Tiesitkö, että Garmin-gepsisi pitää kirjaa löytämistäsi kätköistä? Ja että tätä voi käyttää apuna kätkölöytöjen kirjaamisessa?

Ahkeran kätköilyviikonlopun jälkeen voi olla hankala muistaa mitä kaikkia kätköjä tulikaan haettua, jos muistiinpanot eivät ole pysyneet mukana vauhdissa. Ei hätää, Garmin-gepsisi pitää kirjaa kaikista laitteeseen löydetyiksi merkityistä kätköistä ja näitä tietoja voi helposti käyttää avuksi löytöjen kirjaamisessa nettiin. Tämä ei vaadi edes premium-jäsenyyttä.

Kun olet ladannut kätköjen tietoja GPX- tai LOC-tiedostona Garminin gepsiin ja merkitset kätköjä (Kirjaa yritys) löydetyiksi tai ei löydetyiksi, kirjaa gepsi tiedon tästä laitteen muistiin. Talteen jää tapahtuman tarkka aikaleima ja kätkön GC-koodi. Gepsillä on mahdollista kirjoittaa lokikin, mutta se on yleensä työlästä gepsien käyttöliittymässä.

Tiedot tallentuvat laitteen sisäiseen muistiin Garmin-kansiossa sijaitsevaan geocache_visits.txt -tiedostoon. Uudemmissa gepseissä sama tieto on myös xml-muodossa. Geocache_visits.txt on tavallinen tekstitiedosto ja tarvittaessa sitä voi lukea sekä muokata tekstieditorilla (esim. muistio). Alla esimerkki tiedostosta.

E:\Garmin\geocache_visits.txt

GC4D8TZ,2016-10-03T10:29Z,Found it,””
GC2YCCR,2016-10-03T10:43Z,Found it,””
GC51Y58,2016-10-03T11:58Z,Found it,””
GC2GCFW,2016-10-03T12:11Z,Found it,””
GC2YDV9,2016-10-03T12:38Z,Found it,””
GC5CPJ6,2016-10-03T13:34Z,Found it,””

 

Kenttämuistiinpanot

Kenttämuistiinpanot (field notes) ovat Geocaching.com:n tapa ladata lokien muistiinpanoja laitteista löytöjen kirjaamista varten. Ladatut muistiinpanot säilyvät muistissa kunnes ne on kirjattu lokeiksi tai poistettu.

Tiedoston lataaminen Geocaching.com:iin

  1. Kiinnitä GPS-laitteesi USB-kaapelilla tietokoneeseen.
  2. Kirjaudu Geocaching.com:iin ja mene profiilisivullesi.
  3. Sivun oikean reunan valikossa on kohta Matkamuistiinpanot ja siellä linkki
    Hae matkamuistiinpanot, jolla pääseet matkamuistiinpanojen sivulle.
  4. Klikkaa linkkiä Lähetä matkamuistiinpanot.
  5. Klikkaa lähetyssivun tiedostonvalinta-nappia. Napissa lukee selaimestasi riippuen esimerkiksi Selaa… tai Browse…
  6. Etsi auenneesta tiedostonvalinta-ikkunasta GPS-laitteesi ja sieltä Garmin-hakemistossa oleva geocache_visits.txt -tiedosto. Valitse tiedosto ja klikkaa Avaa-nappia.
  7. Tiedoston valinnan jälkeen paina Lähetä matkamuistiinpano-nappia.Sivu kertoo ladattujen muistiinpanojen määrän. Palaa matkamuistiinpanoihin -linkistä pääset katsomaan ladattuja tietoja.

Muistiinpanojen lataamisen jälkeen geocache_visits.txt -tiedoston voi poistaa laitteen muistista tai antaa sen olla. Uudet lokit tulevat vanhojen perään ja Geocaching.com huomioi oletuksena vain edellisen latauskerran jälkeen tulleet merkinnät.

Lokien kirjoittaminen

Ladatut matkamuistiinpanot näkyvät Matkamuistiinpanojen sivulla. Jokaisen muistiinpanorivin toiminnoissa on Kirjoita loki -linkki, josta pääsee normaalille lokkaussivulle. Lokisivulle tulee automaattisesti oikea päivämäärä ja lokin tyyppi.

Kirjoita lokisi kuten normaalisti ja lähetä se. Lokin tallentumisen jälkeen ruudulle tulee ilmoitus Olet linkittänyt uuden matkamuistiinpanon. Lähetä lisää matkamuistiinpanoja, jota klikkaamalla pääset takaisin matkamuistiinpanojen sivulle. Kirjaamasi kätkö poistuu automaattisesti muistiinpanojen listalta ja voit valita seuraavan kätkön lokattavaksi.

Matkamuistiinpanojen käyttö nopeuttaa suurien löytömäärien kirjaamista. Pienemmillä määrillä tiedoston lataaminen voi tuntua työläältä ja lokkaus hoituu nopeammin kartalta tai GC-koodin perusteella, jos muistaa missä on käynyt tai on tehnyt muistiinpanoja.

Mikä on sinun vinkkisi kätevään löytöjen kirjaamiseen?