Kastelholman linna Kuva: Vitaly Repin (CC BY-SA 4.0)

Lähimatkailu on nyt suosittua matkailurajoitusten rajoittaessa vaihtoehtoja. Manner-Suomessa asuvalle Ahvenanmaa tuntuu jo vähän pidemmältä matkalta kaikkine lauttamatkoineen.

Geokätköjä alkaa olla niin paljon, että geokätköilyretkeä suunnitellessa joutuu aina tekemään valintoja kun kaikkia kivoja kätköjä ei millään saa mahtumaan yhteen reissuun. Listasimme Ahvenanmaan kymmenen suosituinta geokätköä suunnittelun tueksi. Ahvenaamaalle suuntautuviin geokätköilyretkiin kannattaa sisällyttää ainakin nämä geokätköt, jos et vielä ole niitä etsinyt.

SijaKätköPiilottajaTyyppiPisteetPisteet %Sijainti
1.GC87B98 SY? OMMELLA? STITCH?KolmeruusuTradi PM7053,9Eckerö
2.GC64NMP KOTTE stigenbussbosseMulti9049,7Vårdö
3.GC62D4Q Har du känsla för caching?annamsMysteeri11345,2Eckerö
4.GC853BD Utan gränser/Ilman rajojaTeamRockVisitedMulti3542,2Sund
5.GC7XATR Maria Magdalena kyrkaalandicaTradi PM4141,4Föglö
6.GC7YAEF Sankta Anna kyrka Kumlingebussbosse / alandicaTradi PM5441,2Kumlinge
7.GC5Y7HR Rocky CachePepparkotteTradi4139,6Kökar
8.GC5Z146 Tusenskönan~SirCadogan~Tradi52039,3Maarianhamina
9.GC5HWVK 22-Ålands julkalender 2014- KorthusTeam JASETradi7338,6Finström
10.GC5QRZ5 Geocaching 15 years!Team PannterTradi6837,6Lemland

Miten listan geokätköt valittiin?

Suosikkipisteistä saa hyvän kuvan siitä, mistä geokätköistä on erityisestä pidetty. Pelkkää suosikkipisteiden määrää ei kuitenkaan voi suoraan käyttää, sillä vilkkaalla paikalla sijaitseva, usein vierailtu geokätkö saa helpommin paljon suosikkipisteitä. On parempi vertailla sitä, kuinka suuri osa kätköllä käyneistä antoi kätkölle suosikkipisteen. Tässä huomioidaan vain premium-jäsenet, koska vain he voivat jakaa suosikkipisteitä.

Jätimme listauksesta pois geokätköt, joilla on ollut vain vähän kävijöitä. Jos kätköllä käy vain muutama premium-jäsen vääristyy suosikkipisteiden prosenttiosuus helposti. Toteutimme tämän ottamalla listaan vain vähintään 30 suosikkipistettä saaneita geokätköjä. Geokätköily ei ole kilpailua, joten tarkoitus ei ole etsiä parasta kätköä tai jakaa palkintoja. Listan tarkoituksena on nostaa esille erityisen pidettyjä geokätköjä, joilla kannattaa käydä vaikka kauempaakin. Listan ulkopuolelle jää lukemattomia, uskomattoman hienoja geokätköjä.