Kävimme tutustumassa Patvinsuon kansallispuiston kätkötarjontaan. Lieksassa ja Ilomantsissa sijaitseva iso kansallispuisto on täynnä nähtävää ja geokätköjäkin löytyy moneen makuun.

Luonteva aloituspaikka ensimmäiselle Patvinsuon retkelle on Suomun luontotupa, joka toimii idyllisissä metsänvartijantilan rakennuksissa Suomujärven rannalla. Tuvassa on pieni näyttely ja sieltä saa neuvoja alueen reiteistä. Metsänvartijantilan historia ulottuu 1800-luvulle. Tuvasta on lyhyt kävely Suomujärven rantaan, josta löytyy hyviä telttapaikkoja ja upea hiekkaranta.

Täällä käydessä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa metsänvartijan suvun vanha karsikkopuu, johon on kaiverrettu suvulle tärkeitä päivämääriä. Perinteisesti karsikkopuihin on kaiverrettu vainajien menehtymispäiviä ja täältäkin löytyy mm. 1800-luvun metsänvartijan nuorena kuolleiden poikien kuolinpäivät.

Patvinsuon  reitit

Suomulta on hyvä lähteä Patvinsuon eri reiteille. Suosituin on 15 kilometrin Suomunkierto, joka kiertää hiekkarantaisen Suomujärven upeissa maisemissa. Reitin varrelle mahtuun monta hienoa nuotiopaikkaa toinen toistaan komeammilla paikoilla ja uintimahdollisuuksia on helteisemmänkin päivän tarpeisiin.

Virtasalmen silta

Toinen suosittu rengasreitti on 25 kilometrin pituinen Patvinkierto, joka kiertää Suomujärven eteläpuolella olevan laajan aapasuoalueen. Reitillä on pitkiä pitkospuuosuuksia soiden halki ja eteläpäässään se kulkeen Koitere-järven rannalla, jossa on leiriytymis- ja uimismahdollisuus. Muita matkan varrelle osuvia leiriytymispaikkoja ovat Nälmänpuro, Teretti ja Pirskanlampi.

Patvinkierto kulkee osittain Rajavartiolaitoksen Hiienvaaran ampuma-alueella ja siellä liikkuminen on kielletty harjoitusten aikana. Ennen retkeä kannattaa tarkistaa ammuntojen aikataulut Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Suomunkierron ja Patvinkierron yhdistämällä saakin jo mukavan parin-kolmen päivän vaelluksen reitin, jonka varrelle osuvat kaikki hienoimmat paikat ja valtaosa kansallispuiston geokätköistä.

Suomujärven rannalla

Lyhyempää retkeä kaipaava voi lähteä Suomun tuvalta neljän ja puolen kilometrin pituiselle mäntypolulle, joka kiertelee nimensä mukaisesti mäntyvaltaisessa kangasmaastossa Kaunisniemenkankaalla Sihvonlampien lomassa. Reitiltä löytyy malli hiilimiilusta, jollaisia alueella käytettiin paljon etenkin sota-aikaan. Miilun malli on kiinnostavasti leikattua kahtia ja sen sisäinen rakenne näkyy selvästi.

Vieläkin lyhyempi reitti on hieman sivummalla Surkansuolla kiertävän kolmen kilometrin Lakkapolku, jonka varrella on kaksi geokätköäkin.

Otson valtakunta

Kansallispuiston merkissä tallustelee karhu ja niitä täällä päin elääkin paljon. Retkellä vastaan tullut luontokuvaaja sanoo nähneensä juuri melko tuoreita karhunjälkiä. Karhu jää kuitenkin tälläkin kertaa näkemättä. Mesikämmenet huomaavat yleensä ihmisen kaukaa ja väistävät piiloon vaikka ihan lähellä olisivatkin. Sanotaankin, että harva on päässyt näkemään karhun luonnossa, mutta useampi on tullut karhun näkemäksi. Patvinsuon laajoilla aapasoilla karhun bongaukseen on kyllä poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet. Aukeilla soilla eläimiä saattaa päästä näkemään niin kaukaa, etteivät ne vielä haista ihmistä. Karhun lisäksi alueella tiedetään liikkuvan ahmoja, susia ja ilveksiä.

Patvinsuon geokätköt

Patvinsuon loputtomalta tuntuvia pitkospuita

Kansallispuiston kätkökeskittymä sijaitsee Patvinsuon pohjoisosassa. Suomujärveltä lähtevä Pienen Surkanvaaran kiertävän polun varrella on 15 geokätkön pieni power trail. Kätköt on hauskasti nimetty karhun eri kiertoilmauksilla, joita suomenkielessä riittää. Muinaissuomalaiset varoivat manaamasta petoa luokseen, joten karhulle on syntynyt lukuisia kiertoilmauksia. Nykykieleen vakiintunut karhukin on alunperin ollut kiertoilmaus.

Sarjan kätkön kiertävät mukavan rengasreitin Pienen Surkanvaaran ympäri. Reitille mahtuu paljon hienoja suomaisemia. Kätköt ovat aivan reitin varrella ja ne on helppo poimia kävelyn lomassa. Pituutta koko rengasreitille tulee noin kymmenen kilometriä.

Toinen useamman kätkön sarja on Kurkilahden parkkipaikan ja Teretin lintutornin välillä sijaitseva kuuden geokätkön sarja. Tällä reitillä pääsee todella aistimaan aapasuon aukeutta, sillä melkein koko reitti kulkee pitkospuilla keskellä suota. Teretin lintutornilta suomaisemaa pääsee vielä ihastelemaan hieman korkeammalta.

Näiden sarjojen lisäksi Patvinsuolla on yksittäisiä mukavia geokätköjä hajallaan puiston reittien varrella. Moni hieno paikka on vielä kätköttämättä ja kansallispuistossa olisi tilaa uusillekin kätköille, mutta nytkin etsittävää on jo mukavasti ja kätköjen välillä siirtyessä tulee käveltyä pitkiäkin matkoja.

Linkkejä