Aavasaksan vaara on koko Lapin vanhimpia matkailukohteita ja täällä on pyörinyt matkailijoita jo 1800-luvulla. Aavasaksa on edelleenkin kiinnostava vierailukohde ja tietysti sieltä löytyy geokätköjäkin.

Aavasaksa nousee 242 metrin korkeudelle Ylitornion kunnassa. Vaara on selvästi lähistön muita vaaroja korkeampi, joten se erottuu maisemassa jylhänä. Aavasaksalta aukeava maisema on valittu yhdeksi Suomen 27 kansallismaisemasta. Täältä näkeekin kauas Tornionjokilaaksoon ja kumpuilevat vaarat tekevät maisemasta hauskan eläväisen.

Vaaran laelta löytyy vanhoja matkailuun liittyviä rakennuksia sekä tuoreempi näkötorni 60-luvun lopulta. Rakennuksista mielenkiintoisin on 1882 valmistunut Keisarinmaja. Kyseessä on Lapin vanhin matkailukäyttöön valmistunut rakennus. Nimensä maja on saanut keisari Aleksanterin suunnitellusta Lapin matkasta. Matka kuitenkin peruuntui, eikä paikalla tiettävästi ole muitakaan keisareita vieraillut. Nykyään Keisarinmaja on kesäisin aukioleva museo.

Keisarinmaja

Aavasaksan huipulla on yksi Struven ketjun mittapisteistä. Aikansa maanmittaustaidon huippunäyte on valittu UNESCOn maailmanperintöluetteloon ja Aavasaksan mittapiste on yksi Suomessa sijaitsevista maailmanperintökohteeseen kuuluvista pisteistä. Ennen Struven ketjua Aavasaksalla teki mittauksia Pierre Louis Moreau de Maupertuisin johtama Ransan tiedeakatemian retkikunta, joka pyrki selvittämään onko maapallo navoiltaan litistynyt.

Aavasaksan rinteillä näkyy merkkejä vanhemmastakin ajasta. Monessa kohtaa korkealla vaaran rinteillä on aivan selvää rantakivikkoa. Nämä ovat jälkiä viimeisimmän jääkauden jälkeisestä Ancylusjärvestä, joka ulottui Saksan rannikolta aina tänne Lappiin saakka. Ancylusjärvi syntyi, kun jäämassojen alta vapautunut maa kohosi sulkien Itämeren varhaisvaiheen, Yoldianmeren, yhteyden Atlanttiin. Istuskelu muinaisen järven rantakivikolla saa tuntemaan itsensä aika pieneksi.

Aavasaksa on helposti saavutettava kohde, sillä ylös asti pääsee halutessaan kipuamaan autolla. Reippailuunkin tietysti löytyy hyvät mahdollisuudet. Vaaralle voi kivuta polkuja pitkin ja vaaran rinteillä kiertää helppokulkuisia merkittyjä polkuja, joilta aukeaa komeat maisemat ympäristöön. Polkujen varrelle osuu mukavasti geokätköjä ja pienellä kiertelyllä ehtiikin etsimään kuusi geokätköä vaaran rinteiltä. Alempaa rinteiltä ja ympäristöstä löytyy vielä muutama kätkö lisää.

Poluilla kierrellessään kannattaa katsastaa kirjailija Annikki Kariniemen hauska patsas, joka löytyy aivan vaaran pohjoispään näkölavan läheisyydestä.

Linkkejä