Osloon on helppo lähteä kätköilykaupunkilomalle. Skandinavian kirjeenvaihtajamme kävivät katsomassa millaisia kätköjä Oslosta löytyy ja mitä muuta siellä voi tehdä.

Kätköjä Norjassa on lähes 70 000. Oslossa kätköjä on noin 1700. Osa Oslon kätköistä näkyy vain premium-jäsenille, mutta etsittävää riittää, vaikkei olisikaan premium-jäsenyydestä maksanut.

Oslon lentokenttä sijaitsee kaukana keskustasta, mutta keskustaan pääsee helposti junalla. Tiheästi kulkeva lentokenttäjuna Flytoget on nopein, mutta kallis. Kertalippu Oslon päärautatieasemalle maksaa noin 19,50 euroa. Hieman harvemmin kulkevilla NSB:n lähijunilla pääsee melkein puolet halvemmalla, eikä matka kestä kuin kolme minuuttia kauemmin. Valitse lentokentällä mikä tahansa NSB:n juna, jonka mainitaan kulkevan Oslon keskusaseman (Oslo S) kautta. Jos majapaikkasi ei ole aivan rautatieasemien lähellä, kannattaa tarkastaa pääseekö Nor-Wayn lentokenttäbusseilla kätevämmin suoraan majapaikan lähelle.

Oslon julkinen liikenne toimii hyvin ja on helppo käyttää. Kaupungissa pääsee liikkumaan busseilla, raitiovaunuilla, metrolla (T-bane) ja lähijunilla, joilla pääsee lähes joka paikkaan. Kätköilykaupunkiloma Oslossa onnistuukin hyvin ilman autoa. Ilman autoakin päivän aikana ehtii hakemaan helposti yli 20 kätköä rauhallisesti kiertäen. Auton vuokraaminen kannattaa, jos aikoo Oslosta kauemmaksi tai löytömäärien suhteen on kovat tavoitteet.

Joukkoliikenteen liput saa ostettua helposti lataamalla kännykkään RuterBillett-sovellus. Sovellukseen rekisteröidään maksukortin tiedot ja sen jälkeen lipun ostaminen käy muutamalla napin painalluksella. Mobiililippu pitää ostaa ennen liikennevälineeseen nousemista.

Museoista kiinnostuneelle Bygdøyn saari tarjoaa paljon nähtävää ja kätköjäkin siellä on. Saarelta löytyy yhteensä viisi museota, joista varsinkin Kon Tiki- ja viikinkilaivamuseot ovat mielenkiintoisia. Kon Tiki -museo esitteleee norjalaisen tutkimusmatkailija Thor Heyerdahlin huimaa tutkimusretkeä balsalautalla yli Tyynen valtameren. Viikinkilaivamuseossa on esillä neljä Norjasta löydettyä oikeaa viikinkialusta. Viikingit haudattiin aluksissaan ja nämä laivat on löydetty pelloista haudattuina. Bygdøylle pääsee bussilla (bussi 30 keskustasta) tai kesäisin vesibussilla Rådhusplassenin rannasta.
Keskustasta luoteeseen sijaitseva

Vigelandin puisto on ehdoton käyntikohde. Puisto on osa suurempaa Frognerparkenia, josta kätköjäkin löytyy mukavasti. Vigelandin puisto tunnetaan myös Patsaspuistona, sillä siellä on esillä yli kaksi sataa Gustav Vigelandin veistämää kivipatsasta. Patsaat esittävät vanhoja ja nuoria ihmisiä mitä kummallisimmissa asennoissa. Puiston sanotaan olevan maailman suurin yhden taiteilijan teosten ympärille rakennettu puisto.

