Maho Beach

Saint Martin tai hollanniksi Sint Maarten on Hollannin ja Ranskan jakama saari Karibialla. Saari on suosittu turistikohde ja sinne on hyvät yhteydet Euroopasta. Mutta millaisia mahdollisuuksia saari tarjoaa geokätköilijälle?

Saint Martinin saari sijaitsee Koillis-Karibialla 240 kilometriä Puerto Ricon saarelta itään. Se kuuluu Pienten Antillien saariryhmään, tarkemmin sanottuna Leewardsaariin. Asukkaita saarella on melkein 80 000. Villeimpinä siirtomaavuosina Karibian saarten hallinta vaihteli usein eri maiden välillä. Vuonna 1648 Ranska ja Hollanti sopivat jakavansa Saint Martinin saaren puoliksi. Nykyään rajalinjan erottaa vain tien varren kylteistä ja saarten puoliskojen välillä voi liikkua vapaasti. Maabongaria ilahduttaa kuitenkin se, että saaren molemmilla puolilla on omat maakoodinsa, eli ne lasketaan Geocaching.com:n tilastoissakin eri maiksi.

Vuonna 2017 Irma-hurrikaani iski pahasti Saint Martinille ja myrskytuhoja on edelleen nähtävissä. Jälleenrakennus on kuitenkin ollut nopeaa ja kaikki matkailijoiden kannalta tärkeät palvelut toimivat. Myrskytuhoihin törmää jo lentokentän vieressä olevassa satamassa, jossa on vieläkin useita puoliksi uponneita ja hylättyjä jahteja.

Saint Martinin geokätköt

Saint Martin ei ole kaikkein vilkkaimpia geokätköilykohteita, mutta etsittävää täältäkin löytyy ja geokätköjä kierrellen tutustuu monipuolisesti saaren eri osiin. Yhteensä kätköjä on tällä hetkellä 32, joista 20 sijaitsee ranskalaisella puolella ja 12 hollantilaisella puolella. Geokätköt ovat hyvin hajallaan pitkin saarta, joten niiden hakemiseen kannattaa varata aikaa. Yhdessä päivässä ei kovin montaa kätköä ehdi hakemaan jos aikoo vähän katsella paikkojakin, eikä vain juosta löytöjen perässä.

Kätköjä etsiessä tulee hyvin kierrettyä saaren eri osissa, myös sellaisissa joissa turisteja on vähemmän vaikka moni kätköistä onkin hyvin vilkkaissa turistikohteissa.

Mielenkiintoisen seikkailun tarjoaa autiolla Tintamarren saarella sijaitseva kätkö. Pieni saari sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Saint Martinin koillisrannasta. Tintamarre tarjoaa rauhallisia hienohiekkaisia rantoja ja hyvät snorklausvedet. Moni snorklaaja on nähnyt saaren vesillä merikilpikonnia. Saarelle pääsemiseksi täytyy hankkia venekyyti. Tarjolla on venetakseja sekä valmiita retkiä.

Tradikätköt ovat suosituin kätkötyyppi Saint Martinillakin. Niiden lisäksi löytyy pari virtuaalia, yksi mysteeri ja yksi earthcache.

Nähtävää saarella

Saint Martinilla kannattaa käydä ainakin Philipsburgin ja Marigotin kaupungeissa, jolloin tulee nähneeksi elämää saaren molemmilla puolilla. Philipsburgin keskusta alkaa olla melkoinen turistirysä, mutta muutama vanhempi rakennus sieltä löytyy ja pari geokätköä. Philipsburgin lähellä on myös pieni Fort Amsterdamin linnoitus.

Erikoisempi nähtävyys Philipsburgissa on maskeeraja Nick Maleyn ylläpitämä pieni elokuva-aiheinen museo, The Yoda Guy Movie Exhibit. Nick tunnetaan Tähtien Sodan Yoda-hahmon luojana ja museossa onkin paljon nähtää elokuvasarjan faneille.

