Geokätköt maailmalla

Geokätköilyä Shetlandinsaarilla

Lähdimme selvittämään, millaisia geokätköilyelämyksiä Shetlandinsaaret tarjoavat. Tämä Skotlantiin kuuluva saariryhmä sijaitsee Pohjanmeressä Orkneysaarten ja Färsaarten välissä.

Jos olet brittiläisten poliisisarjojen ystävä, olet todennäköisesti katsonut Shetlandsaarten murhat -rikosdraamaa ja saarten maisemat ovat sitä kautta tutut. TV-sarja on nimensä mukainen, ja siinä uusia ruumiita löytyy melkein joka viikko. Oikeasti meno saarilla on ainakin vierailumme aikana rauhallisempaa.

Lennämme Shetlannin pääsaarelle Norjan Bergenistä pienellä potkuriturbiinikoneella. Merellinen ilmasto iskee vastaan heti lentokentällä: terminaaliin kävellessä vaakasuoraan piiskaava sade kastelee hetkessä vaatteet.

Saarilla sataakin paljon ja on tuulista, joten mukaan kannattaa pakata hyvät ulkoiluvaatteet. Lentokenttä sijaitsee pääsaaren eteläkärjessä Sumburghissa ja sieltä on yllättävän pitkä ajomatka pääkaupunki Lerwickiin. Pienehköä mutkittelevaa saa ajella 40 kilometrin matkan ennen kuin kaupunki näkyy.

Shetlandsaarille kannattaa vuokrata auto, jos se vain on mahdollista. Geokätköjä etsiessä tulee pitkiäkin siirtymiä ja jotkin kohteet ovat hankalia saavuttaa ilman autoa. Liikenne saarilla on vasemmanpuoleista ja suosittelemme automaattivaihteisen auton valintaa, ainakin jos et ennen ole ajanut vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Vasemmanpuoleisessa liikenteessä automaattivaihteinen auto tekee ajamisesta sujuvampaa – voit keskittyä ajamiseen ilman vaihdekeppileikkiä väärällä kädellä.

Heti lentokentältä lähtiessä tulee vastaan erikoinen kohta kun kaupunkiin johtava autotie menee kiitoradan poikki. Liikenne pysäytetään puomeilla ja valoilla aina kun lentokone on lähestymässä kenttää.

Julkista liikennettä ja takseja toki löytyy, joten ajokortitonkaan ei ole pulassa, mutta liikkumiseen joutuu varaamaan paljon enemmän aikaa. Yksi vaihtoehto liikkumiseen on polkupyörä ja niitä saakin vuokrattua saarelta esimerkiksi Lerwickistä Shetland Community Bike Project -liikkeestä. Pyöräilyä miettiessä kannattaa pitää mielessä saateet, tuuli sekä mäkiset ja kapeat tiet.

Lerwickin kapeilla kujilla

Lerwick on Shetlandsaarten ainoa kaupunki. Mikään suuri paikka sekään ei ole, sillä asukkaita on alle 7000. Melkein kaikki talot ovat harmaita kivitaloja ja kapeilla kujilla on mukava kävellä jos vierailu osuu sateettomaan hetkeen. Lerwickissä kannattaa käydä ainakin modernissa museossa, joka esittelee tärkeimmät asiat saarten historiasta. Vieressä oleva linnoitus Fort Charlotte on myös käymisen arvoinen, vaikka siellä ei kovin paljoa katsottavaa olekaan.

Shetlandsaarten murhien ystävän kannattaa käydä kurkkaamassa linnoituksen vierestä mäen päältä löytyvä poliisiasema, joka on yksi sarjan keskeisistä tapahtumapaikoista. Poliisiaseman vieressä on Lerwickin kaupungintalo, jonne pääsee välillä kurkistamaan sisällekin (ovella on kyltti kun tämä on mahdolllista). Kaupungintalossa on hieno kokoussali lasimaalauksineen.

Kaupungintalolta kannattaa jatkaa alas rantaan Commercial Roadille, joka on pitkältä pätkältä kävelykatu. Kadun varrelta löytyy syötävää ja juotavaa moneen makuun. Shoppailumahdollisuuksiakin on jos sellainen kiinnostaa. Commercial Roadia kannattaa jatkaa kaakkoa kohti aina Brains Beachille asti. Täältä löytyy aivan veden rajasta kaupungin vanhimpia taloja ja niiden välissä hauskasti oleva pieni hiekkaranta. Muutama talo eteenpäin löytyy myös rakennus, joka toimi TV-sarjassa Jimmy Perezin kotina.

Geokätköjä Lerwickistä löytyy reilu kymmenen ja ne kiertäessään näkee käytännössä koko kaupungin.

Sumburghin majakka ja rauniot

Lentokentän nurkilla kannattaa vierailla muutenkin kuin tullessa ja menessä. Aivan kentän vierestä löytyy upea West Voe -hiekkaranta. Rannan itäpäästä löytyy todella mielenkiintoinen Jarlshofin esihistoriallinen asuipaikka raunioineen. Raunioille löydät kun seuraat viittoja Sumburgh Hotellille, joka muuten esitti vanhainkotia tv-sarjassa.

