GPS-laitteen käyttö on aina laitekohtaista, joten nämä ohjeet eivät ole yleispäteviä. Tarkoituksena on antaa ohjeet siitä, mitä suurin piirtein tulisi tehdä. Tarkemmat ohjeet löydät GPS-laitteesi käyttöoppaasta.
Tietojen syöttö GPS:ään
Tarkista, että GPS käyttää samaa koordinaattijärjestelmää kuin geokätköilysivut, eli WGS84:ää. Jossain Suomessa myytävissä laitteissa saattaa oletusasetuksena olla suomalainen KKJ-järjestelmä. Jos käytät väärää järjestelmää saatat päätyä parin sadan metrin päähän kätköstä.
Kätköjen sijainnit kannattaa tallentaa reittipisteiksi GPS:ään. Yleensä toiminto löytyy valikosta esimerkiksi nimellä ”Lisää reittipiste” tai ”Lisää POI”.
Monesta GPS-laitteesta löytyy nykyään oma formaatti geokätköille ja niihin voi saada kätkökuvauksenkin mukaan. Jos GPS-laitteesi tukee tätä, niin kätköt kannattaa ladata laitteeseen suoraan Geocaching.com-sivuilta tai hakea monta kätköä kerrallaan Pocket Query -kyselyllä (vaatii maksullisen Premium-jäsenyyden).
Uudemmissa Garmin-malleissa Geocaching.com:ssa tehdyn listan geokätköt saa ladattua langattomasti laitteeseen ja tietoja voi hakea maastossakin hyödyntäen matkapuhelimen datayhteyttä.
Geokätkön lähestyminen
Kun olet saanut kätkön tallennettua GPS:ään, voit valita sen määränpääksi eli reittipisteeksi. Reittipiste valitaan kohteeksi laitteesta riippuen esimerkiksi ”Go to”, ”Mene” tai ”Valitse kohde” -toiminnoilla.
Kun olet valinnut kätkön kohteeksi, alkaa GPS näyttämään etäisyyttä ja suuntaa. Lähde kävelemään GPS:n osoittamaan suuntaan ja varmistu siitä, että etäisyys alkaa pienentyä.
Kun etäisyys alkaa olla kymmenen metrin luokkaa voit jo alkaa katsomaan mahdollisia piilopaikkoja. Jos GPS-tarkkuus on hyvä, kannattaa yrittää etsiä myös ns. nollapiste eli kohta jossa GPS näyttää etäisyydeksi tasan nolla metriä. Silloin sinun pitäisi teoriassa olla täsmälleen geokätkön kohdalla, mutta käytännössä geokätköjen koordinaatit ovat harvoin niin tarkkoja. Eroja aiheuttaa huolimaton mittaus, huono tarkkuus ja laitteiden tarkkuus.
Jos GPS tuntuu poukkoilevan edestakaisin, kannattaa keskittyä purkin etsintään siltä alueelta jonne GPS suunnilleen osoittaa. Tuuhea metsä, kallioseinämä tai rakennukset voivat aiheuttaa heijastuksia jotka vaikuttavat GPS:n tarkkuuteen.