Oslon kätköt löytyvät pääasiassa helposti. Kaupungissa ihmismassat vaikeuttavat etsimistä, mutta monet kätkön on sijoitettu fiksusti niin, että niiden poimiminen huomaamattomasti on mahdollista. DNF:äkin tulee, joissain kätköissä paikka ja vinkki tuntuu selkeältä, mutta silti mitään ei näy. Kätköjä on kuitenkin löydetty vastikään, joten joko meillä on huono tuuri ja kätköt ovat juuri kadonneet tai emme vain osaa etsiä niitä. Norjassakin törmää Ruotsista tuttuun, outoon tapaan kietoa kätköpurkin ympärille muovipussi. Muovipussi kerää kosteutta purkin ympärille ja lopputuloksena koko kätköpurkki on ällöttävän limainen. Ajan kanssa muovipussi hajoaa pieneksi muovisotkuksi luontoon. Tätä ratkaisua ei kannata Suomeen kopioida.

Haasteista innostuneelle premiumjäsenelle Oslon pohjoispuolella sijaitsevalta Grefsenkollenilta löytyy melkein 20 haastekätköä pieneltä alueelta. Kannattaa etukäteen selvittää mitkä haasteista olet jo suorittanut.

Keskustan kaakkoispuolella on Ekebergs-vuori, josta aukeaa hyvät näköalat keskustaan ja Oslovuonoon. Kätköjäkin siellä tietysti on. Valhallaveienin varresta löytyy paikka jossa Edward Munch maalasi kuuluisan Huuto-maalauksensa. Munchin taiteesta kiinnostuneen kannattaa käydä Munchmuseetissa, josta löytyy lisää herran teoksia.

Norja on Suomea kalliimpi maa ja ruokailuihin saa kulumaan rahaa. Mukavia ravintoloita löytyy esimerkiksi aivan keskustan pohjoispuolella sijaitsevasta Grünerløkan kaupunginosasta, joka on Oslon hipstereiden suosiossa. Grünerløkan vieressä virtaa Åkerselva-joki, jonka reunoja pitkin kulkevat kävelytiet tarjoavat mukavan ulkoilureitin kätköineen.

Oslon ilmasto

Oopperatalo

Oopperatalo

Eikö Oslon säätila miellytä? Odota 15 minuuttia. Norjan sää on usein hyvin vaihteleva. Monet Atlantilta vyöryvät matalapaineet satavat Norjaan. Oslon vuotuinen sademäärä on keskimäärin 763 mm. Vertailun vuoksi Helsingissä vastaava luku on 655 mm ja Tampereella 598 mm. Suurimmat sateet tulevat yleensä kesäkuusta marraskuuhun. Sateenvarjo ja/tai vedenkestävät kuorivaatteet kannattaa siis pakata mukaan.

Miksi mennä?

Oslo ei missään nimessä tarjoa Norjan parhaita maisemia, vaikka kaupunki sijaitseekin Oslovuonon rannalla ja ympärillä on pieniä suuria mäkiä. Kätköjä ja kaupunkikulttuuria Oslossa kuitenkin on. Kaupunki on parhaimmillaan viikonlopun tai pitkän viikonlopun kohteena. Jos aikaa on enemmän, suosittelemme ehdottomasti jatkamaan matkaa myös esimerkiksi Länsi-Norjan vuonoille. Sinne pääsee kätevimmin autolla, mutta myös junamatka Oslosta Bergeniin tarjoaa sykähdyttäviä maisemia.

Miten sinne pääsee?

Osloon on hyvä lentotarjonta Helsingistä. Sekä Finnairilla että Norwegianilla on useita suoria lentoja päivässä ja halvimmillaan lentoliput maksavat noin 30 euroa. Lento kestää vain tunnin, joten Osloon ehtii hyvin viikonlopun nopealle kätköilylomalle.

Osloon voi ajaa omallakin autolla. Kannattaa ottaa lautta Helsingistä tai Turusta Tukholmaan ja jatkaa siitä Ruotsin läpi Osloon. Ajomatka on pitkä ja matkantekoon on syytä varata koko päivä. Omalla autolla ajo Osloon on järkevää lähinnä jos aiot jatkaa autolomaasi muualle Norjaan.