Qatar on ollut viime aikoina uutisissa naapurimaiden sille asettamien pakotteiden takia. Maan turvallisuustilanne ei kuitenkaan ole huonontunut ja Suomesta sinne pääsee matkustamaan kätevästi, joten lähdimme katsomaan millaisia geokätköjä sieltä löytyy.

Reilun kahden miljoonan asukkaan pieni öljyvaltio on maailman rikkaimpia maita asukaslukuun suhteutettuna. Kuten muissakin alueen maissa, on täällä erittäin paljon vierastyöläisiä joilla ei ole kansalaisuutta. Katukuvassa näkyykin paljon mm. intialaisia ja pakistanilaisia.

Vuoristoa Qatarista ei kannata etsiä. Maa on enimmäkseen hiekka-aavikkoa ja korkeimmat kalliot nousevat 90 metrin korkeuteen.

Naapurikiistoja

Arabiemiraatit, Saudi-Arabia, Bahrain, Jemen, Malediivit, Mauritania ja Egypti ovat asettaneet pienelle Qatarille pakotteita ja lento- sekä laivaliikenne näistä maista Qatariin on katkolla. Kiistan taustalla on vanhoja valtapoliittisia erimielisyyksiä ja kiistaa qatarilaisesta uutiskanava Al-jazeerasta, jonka uutiset eivät aina naapurimaita imartele.

Qatarin katukuvassa pakotteet näkyvät vain patrioottisina kuvina, joita on lähes jokaisen auton ikkunoissa ja julkisten rakennusten seinillä. Qatariin tuotiin aiemmin paljon elintarvikkeita Saudi-Arabiasta, mutta tämä reitti on nyt suljettu. Tilalle on kuitenkin löytynyt uusia kauppakumppaneita Iranista ja Turkista. Myös maan omaa tuotantoa on lisätty, ja sinne on mm. lennätetty 4000 lehmää maitotuotteiden saannin turvaamiseksi. Kaupoissa ja ravintoloissa on edelleen hyvin valinnan varaa.

Dohan geokätköt

Koko Qatarissa geokätköjä on reilut 700. Kätköt ovat jakautuneet melko tasaisesti ympäri maata ja 20 kilometrin säteellä Dohasta onkin “vain” 130 geokätköä. Varsinaisia power traileja maasta ei löydy, mutta Al-Rayyanissa on perinteisen arabikahvipannun muotoinen Qahwa (kahvi) -geoart-kuvio, jossa on 40 geokätköä.

Dohan keskustan alueella kätköjä on eniten uuden keskustan pilvenpiirtäjien lomassa ja rantakadun varrella. Näiden lisäksi kannattaa tutustua kaupungin vanhempaan osaan, josta löytyy pieni linnoitus ja haukka- sekä hevosmarkkinat (souk). Haukkoja on alueella perinteisesti käytetty metsästämiseen. Hevosmarkkinoilla voi nähdä upeita arabianhevosia. Vanhan kaupungin alueella on pari geokätköä, jotka esittelevät juuri linnoituksen ja soukit.

Vanhaan kaupunkiin on noussut paljon kivoja ruokapaikkoja perinteiseen arabityyliin rakennettuihin rakennuksiin. Kuumimpaan vuodenaikaan ravintoloiden terassit heräävät eloon illan pimennyttyä ja lämpötilan laskettua siedettävälle tasolle.

Pidempien matkojen liikkumiseen kannattaa käyttää taksia tai Uberia. Viralliset turkoosi-valkoiset Karwa-taksit ovat luotettavia, kunhan vahtii että kuljettaja muistaa käyttää taksamittaria. Uber-takseja on hyvin tarjolla ja auto tulee paikalle yleensä parissa minuutissa. Uber sopii hyvin kätköilyyn, sillä määränpään voi valita etukäteen mobiiliappsin kartasta, eikä taksikuskille tarvitse yrittää selittää minne haluaa.

Jos aikoo hakea geokätköjä Dohan ulkopuolelta, kannattaa ajokortillisen harkita auton vuokraamista. Vuokraus ei ole kallista, ja öljyvaltiossa polttoainekaan ei maksa paljoa. Liikenne on suomalaiseen verrattuna joustavampaa, mutta liikenteessä pärjää kun omaksuu paikallisen asenteen ja antaa tilaa kun sitä tarvitaan.