Raunioilta kannattaa jatkaa kapeaa tietä Sumburgh Headiin. Tielle mahtuu kerrallaan vain yksi auto ja välillä joutuu odottelemaan vastaantulijoita, mutta perillä odottaa käymisen arvoinen kohde, Sumburgh Headin majakka. Majakka sijaitsee korkealla kalliolla ja kallion rinteillä viihtyvät linnutkin. Täällä pääsee seuraamaan todella läheltä esimerksi lunneja, jotka tekevät pesänsä rinteiden koloihin ja syöksyvät niiltä lentoon.

Majakalta löytyy hieno pieni maisemakahvila, jonka suurista ikkunoista aukeaa henkeäsalpaavat näkymät. Kahvila ja majakka ovat säätiön ylläpitämiä ja kahvila toimii jännällä periaatteella. Kahvit ja muffinsit ovat ilmaisia, mutta lahjoituksia otetaan vastaan – periaate, joka tuntuu sympaattiselta ja toimii yllättävän hyvin. Lahjoittaminen toimii kätevästi suomalaisellakin kännykällä ja lopulta tulemme herkullisten muffinsien jälkeen maksaneeksi enemmän kuin tavallinen kahvila olisi maksanut. Tämä ei harmita lainkaan, kun tietää rahojen tukevan hienon majakan ylläpitoa.

Majakan kallioilta kannattaa katsella tarkasti merelle. Hyvällä tuurilla käy kuten meille ja pääset näkemään vilauksen valaasta. Majakalta löytyy luonnollisesti geokätkökin.

Scallowayn linna ja museo

Jos sotahistoria ja vanhat linnat kiinnostavat, kannattaa vierailla Scallowayn kylässä. Toisen maailmansodan aikaan täällä pyöritettiin Shetlannin Bussi -operaatiota, jossa miehitettyyn Norjaan kuljetettiin ihmisiä ja tavaroita salaa kalastusveneillä. Kylästä aivan linnan vierestä löytyy aihetta käsittelevä pieni, mutta mielenkiintoinen museo. Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannatta matkalukemiseksi napata David Howartsin Shetlannin Bussi -kirja (Shetland Bus). David toimi itse tukikohdan alipäällikkönä ja tarinat ovat hurjia.

Museon vieressä on myös hyvä paikka nähdä söpöjä shetlanninponeja, sillä niillä on oma laidun heti museon aidan takana.

St. Ninianin tombolo

Geokätköily Shetlandsaarilla on palkitsevaa kun useimmilta kätköltä löytyy oikeasti jotain näkemisen arvoista. Kannattaa siis antautua seikkailulle ja kääntyä pienille teille jotka johtavat kätköjä kohti. Yhden tällaisen pienelle tielle tehdyn käännöksen seurauksena päädymme St. Ninianin saarelle johtavan hiekkarannan äärelle. Tämä ei olekaan mikään tavallinen ranta, vaan käytännössä hiekkakannas, joka johtaa pääsaareelta pienemmälle. Hiekkakannaksesta muodostuu kaksi hiekkarantaa, jotka levittäytyvät vastakkaisiin suuntiin. Opimme tälläisellä olevan ihan oma nimikin, kyse on nimittäin tombolosta. Paikka esittelee tietysti earthcache ja pari tradiakin saa napattua lähistöltä.

Shetlandsaarten kätköt

Ensi katsomalta saarilla ei ole mahdottoman paljoa kätköjä, mutta etsittävää kuitenkin riittää kun siirtymiin ja paikkojen ihasteluun kuluu aikaa. Valtaosa geokätköistä on perinteisiä tradeja, mutta joitain earthcacheja ja mysteereitäkin löytyy. Multeista ei täällä ole innostuttu. Jos kaipaa jollekin päivälle enemmän löytöjä, niin pääsaaren pohjois-osasta Braen kylän jälkeen löytyy reilummin kätköjä power trail -tyyliin. Nämä ovat kuitenkin autoteiden varsilla ja saarilta löytyy hienompiakin paikkoja jos aikaa on käytettävissä rajatusti.

Miksi mennä?

Shetlandsaaret tarjoavat upeita maisemia, raikasta meri-ilmaa ja ennen kaikkea rauhallisuutta. Ainakaan vielä turismi ei ole kovin isossa mittakaavassa löytänyt tänne ja monessa paikassa maisemia saa ihastella itsekseen tai paikallisten kanssa. Jos muita matkailijoita näkee, he todennäköisesti ovat Skotlannista tai muualta Britteinsaarilta. Maisemien lisäksi Shetlannin nähtävyyksistä löytyy paljon viikinkihistoriaa.

Shetlandsaaret sopivat erinomaisesti omatoimiselle matkailijalle, joka ei kaipaa kovin ihmeellisiä palveluita. Erityisesti geokätköilijälle Shetland tarjoaa sopivasti etsittävää ja nähtävää – tekemistä riittää helposti ainakin viikoksi. Vierailua voi jatkaa täältä esimerkiksi Orkneysaarille tai muualle Skotlantiin.

Miten sinne pääsee?

Saarille pääsee yön yli laivalla Skotlannin Aberdeenista tai vaihtoehtoisesti potkuriturbiinikoneella Skotlannista tai Norjasta. Potkurikone on laivaa ympäristöystävällisempi vaihtoehto ja ekologisin reitti Suomesta on hankkiutua maata pitkin Norjan Bergeniin ja hypätä sieltä potkurikoneen kyytiin. Skotlannin puolelta lentoja on ainakin Aberdeenista ja Invernessistä. Sumburghin lenttokenttä on pieni, eikä sinne liikennöidä ollenkaan isommilla suihkukoneilla.

Linkkejä

To top