Marjaniemen majakka

Marjaniemi on tuttu nimi kaikille merisäätä kuunnelleille. Paikka on niin hieno, että säätila kannattaa mennä tarkistamaan ihan paikan päälle. Geokätköilijällekin on etsittävää ja samalla tulee bonganneeksi Hailuodon kunnan, jos se vielä kuntakartalta puuttuu.

Jo matka Hailuodolle on elämys. Saarelle ei ole vielä tietä, mutta sellaista on kyllä kovasti suunniteltu. Vielä toistaiseksi matka taittuu lautalla Oulunsalon Riutunkarista liikennöivillä lautoilla. Lauttamatka kestää 25 minuuttia ja se on osa tieverkkoa, eli yhteys ei maksa käyttäjälle. Lautat liikennöivät viikonloppuisin noin kerran tunnissa suuntaansa. Hyvinä jäätalvina käytössä on jäätie, joka mahdollistaa ajon saareen aikatauluista välittämättä.

Hailuodon lauttasatamasta on vielä yllättävän pitkä matka Marjaniemeen, joka sijaitsee saaren vastakkaisella länsilaidalla. Marjaniemeä kohti matkatessa hahmottaa saaren koon. Vähän mutkittelevaa tietä pitkin matkaa lauttarannasta Marjaniemeen tulee aika tarkalleen 30 kilometriä. Matkan varrelle osuu useampi geokätkö, joten pienille poikkeamille ja pysähdyksille kannattaa varata aikaa.

Marjaniemestä löytyy komea majakka, luotsiasema, vanha kalastajakylä ja upea hiekkaranta. Matkailijalle löytyy myös hotelli ja useampikin ravintola. Hiekkarannan takana on hienot suojellut hiekkadyynit, joihin kannattaa tutustua kiertämällä pieni luontopolku. Hiekkarantaa ja dyynejä jatkuu pitkälle, joten pidemmätkin rantaseikkailut ovat mahdollisia.

Marjaniemen hiekkadyynejä

Marjaniemen ympäristöstä löytyy kiva kattaus erilaisia kätköjä, jotka kierrättävät hyvin alueella. Tällä hetkellä tradeja on neljä kappaletta ja multeja pari. Toinen multeista esittelee Hailuotoa laajemmin ja vaatii attribuuttien mukaan mm. veneen, joten sen etsimiseen kannattaa varata enemmän aikaa.

Tradien ja multien lisäksi Marjaniemessä on virtuaalikätkö, joka esittelee 1871 valmistunutta komeaa valkoista majakkaa. Normaalisti majakkaan pääsee vierailemaan pientä pääsymaksua vastaan, mutta yleisövierailut on lopetettu toistaiseksi koronatilanteen takia.

Marjaniemen kalasatama

Marjaniemeen on helppo tulla ilman autoakin. Kesäisin paikka on suosittu pyöräilykohde, mutta pyöräillessä kannattaa suosiolla odotella, että lautalta tulevat autot pääsevät matkaan. Muuten saarella joutuu aluksi pyöräilemään jatkuvan autoletkan ohiteltavana tien sivussa. Paikalle pääsee kätevästi bussilla Oulun linja-autoasemalta. Arkisin busseja kulkee kolme kertaa päivässä ja lauantaisin kaksi. Lauantain bussivuoroilla pääsee näppärästi viikonlopun päiväretkelle Marjaniemeen ja aikaa geokätköilyyn on kuutisen tuntia. Sunnuntaisin Marjaniemeen kulkee vain yksi bussivuoro, joten silloin päiväretki ei onnistu julkisilla.

Linkkejä