Kätköilyretkiä suunnitellessa kannattaa huomioida, että osa geokätköistä sijaitsee Yhdysvaltojen käytössä olevan Al Udeidin lentotukikohdan alueella, eikä näille ole mitään menemistä ilman asiaankuuluvia lupia. Geocaching.com:n ohjesäännöissä kielletään geokätköjen piilottaminen sotilastukikohtiin, mutta sääntö ei tunnu koskeva Yhdysvaltojen ulkomaille sijoitettuja tukikohtia, sillä vastaavia geokätköjä on muuallakin. Viimeksi törmäsimme tukikohdan sisälle piilotettuihin geokätköihin Kirgisiassa.

Muuta nähtävää

Dohassa kannattaa käydä tutustumassa rantakatu Cornichen päässä sijaitsevaan Islamilaisen taiteen museoon. Jo pelkkä museorakennus on näkemisen arvoinen. Rakennus on kuuluisan I.M. Pein suunnittelema. Upeasti toteutetut näyttelyt esittelevät perinteistä islamilaista taidetta koko Arabian alueelta. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Islamilaisen taiteen museon lähelle on rakenteilla hienon näköinen aavikkoruusun muotoinen kansallismuseo. Museon avaamiseen menee vielä aikaa, mutta siitäkin tulee todennäköisesti hieno vierailukohde.

Museon vieressä on perinteisten purjelaivojen satama. Aalloilla keikkuvat vanhannäköiset purjealukset ovat vaikuttava näky.

Arabian kuumat kesät

Kesäaikaan Qatariin ei kannata vartavasten lähteä, ellei pidä todella kuumasta ilmastosta. Kesällä lämpötila on tavallisesti yli 40 ja kuumimpina päivinä lämpötila voi kohota 50 asteeseen. Huonolla tuurilla kohdalle osuu vielä hiekkamyrsky, jolloin on parempi pysytellä sisätiloissa.

Talvella ilmasto on miellyttävää. Aurinko paistaa ja lämpötilat vastaavat Suomen kesää. Huonona puolena talvi on alueen matkailusesonkia ja hotellien yms. hinnat ovat korkeimmillaan.

Miksi mennä?

  • Mukava ilmasto talvella
  • Aavikkoelämyksiä
  • Eksoottinen geokätköilymaa
  • Luksusta ja shoppailumahdollisuuksia niitä kaipaaville
  • Hyvä välietappi matkalla kauemmas (ks. Miten sinne pääsee)

Miten sinne pääsee?

Qatar Airways lentää Helsingistä suoraan Dohaan. Lento kestää kuusi tuntia. Qatar Airways on laatulentoyhtiö ja matkustaminen on mukavaa. Kuuden tunnin lennolla tarjoillaan kaksi ateriaa ja palvelu on erittäin ystävällistä. Dohan uudehko lentokenttä toimii myös sujuvasti.

Aiemmin Dohaan pääsi lentämään edullisesti Dubaista, mutta tällä hetkellä se ei ole mahdollista.

Qatariin tarvitsee viisumin, mutta Suomen passilla sen voi ostaa suoraan lentokentältä saavuttaessa. Viisumi maksaa 30 Yhdysvaltain dollaria ja maksu onnistuu luottokortilla passintarkastuksen yhteydessä.

Qatar Airwaysillä on hyvät jatkoyhteydet Dohasta esimerkiksi Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Doha onkin mielenkiintoinen pysähdyspaikka, jos haluaa jakaa pitkän lennon osiin. Qatar Airlinesilla on ajoittain tarjouksia, joissa lipun hintaan kuuluu yksi yö hotellissa Dohassa, jos vaihto on pitkä.

Pitkille koneenvaihdoille Qatar Airways myös tarjoaa ilmaisen Qatarin läpikulkuviisumin, jolla maassa voi oleskella muutaman päivän. Ilmaisen viisumin saa haettua Qatar Airwaysin verkkosivujen kautta.

Linkkejä