Saint Martinilla on useita hienoja uimarantoja, mutta eräs pieni ranta on aina mustanaan turisteja. Pieni Maho Beach sijaitsee aivan lentokentän kiitoradan päässä ja moni tuntee rannan huimista kuvista, joissa suuri matkustajakone laskeutuu pelottavan lähellä rannalla olijoita. Rannalla kannattaa käydä pyörähtämässä, vaikka uiminen ei kiinnostaisikaan. Jo pelkästään muiden turistien valokuvaposeerausten seuraaminen on viihdyttävää. Rannan molemmilta puolin löytyy ravintolat hyvine terasseineen ja terasseilla on yleensä liitutaulu, johon saapuvien lentojen aikataulut on kirjoitettu. Rauhalliseen rantaelämään Maho Beach ei ole väkimäärän takia paras kohde, mutta kyllä siellä aurinkoakin mahtuu ottamaan jos ei jää ihan lentokoneiden laskeutumislinjalle, missä useimmat ovat.

Maho Beachiltä löytyy kaksi geokätköä, jotka on kätköilijäystävällisesti sijoitettu vähän sivummalle ruuhkaisimmista kohdista. Kätköt saa haettua helposti valokuvaamisen varjolla vaikka lähellä olisi porukkaa. Kiitoradan päässä liikkuessa kannattaa huomioida lähtevien koneiden aiheuttama voimakas ilmavirta, joka kaataa helposti aikuisenkin sopivasti osuessa. Paikalla on isot kyltit varoittamassa asiasta, mutta silti joku loukkaa itsensä aina välillä.

Siirtomaavuosista muistuttavat Karibian saarten lukuisat linnoitukset. Aivan Marigotin keskustan vieressä olevan mäen päällä on Fort St. Louisin linnoitus, jossa on myös geokätkö. Philipsburgin länsipuolella sijaitsevaa niemeä vartioi Fort Amsterdamin linnoitus, jossa tietysti sielläkin on kätkö piilotettuna.

Liikkuminen Saint Martinilla

Bussissa on tunnelmaa

Marigotin ja Philipsburgin kaupungeissa, sekä turistialueilla liikkuu kätevästi kävellen. Pidemmille siirtymille moni turisti nappaa taksin, joita onkin hyvin tarjolla matkailijoiden suosimilla alueilla. Kiireettömälle on kuitenkin halvempi ja hauskempi vaihtoehto. Ympäri saarta kulkee pieniä paikallisbusseja, jotka ovat hyvin edullisia. Bussit ovat käytännössä pakettiautoja, jotka on tungettu täyteen penkkejä. Tunnelma voi olla tiivis ja isojen laukkujen kanssa kannattaa suosiolla ottaa taksi. Pikkubusseissa pääsee kuitenkin tapaamaan paikallisia ja niissä on takseja enemmän tunnelmaa.

Pikkubussien reiteistä löytyy huonosti tietoa, mutta oikea bussi löytyy yleensä kyselemällä. Bussien tuulilasissa on kyltti, josta määränpää selviää. Eniten busseja kulkee Philipsburgin ja Marigotin välillä. Matka maksetaan kuljettajalle bussista poistuessa. Bussien sisällä on yleensä hintataulukot, joista matkan hinta selviää. Pidempikään matka ei montaa dollaria maksa.

Retket naapurisaarille

Saban saari

Jos Saint Martin alkaa kyllästyttää, kannattaa ottaa lautta alle ja lähteä tutkimaan naapurisaaria. Saint Martinilta pääsee lautoilla ja pikaveneillä kätevästi mm. Anquillan, Saban ja Saint Barthelemyn (St Barths) saarille. Varsinkin maabongarin kannattaa huomioida nämä retkimahdollisuudet, sillä jokaisella naapurisaarella on omat maakoodinsa, eli ne näkyvät kätköilytilastoissa omina mainaan.

