Metsäkauriin jäljet jäällä

Tunnistatko eläinten jälkiä? Jälkien tarkkailu talvisella geokätköilyretkellä paljastaa keitä kaikkia metsässä liikkuu. Kaikkein kiinnostavimmat jäljet ovat tietysti kätkölle johtavat toisen geokätköilijän jäljet, mutta eläinten jälkiä tarkkailemalla voit tehdä mielenkiintoisia havaintoja luonnosta.

Metsän eläimet osaavat vältellä ihmistä taitavasti ja varsinkin suurempia eläimiä näkee harvemmin. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö eläimiä olisi lähellä. Metsissämme liikkuu mm. hirviä, peuroja, kauriita, karhuja, susia, ahmoja, villisikoja, susikoiria, ilveksi, mäyriä, saukkoja sekä paljon muita pienempiä eläimiä. Moni on saattanut tietämättään kohdata jopa karhun, joka yleensä kuulee ihmisen lähestymisen jo kaukaa ja osaa pysyä piilossa.

Hirven makuupaikka. Kellertävä väri kertoo hirvikärpästen aiheuttamasta infektiosta.

Lumiseen aikaan hankeen painautuneet jäljet kuitenkin paljastavat eläinten liikkeet. Geokätköilystä tulee heti vähän jännempää, kun huomaa, että samalla alueella on juuri liikkunut iso hirvi. Hyvällä tuurilla törmää harvinaisemman eläimen jälkiin. Äskettäin jäälle jääneet jäljet paljastivat ahman liikkuneen Helsingissä.

Jäniksen jälkiä

Yleisimpien eläinten jäljet kannatta opetella tunnistamaan, jotta tiedät suoraan mikä eläin paikalla on kulkenut. Älä kuitenkaan lähde seuraamaan tuoreita eläinten jälkiä, ettet tule tarkoituksella häirinneeksi metsän asukkeja.

Jos et tunnista jälkiä maastossa, kannattaa niistä ottaa kuva ja selvitellä rauhassa kotona kuka jäljet on jättänyt. Jälkien mittaaminen auttaa oikean lajin tunnistamisessa, sillä osalla lajeista on hyvin samankaltaiset jäljet.

Viikonlopun kätköretkiä varten jälkien tunnistamista voi opetella esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen Lumijälkioppaasta.