Kahta kotimaista liikkuvaa geokätköä tarkkaan seuranneet kokivat alkukesästä pettymyksen, kun molempiin kätköihin tuli Geocaching HQ:n viesti arkistoinnista. Moni geokätköilijä oli jäljittänyt harvinaisia liikkuvia geokätköjä pitkään.

Geocaching HQ arkistoi GCC5EE Finnish Wandering Micro Cachen toukokuun lopulla. Syynä arkistointiin on liikkuvien geokätköjen aiheuttamat ongelmat tilastoissa ja Geocaching.com:n toimintojen kehittämisessä. Viimeisimpänä ongelmia aiheutti uusi rajoitus, joka esti useamman löytölokin kirjoittamisen samalle geokätkölle. Finnish Wandering Micro Cachen kohdalla tämä ei ollut ongelma, mutta maailmalla liikkui myös geokätköjä joita oli tapana kirjata löydöksi aina sen löytäessään.

Finnish Wandering Micro Cache aloitti matkansa tammikuussa 2003, eli se ehti kiertää Suomea kunnioitettavat 14 vuotta. Kätkön löysi 1120 geokätköilijää ja se keräsi 305 suosikkipistettä. Finnish Wandering Micro Cachen ideana oli kiertää Suomen kunnissa. Geokätkön löytänyt kätköilijä otti purkin mukaansa ja piilotti sen toiseen kuntaan. Koordinaatit ilmoitettiin lokiviestillä ja geokätkö oli jälleen muiden etsittävissä.

Finnish Wandering Micro Cachen lisäksi Suomessa liikkui GCGW7N Hirvikärpänen. Hirvikärpäsen ideana oli olla “loisena” muissa kätköissä, eli geokätköilijät siirsivät sitä geokätköstä toiseen matkalaisten tavoin. Matkalaisista kätkön erotti se, ettei sillä ollut seurantakoodia vaan lokikirja, ja sen pystyi merkitsemään löydetyksi. Hirvikärpäsen löysi peräti 1373 geokätköilijää. Suosikkipisteitä se sai 357.

Ulkomaisista liikkuvista kätköistä Suomessa kävi ainakin Saksasta lähtöisin ollut GCKTK0 Fast Forward – Such den Bulli, joka oli kätköilijän matkailuautossa.

Liikkuvat geokätköt historiaan

Uusia liikkuvia geokätköjä ei ole saanut tehdä enää vuosiin, mutta aiemmin tehdyt saivat olla aktiivisia tähän vuoteen asti. Liikkuvat geokätköt olivat hauska erikoisuus geokätköilyn maailmassa, mutta aikansa kutakin. Kaikki liikkuvat geokätköt oli tehty geokätköilyn alkuvuosina, jolloin säännöt eivät vielä olleet vakiintuneet ja laji haki muotoaan. Ensimmäiset liikkuvat geokätköt julkaistiin vuonna 2001, eli heti seuraavana vuonna ensimmäisen tavallisen geokätkön piilottamisesta.

Haastekätköjen, matkamuistokuvien ja tilastojen kannalta paikkaansa vaihtavat geokätköt ovat aina olleet ongelmallisia. Kun geokätkön paikka vaihtuu jatkuvasti, on hankala selvittää missä kätkö on kunkin geokätköilijän löytöhetkellä ollut. Sijainnilla on merkitystä monissa paikkaan sidotuissa haastekätköissä, esimerkiksi kunta- ja graticule-haasteissa. Yleisin ratkaisu on ollut jättää huomioimatta liikkuvat geokätköt näissä haasteissa ja maantieteellisissä tilastoissa.

Geocaching HQ:n kannalta hankalista erikoiskätköistä luopuminen helpottaa Geocaching.com-sivuston kehittämistä. Liikkuvia geokätköjä varten sivustolle oli jouduttu tekemään monia purkkavirityksiä. Normaalisti kätkönomistaja saa siirrettyä kätkönsä sijaintia 161 metriä, mutta liikkuville geokätköille on jouduttu erikseen rakentamaan sallivammat ehdot niiden liikkumien pitkien matkojen takia. Kukaan ei ole myöskään pystynyt valvomaan liikkuvien geokätköjen liikkeitä, ja niitä on päätynyt luvatta mm. luonnonsuojelualueille.

Osa liikkuvista geokätköistä menetti ajan myötä alkuperäisen ideansa. Yhdysvalloissa kiersi liikkuvia kätköjä, jotka olivat päätyneet liikkumaan vain omistajansa mukana miiteissä. Oikeasti vapaasti liikkuvien geokätköjen kohdalla huoltaminen oli ongelmallista. Jos kätkössä oli ongelmia tai omistaja olisi halunnut tarkastaa lokimerkintöjä, olisi hän joutunut jahtaamaan omaa geokätköään pitkienkin matkojen päässä.

Geocaching HQ tarjosi liikkuvien geokätköjen omistajille mahdollisuutta muuttaa liikkuva kätkö matkalaiseksi erikoiskuvakkeella. Hirvikärpäsen omistaja ei ainakaan vielä ole tilaisuuteen tarttunut, mutta Finnish Wandering Micro Cachesta on tullut matkalainen. Matkalainen on vielä omistajansa hallussa, ja aika näyttää miten tämä harvinaisuus tulee liikkumaan.