Geokätköily kännykällä

Geokätköily onnistuu hyvin älypuhelimellakin kunhan siinä on GPS-vastaanotin ja datayhteys, kuten käytännössä kaikissa moderneissa puhelimissa on. Ennen vanhaan erilliset GPS-laitteet olivat käytännössä välttämättömiä, mutta monet kokeneetkin harrastajat luottavat nykyään älypuhelimiin ja niiden geokätköilysovelluksiin. Kun harrastus vie mukanaan ja retket suuntautuvat syvemmälle metsiin, kannattaa harkita myös perinteistä retkeily-GPS:ää, eli gepsiä. Erillinen gepsi on tehty kovaan käyttöön ja kestää älypuhelinta paremmin kolhuja, kosteutta ja alhaisia lämpötiloja.

Kännykän vahvuutena on nettiyhteys, jonka kautta se voi aina ladata viimeisemmät kätkötiedot ja päivittää tiedot kätkölöydöistä suoraan nettiin. Kännykkä on mukana usein silloinkin kun et ole suunnitellut kätköileväsi ja mahdollistaa näin ex tempore -kätköilyn missä tahansa.

Perinteiseen GPS-vastaanottimeen verrattuna kännykän huonoina puolina pidetään usein akunkestoa, huonompaa GPS-tarkkuutta ja heikompaa kosteuden sekä kolhujen kestämistä. Parhaiten geokätköilyyn sopii veden- ja iskunkestäväksi suunniteltu älypuhelin, mutta muidenkin puhelinten kestävyyttä voi parantaa suojakoteloilla.

Moni kokenut geokätköilijä käyttää rinnakkain retkeily-GPS:ää ja älypuhelinta, sillä kummassakin laitteessa on omat hyvät puolensa. Monet Garminin GPS-mallit osaavat hyödyntää kännykän datayhteyksiä kätkötietojen päivittämiseen.

Geokätköilysovellukset

Ennen aloittamista sinun täytyy rekisteröityä Geocaching.com -sivulle ja luoda oma geokätköilynimimerkkisi. Nimimerkin ja salasanan avulla pääset kirjautumaan geokätköilysovelluksiin.

Sovellukset käyttävät Geocaching.com:n rajapintaa, jossa kätkötietojen saatavuutta on rajoitettu niin, että täydet tiedot ovat vain maksullisen premium-jäsenyyden ostaneiden käytettävissä. Ilman premium-jäsenyyttä useimmat sovellukset näyttävät vain aloittelijoille sopivia helppoja geokätköjä.

Eri puhelinalustoille on saatavilla lukuisia ilmaisia ja maksullisia kätköilysovelluksia. Itselle mieluisimman löytää vain kokeilemalla. Esittelemme tässä muutaman suosituimman.

Geocaching-sovellus
Geocaching-sovellus

Geocaching

Geocaching (tunnettiin aiemmin nimellä Geocaching Intro) on Groundspeakin oma virallinen kätköilysovellus. Sovellus on saatavilla sekä Androidille, että iOS:lle. Geocaching-sovellus korvasi vanhan maksullisen Geocaching Classic -sovelluksen. Sovellus ja sen käyttö on maksutonta, mutta maksullisen Premium-jäsenyyden hankkineille tarjotaan lisätoiminnallisuuksia.

Geocaching-sovellus on melko helppokäyttöinen ja se tarjoaa paljon vinkkejä aloittelevalle etsijälle.

Geocaching Applen AppStoressa
Geocaching Googlen Play-kaupassa

c:geo

c:geo on erittäin suosittu avoimeen lähdekoodiin perustuva geokätköilysovellus Android-laitteille. Sovellus ja sen käyttö on ilmaista. C:geon erikoisuutena on, että se ei käytä virallisia rajapintoja vaan lataa kätkötiedot suoraan Geocaching.com:n verkkosivuilta. Rajapinnan rajoitukset eivät siis koske c:geo-sovellusta.

c:geo Googlen Play-kaupassa

Cachly

Cachly on suosittu ja nopeasti kehittyvä maksullinen geokätköilysovellus Applen iOS-laitteille. Sovellus maksaa 4,99 euroa. Cachly tarjoaa erittäin monipuoliset toiminnot kätkön etsimiseen ja kirjaamiseen.

Cachly Applen AppStoressa

CacheBird

Kotimainen CacheBird tarjoaa hyviä offline-ominaisuuksia geokätköilyyn Android- ja iOS-laitteilla silloin kun yhteyttä ei ole tai sitä ei halua käyttää (esim. ulkomailla). Sovelluksen lataaminen on maksutonta, mutta ilmaisen kokeilujakson jälkeen käyttö maksaa 4,99 euroa vuodessa. CacheBirdin päivitystahti on viimeaikoina ollut rauhallista.

CacheBird Applen AppStoressa

CacheBird Googlen Play-kaupassa

Geooh

Geooh on monipuolinen geokätköilysovellus Androidille. Sovelluksen lataaminen on ilmaista, mutta täysi versio maksaa 2,19 euroa. Mielenkiintoisina ominaisuuksina Geoohsta löytyy mm. sisäänrakennettu Wherigo-tuki ja Tb-skanneri.

Geooh Googlen Play-kaupassa

To top