Testasimme TSL:n lumikenkiä geokätköilyretkellä.

Lumikengät ovat mainio apuväline geokätköilyyn talvella. Lumikenkien kanssa pääsee hakemaan poluttomissakin maisemissa sijaitsevia talvilöydettäviä kätköjä. Hiljaisessa metsässä tarpominen on hieno elämys ja on mahtava tunne löytää kinosten keskeltä geokätkö, jolla kukaan ei ole käynyt kuukausiin.

Lumikengillä liikkuminen on myös mainiota talviliikuntaa ja siinä saattaa huomaamatta käyttää lihaksia, jotka eivät normaalilla metsäretkellä joudu töihin.

Lumikengät eivät yleensä kannattele ihmistä hangen päällä vaan niidenkin kanssa uppoaa väkisinkin hankeen, mutta ei niin syvälle kuin pelkkien kenkien kanssa liikkuessa. Liikkuminen on kävelyä raskaampaa, mutta silti sujuvaa. Lumikenkien kaveriksi kannattaa hankkia sauvat, joilla saa vähän lisää voimaa liikkumiseen ja tukea hankalampiin kohtiin.

TSL 305/325 RIDE -lumikengät

TSL Outdoor on ranskalainen lumikenkämerkki. Ranska ei ehkä heti tunnu mielikuvissa kaikkein lumisimmalta paikalta, mutta pitää muistaa että Alpeilla lunta riittää. TSL on tehnyt lumikenkiä vuodesta 1981 ja kengät valmistetaan edelleen Ranskassa.

Testiin otimme TSL 305 RIDE ja TSL 325 RIDE -lumikengät. Käytännössä kyse on samasta mallista, mutta kengät 305 ovat hieman 325-mallia pienemmät ja sopivat kevyemmälle käyttäjälle. Valmistajan antamat ohjepainorajat kengille ovat:
305 RIDE: 30 kg – 82 kg
325 RIDE: 50 kg – 118 kg.

TSL 305/255 RIDE kuuluu valmistajan Classic-sarjaan, jonka mallit ovat perinteisempiä komposiittimuovista valmistettuja lumikenkiä. Tarjolla on myös jännästi muotoiltu Hyperflex-sarja, joka taipuu paremmin maaston muotoihin. Classic-sarjan muissa malleissa erona on lähinnä erilaiset siteet. Osa siteistä sopii paremmin esimerkiksi vuokrakäyttöön, jossa joka käyttökerralla lumikengän käyttäjällä on erilainen kenkä.

Sidettä saa kiristettyä vaikka tumput kädessä

Testaamissamme lumikengissä on hyvät säädöt, joihin kannattaa perehtyä jo ennen retkeä. RIDE-mallin siteet saa säädettyä oman kengän mittojen mukaiseksi pituuden ja leveyden osalta. Kun nämä on kerran säätänyt kohdilleen, ei niihin tarvitse koskea. Jalkaan laittaessa kenkä sujautetaan siteen etuosaan ja sen jälkeen kiristetään taaempi hihna kengän yli. Hihnan kiristäminen käy näppärästi liikuttamalla pientä vipua edestakaisin.

Lumikenkien poisottaminen ei ole sen vaikeampaa. Siteen saa avattua erillistä nuppia painamalla ja vetämällä samalla hihna irti. Tämä onnistuu yhdellä kädellä vaikka tumppu kädessä.

Maastossa liikkuessa kiinnitämme huomiota siihen, etteivät lumikengät tunnu missään vaiheessa osuvan häiritsevästi toisiinsa. Olemme joskus kokeilleet putkirunkoisia lumikenkiä, jotka tuntuivat jatkuvasti kolisevan toisiinsa kävellessä. TSL:n lumikengät on muotoiltu tiimalasimaiseen muotoon, mikä vähentää niiden osumista toisiinsa kävellessä.

Lumikenkien mukana tulee säilytyskassi, jossa ne saa kätevästi kuljetettua ja varastoitua. Kassin yksi kylki on tehty verkosta, joten lumikengät pääsevät kuivumaan.

Hyvää pitoa

Lumikenkien pohjassa on kunnon piikit, joilla saa hyvän pidon jäiselläkin alustalla. Lumikenkien kanssa meneekin ylös aika hurjiakin mäkiä kun pohjassa on hyvä pito ja apuna on sauvat, joilla saa kädetkin avuksi kipuamiseen. Joissain lumikengissä pohjassa on jykevät raudat, mutta tässä mallissa sellainen on vain etuosassa. Muuten pito on toteutettu pienillä piikeillä, jotka tuntuvat purevan hyvin jäähän. Pienet piikit ovat isoja rautoja kevyempi ratkaisu. Ajan kanssa piikit varmasti tylsistyvät, mutta ne ovat vaihdettavissa.

Lumikengissä on myös nousurauta, jonka saa taitettua kantapään alle korokkeeksi. Emme testilenkkiemme aikana tule tätä käyttäneeksi. Pienissä mäissä raudan käyttäminen tuntuu turhalta vaivalta, mutta pidemmän nousun aikana se pitäisi jalat tasaisemmassa asennossa ja vähentäisi kuormitusta. Esimerkiksi tunturille kiivetessä nousurauta voisi olla paikallaan.

 

TSL:n lumikengistä suomalaisissa kaupoissa näkee useimmin 217/227 CAMO -mallia, jossa on metsästyshenkinen talvinen maastokuviointi. Käytännössä 217/227 on hyvin lähellä nyt testaamiamme 305/325 -malleja. Mallinumeroiden perusteella 217/227 voisi olettaa olevan pienempiä kenkiä, mutta oikeasti ne ovat 305/325-malleja suurempia ja painavampia. Suurempi koko tuo lisää kantavuutta lumihangessa, mutta toisaalta jaloissa on vähän enemmän ylimääräistä painoa.

Kokemukset

TSL:n lumikengät tuntuvat liikkuessa huolettomilta ja näitä voi hyvin suositella geokätköilykäyttöön. Kengät on helppo laittaa jalkaan hanskat kädessäkin ja lumessa liikkuminen sujuu näiden kanssa hyvin. Pitoa on tarpeeksi ja kengät ovat kevyet.

Laatuun kannattaa panostaa

Marketeissa myydään lumikenkiä muutamalla kympillä, mutta suosittelemme hankkimaan suoraan laadukkaat kengät, jotka kestävät paremmin. Lumikengät joutuvat koville niiden taipuessa maastossa ja kolahdellessa kiviin. Kova pakkanenkin aiheuttaa omat haasteensa muoviosien kestävyydelle. Keskellä metsää hajoava lumikenkä tarkoittaa pahimmillaan pitkää paluumatkaa lumihangessa kahlaten.

Lumikengät pussissaan

Halvimmissa lumikengissä siteet yleensä häviävät käytännöllisyydessä laadukkaammille kengille. Kovalla pakkasella hankalien siteiden kanssa säätämien alkaa äkkiä harmittaa. Varsinkin geokätköilykäytössä eteen voi tulla tilanteita, joissa lumikengät pitää välillä ottaa pois kätkön etsimisen ajaksi kiipeilyn tai ahtaisiin koloihin ryömimisen takia.

Laadukkaita pidettyjä lumikenkämerkkejä ovat esimerkiksi nyt testattu TSL Outdoor ja yhdysvaltalainen Tubbs. Laadukkaasta lumikenkäparista kannattaa varautua maksamaan vähintään sata euroa.