Geokätköilyssä parasta on uusien hienojen paikkojen löytäminen! Tällä kertaa löysimme kivan ulkoilualueen meren rannalta Inkoon Kopparnäsistä.

Kopparnäs on Inkoossa sijaitseva niemi, jonka kärjestä löytyy 450 hehtaarin ulkoilualue. Ulkoilualuetta ylläpitää alueen kuntien perustama Uudenmaan virkistysalueyhdistys.

Kopparnäs sijaitsee meren rannalla noin viisi kilometriä Kantatie 51:ltä. Reitti alueelle on opastettu selkeästi. Retkeilijöille on tarjolla hienoja merimaisemia, rannikkoluontoa ja hyvin varusteltuja keittokatoksia. Pitkiin vaelluksiin Kopparnäsin alue ei riitä, mutta pieni luontopolku ja rantoja kiertävä rantareitti ovat mukava päiväretkikohde. Merimaisemien lisäksi alueelta löytyy mielenkiintoista historiaa muinaishaudoista lähihistorian tuuli- ja aurinkovoimalakokeiluihin.

Veneellisille geokätköilijöille niemen edustalla sijaitseva ulkoilualueeseen kuuluva Stora Halsön saari on mielenkiintoinen kohde. Saaresta löytyy keittokatos, käymälä ja jopa pieni sauna!

Korvameduusa kirkkaassa rantavedessä

Neuvostojoukkojen ampuma-alueena

Kopparnäs kuului Neuvostoliitolle vuokrattuun Porkkalan alueeseen. Vuokra-aikana 1944-1956 niemi toimi alueen neuvostojoukkojen tykistön ampuma-alueena ja paikalta voi löytää puita, joiden muodoissa näkyy edelleen jälkiä niiden ampumaharjoituksissa kärsimistä vaurioista. Niemen maasto myös paloi pahasti neuvostoaikana, eikä ennen vuokra-aikaa paikalla sijainneen Kopparnäsin tilan rakennuksista ole jäljellä kuin kivijalkoja.

Ydinvoimalan tontti ja uusiutuvan energian kokeiluja

Suomessa alettiin 50-luvulla suunnittelemaan ydinvoiman käyttöä. Energiyhtiöt kartoittivat paikkoja voimaloille ja 60-luvulla Imatran Voima hankki Kopparnäsin niemen ydinvoimalan paikaksi. Ensimmäinen ydinvoimala rakennettiin kuitenkin Loviisan Hästholmeniin, eikä Kopparnäsiin vastustuksen takia tullut koskaan voimalaa. Aluetta käytettiin kuitenkin sähköyhtiön koulutus-, tutkimus- ja virkistyskäytössä.

Kopparnäsiin rakennettiin vuonna 1991 Suomen ensimmäinen tuulivoimala, jolla haettiin kokemuksia tuulivoimalan toimivuudesta Suomen olosuhteissa. Ensimmäinen voimala oli teholtaan vaatimattomat 300 kilowattia, kun nykyiset voimalat ovat teholtaan jopa 5000 kilowattia. Kopparnäsin tuulivoimala purettiin vuonna 1995 ja tuulivoimaloista muistuttavat kallioilta löytyvät pyöreät tuulivoimalan jalustat, jotka toimivat nykyään penkkeinä.

Kopparnäsiin rakennettiin myös ensimmäinen kotimainen suuren mittakaavan aurinkovoimakokeilu. 300 neliömetrin aurinkovoimakennoston teho oli 30 kilowattia. Kopparnäsin tilalla on kokeiltu myös energiapajun viljelyä biopolttoaineeksi.

Vuonna 2003 Kopparnäsin alue siirtyi Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen hallintaan ja siitä tuli yleinen ulkoilualue. Imatran Voiman vanhassa kurssikeskuksessa toimii nykyään Kopparnäsin Kestikievari, jossa on mahdollista majoittua.

Kopparnäsin geokätköt

Kopparnäsistä löytyy reilut kymmenen geokätköä. Auto kannattaa jättää jollekin alueen parkkipaikoista ja lähteä jalkaisin kiertämään geokätköjä. Polkupyörästä ei kallioisilla poluilla ole hyötyä.

Veneellisille geokätköilijöille löytyy etsittävää Kopparnäsin edustan saarilta. Lilla Halsössä, Stora Halsössä ja Stora Träskössä on geokätköt.

Linkkejä