Tiesitkö, että koko Euroopan ensimmäinen geokätkö on edelleen aktiivinen? Ja että se sijaitsee helposti saavutettavissa kolmen tunnin lentomatkan päässä Helsingistä?

GC43 Europe’s First julkaistiin kesäkuun 3. päivänä vuonna 2000, eli vain kuukausi sen jälkeen kun Dave Ulmer oli piilottanut maailman ensimmäisen geokätkön Oregonissa, Yhdysvalloissa. Internetissä syntynyt harrastus levisikin todella nopeasti Atlantin yli. GC43 oli 25. listattu geokätkö ja nykyään se on yksi maailman vanhimmista edelleen aktiivisista geokätköistä. Suomen ensimmäinen geokätkö GC72 Sun Gear julkaistiin melkein neljä kuukautta GC43:n jälkeen syyskuun lopulla vuonna 2000.

Brayn ranta

GC43 sijaitsee lähellä Brayn kylää Irlannissa. Bray sijaitsee meren rannalla vähän Dublinista kaakkoon ja se onkin tunnettu dublinilaisten lomakohteena. Geokätkö on luokiteltu vaikeudeltaan yhden tähden arvoiseksi ja maastoltaan kolmoseksi. Nykymittapuun mukaan maastoluokitus on vähän yläkanttiin ja todellisuudessa kätköpaikka on helposti saavutettavissa. Brayn ja Greystonesin kylien välillä kulkee alunperin rautatien huoltamista varten rakennettu leveä kävelytie Bray-Greystones Cliff Walk. Geokätkö sijaitsee tämän kävelyreitin varrella noin kaksi kilometriä Brayn keskustasta etelään.

Euroopan ensimmäinen geokätkö on malliesimerkki hienolle paikalle sijoitetusta kätköstä. Kyse ei ole mistään ryteikköön viskatusta nanosta vaan täällä kätköpurkilla on kokoa ja paikalta on komeat näkymät merelle. Historiallinen kätkö on kerännyt tähän päivään mennessä 2034 suosikkipistettä ja monet geokätköilijät tulevat alueelle varta vasten tämän kätkön takia.

Päiväretki Dublinista

Brayn kylä ja GC43 Europe’s First -kätkö sopivat hyvin päiväretken kohteeksi. Matkaa Dublinin keskustasta kätkölle on reilut 20 kilometriä. Autolla matka kestää liikennetilanteesta ja lähtöpaikasta riippuen 30-50 minuuttia.

DART-juna Bray Dalyn asemalla

Pelkästään GC43:lla käyntiä varten autoa ei kannata vuokrata. Dublinista pääsee helposti junalla Brayn kylään. DART-paikallisjuna kulkee Dublinin Connollyn asemalta 45 minuutissa Bray Dalyn asemalle. Junia kulkee epäsäännöllisen säännöllisesti ja viikonloppunakin junia menee yksi tai kaksi tunnissa. Tarkemmat aikataulut kannattaa varmistaa Irishrailin sivuilta. Junarata kulkee merenrantaa seuraillen ja jo matka on maisemallisesti hieno. Menopaluulippu Dublinista Brayhin maksaa 6,85 euroa ja lippuja voi ostaa asemien automaateista.

Bray Dalyn asemalta on matkaa GC43-kätkölle 2,3 kilometriä, mutta kävelyyn kannattaa varata vähän aikaa, sillä matkan varrella on muitakin kätköjä. Kävelytien varrelta löytyy mm. kaksi mielenkiintoista earthcachea.

Rantakallioiden kävelyreitti jatkuu aina Greystonesin kylään asti ja matkalla on useampi kätkö. Koko kävelyreitin pituus on noin seitsemän kilometriä. Yksi mahdollisuus onkin kävellä aina Greystonesiin asti ja ottaa sieltä juna takaisin Dubliniin tai mennä heti junalla Greystonesiin asti ja kävellä sieltä kätköjen kautta Brayhin. Huomioithan, etteivät kaikki junat kulje Greystonesiin asti.

Dublinissa riittää nähtävää

Euroopan ensimmäinen geokätkö on tietysti monelle jo itsessään matkan arvoinen, mutta Irlannista löytyy toki nähtävää ja etsittävää pidemmäksikin aikaa. Koko maasta löytyy lähes kymmenen tuhatta geokätköä.

Pelkästään kymmenen kilometrin säteellä Dublinin keskustasta on yli 800 geokätköä ja kaupunki on täynnä nähtävyyksiä moneen makuun. Kaupungissa käydessä kannattaa käydä katsomassa ainakin linnaa, Trinity College -yliopistoa ja vanhaa Klimainhamin vankilaa. Oluen ystäviä kiinnostaa Guinnesin panimorakennukseen rakennettu “olutelämys” ja viskinhimoisia kierros Jamesonin tislaamo.

Dublinissa on helppo liikkua busseilla ja pikaraitiotiellä (LUAS). Myös näppäriä kaupunkipyöriä on saatavilla.

Vanhan kirkon rauniot

 

 

 

 

 

Lennot Dubliniin

Finnair ja Norwegian tarjoavat suoria lentoja Helsingistä Dubliniin. Halvimmillaan Norwegianin menopaluuliput saa jopa alle 80 eurolla. Finnairin lennot maksavat alkaen noin 150 euroa. Kesälomakaudella ja muina suosittuina aikoina lipuista kannattaa varautua maksamaan vähintään 200 euroa.

Dublinin lentokentältä kaupunkiin pääsee kätevästi bussilla. Tarjolla on kolme erihintaista vaihtoehtoa. AirCoach on kallein ja tarjoaa suoria yhteyksiä suoraan suurimpien hotellien eteen. AirLink on vähän halvempi ja kulkee suoraan keskustaan. Paikallisbussit ovat kaikkein halvimpia ja hitaimpia. Taksi keskustaan maksaa noin 30 euroa.

Linkkejä