuesteitä suositella, jos hassu ulkonäkö ei haittaa.

Plussat ja miinukset

  • riittävän hyvä pito
  • ei vahingoita lattioita nastojen tapaan
  • ei irtoilevia nastoja, kestävän oloiset
  • helppo kiinnittää erilaisiin kenkiin
  • liukueste ei meinaa pysyä kengän päällä metsässä
  • lumi kerääntyy liukuesteen väleihin nollakelillä