Lähdimme Puolan Gdańskiin katsomaan millainen geokätköilykohde se on ja tutustumaan muutenkin kaupungin tarjontaan.
Gdańsk on reilun puolen miljoonan asukkaan satamakaupunki Itämeren rannalla Pohjois-Puolassa Pommerin voivodikunnassa. Esikaupunkeineen alueella asuu noin miljoona asukasta, eli puhutaan hiukkasen Suomen pääkaupunkiseutua pienemmästä paikasta.
Gdańsk, vanhalta nimeltään Danzig on 900-luvulla perustettu merkittävä satamakaupunki, joka liittyi myöhemmin hansaliittoon osaksi hansakaupunkien verkostoa. Kaupungin hienoin nähtävyys on melko laaja vanha kaupunki, jonka kujilla on mukava kuljeskella geokätköjä etsien.
Gdanskin keskusta ei ole aivan meren rannalla, mutta Motlava-joki ja Veikseljoen sivuhaara tuovat vesielementin aivan keskustaan. Erityisesti Motlavan rannat ovat mukavia kävelyreittejä vanhassa kaupungissa. Joen yli menee useasta kohdasta nosto- ja kääntösiltoja, jotka välillä avataan laivaliikenteelle.
Kun vanha kaupunki komeine taloineen, kirkkoineen ja palatseineen alkaa kyllästyttää, kannattaa suunnata kohti pohjoiseen kohti Gdańskin satamaa. Kaupungin ilme muuttuu nopeasti rosoisemmaksi vanhan kaupungin ulkopuolella.
Sataman ja vanhan kaupungin välistä löytyy valtavan kokoinen hieno toisen maailman museo. Museon pihalla on tietysti geokätkö. Jos museoon lähtee tutustumaan tarkemmin, kannattaa aikaa varata reilusti sillä aikaa hurahtaa helposti tunteja. Toisen maailmansodan voi katsoa alkaneen kun saksalainen sotalaiva yllättäen avasi laivastovierailulla tulen Gdańskin Westerplatten linnoituksessa sijainnutta puolalaisvaruskuntaa vastaan.
Sataman reunoille rakennetaan jo kovaa vauhtia tylsiä uusia lasisia toimistotaloja ja hotelleja, mutta reunamilta löytyy myös kiinnostavia vanhoja sataman halleja joista löytyy katutaidetta ja muita taidenäyttelyitä. Jos korkeat paikat eivät pelota, kannattaa vierailla vanhassa ruostuvassa satamanosturissa jonne pääsee pientä maksua vastaan kiipeämään.
Gdańskin geokätköt
Gdańskissa riittää monipuolisesti etsittävää ja kätköjä hakiessa tulee nähneeksi kaikki kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja tietysti paljon muutakin. Vilkkaimmilla paikoilla sijaitsevat kätköt voivat olla hankalia poimittavia, mutta moni on sijoitettu fiksusti kohtiin joissa ne saa huomaamattomasti napattua vilkkaankin turistivilinän keskellä. Varsinkin kesällä turisteja liikkuu niin paljon, että kukaan ei kiinnitä huomiota erikoisissa paikoissa ”valokuvaa ottavaan” geokätköilijään.
Retket Gdańskista
Aiemmin mainittuun Werterplatteen on helppo lähteä käymään paikallisbussilla. Matka kestää noin puoli tuntia alueella on erilaisia jäänteitä varuskunnasta ja hienot näkymät merelle.
Jos kaupunkilomaan haluaa yhdistää rantaelämää, on se Gdańskissa järjestettävissä helposti. Gdańskista asutus jatkuu melko yhtenäisenä naapurikaupunkeihin Sopotiin ja Gdyniaan. Varsinkin Sopot on tunnettu rantalomakohteena ja itse kaupunkikin on mukavan oloinen. Rannikolla on helppo liikkua edullisilla paikallisjunilla ja päiväretket onnistuvat ilman suurta suunnittelua.
Sopotin kävelykadulla kävellessä huomaa monen puhuvan ruotsia. Etelä-Ruotsin Karlskronasta on suora lauttayhteys naapurikaupunki Gdyniaan ja Sopotista on muodostunut helposti saavutettava edullinen rantakohde ruotsalaisille. Kaupungin pitkiä hiekkarantoja ja suuria hotelleja katsoessa voi helposti kuvitella itsensä etelämmäs välimeren rannoille.
Gdynia on Sopotia suurempi kaupunki ja ilmeeltään tympeämpi. Sieltäkin kuitenkin löytyy rannalta museolaivoja ja pieni akvaario. Gdyniasta on mahdollista jatkaa junalla jännittävän kapealle Helin niemelle, josta löytyy ketjuna pieniä kyliä kylpylöineen ja pitkine hiekkarantoineen. Pitkän niemen päässä on paikka nimeltä Hel, josta on lauttayhteys takaisin Gdańskiin. Jos junailu ei kiinnosta, voi Heliin ja hiekkarannoille lähteä tietysti suoraan Gdańskista lautalla.
Reilun tunnin junamatkan päässä on Malborkin komea tiililinnoitus, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Linnoitus kärsi kovasti toisen maailmansodan taisteluista ja jouduttiin käytännössä rakentamaan uudestaan sodan jälkeen. Linnoitukselta löytyy mukava virtuaalikätkö ja lähistöllä on muutamia tradeja, jotka hakien näkee Malborkin jo melko laajasti.
Miten sinne pääsee?
Gdańskiin on tarjolla suoria lentoja Vantaalta ja Turusta. Tarjonta vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja parhaiten yhteyksiä löytää kesäaikaan. Lennot kestävät konetyypistä riippuen puolestatoista tunnista noin kahteen. Gdańskin lentokenttä sijaitsee 12 kilometrin päässä kaupungista ja sieltä pääsee kaupunkiin kätevästi bussilla tai junilla.
Suoria laivayhteyksiä Suomesta Gdańskiin ei ole, mutta laivamatkustamista suosiva voi taittaa matkan Ruotsin kautta. Nynäshamnista liikennöi päivittäin Polferries-yhtiön lautta Gdańskin satamaan. Nynäshamniin pääsee Tukholmasta noin tunnissa junalla.
Jos jaksaa ajella, niin Gdańskiin pääsee päivän aikana autollakin Tallinnasta. Yhtä soittoa ajaen matkaan menee noin 12 tuntia, mutta matkan varrelle osuu sen verran geokätköjä, että voi olla hyvä idea jakaa matka ainakin kahteen päivään ja yöpyä jossain matkan varrella.
Jos mieli tekee pidemmällä, pääsee Gdańskista nopeasti luotijunilla syvemmälle Puolaan. Esimerkiksi Varsovaan pääsee nopeimmillaan kahdessa ja puolessa tunnissa.