Saint Barthsille pääsee lautalla noin puolessa tunnissa. Lauttoja lähtee Philipsburgista, Marigotista ja Oyster Pondista. Vuoroja on päivittäin muutamia, joten aikataulut kannattaa varmistaa etukäteen. St Barthsin päässä kaikkien lauttoja satama on Gustaviassa. St Barths kuluu nykyään Ranskalle, mutta näin pohjoismaalaisen kannalta sillä on kiinnostava historia Ruotsin siirtomaana 1700-luvulla osittain samoina vuosina, jolloin Suomikin oli osa Ruotsin kuningaskuntaa. Siirtomaahistoriassa sinänsä ei ole mitään ylpeiltävää, ruotsalaisen St Barthsin asukkaista noin puolet oli orjia, jotka työskentelivät Svenska Västindiska Kompanietin plantaaseilla. Nykyään saarella näkyy vahvemmin ranskalaiskaribialainen kulttuuri, mutta nimissä on edelleen viitteitä Ruotsin vallan aikaan. Esimerkiksi Gustavian kaupunki ja saaren lentokenttä on nimetty Kuningas Kustaa III:n mukaan. Geokätköjä St Bartsilta löytyy yhdeksän kappaletta, jos pienemmillä sivusaarilla olevia kätköjä ei laske. Kätköt ovat melko hajallaan ympäri saarta, joten kannattaa harkita auton vuokraamista tai taksin ottamista kätköretkelle.

Anquillan saarelle pääsee helpoimmin lautalla Marigotin satamasta. Lähtöjä on noin 45 minuutin välein aamukahdeksasta iltaseitsemään. Reitillä liikennöivät pienet lautat taittavat saarten välin noin 20 minuutissa. Kyyti voi olla keinuvaa, joten pakkaa pahoinvointilääkkeet mukaan jos olet herkkä merenkäynnille. Anquillan päässä lautat menevät Blowing Pointin satamaan. Anquilla on tunnettu upeista hiekkarannoistaan. Geokätköjä siellä on vain kolme kappaletta, eikä yksikään niistä ole lauttarannan lähellä. Satamasta saa helposti taksin ja useimmat kuskit ovat kuljettaneet geokätköilijöitä aiemminkin.

Saba on St Martinin naapurisaarista rauhallisin. Tämä pieni tuliperäinen saari sijaitsee puolentoista tunnin lauttamatkan päässä St Martinista. Saba on tunnettu erityisesti sukelluskohteena, mutta siellä on myös hienoja vaellusreittejä, jotka kulkevat pitkin saaren jyrkkiä rinteitä. Geokätköjä Saballa on viisi kappaletta. Saban ehdoton valtti on turistien vähäinen määrä. Saaren rannat ovat niin jyrkät, ettei sieltä löydy hyviä uimarantoja, eivätkä rantalomia etsivät suuret turistimassat tule saarelle.

Philipsburgin oikeustalo

Miksi mennä?

  • Hyvä tukikohta Karibian saarihyppelyyn
  • Aina lämmintä
  • Seikkailullisia geokätköjä
  • Paljon nähtävää ja koettavaa
  • Melko turvallinen matkakohde

Miten sinne pääsee?

Euroopasta Saint Martinille on käytännössä pakko lentää. Koneet laskeutuvat Prinsessa Julianin kansainväliselle lentokentälle, joka sijaitsee saaren länsiosassa hollantilaisella puolella. Suomesta ei suoria lentoja ole, mutta perille pääsee vaihtamalla konetta esimerkiksi Amsterdamissa tai Pariisissa.

Saint Martin on myös suosittu pysähtymispaikka risteilyaluksille. Suurimmat alukset pysähtyvät hollantilaisen puolen pääkaupungin Philipsburgin satamaan, jossa voi kerralla olla useita suuria risteilyaluksia. Satamasta on noin kilometrin kävelymatka Philipsburgin keskustaan ja uimarannalle. Takseja on jonoksi saakka laivojen saapuessa, joten kyydin kauemmaksikin saa helposti.

Linkkejä