Utön saari on hauska kohde esimerkiksi viikonlopun geokätköilyretkelle. Syrjäiselle saarelle pääsee yllättävän helposti ilman omaakin venettä. Kävimme tutustumassa Utön kätkötarjontaan ja muihin nähtävyyksiin.

Utö sijaitsee nimensä mukaisesti ulkosaaristossa melkein 90 kilometriä Turusta lounaaseen. Saari on Suomen eteläisin asuttu paikka. Asukkaita saarella on reilu kolmekymmentä. Vierailukohteena saari on erityisesti lintuharrastajien suosiossa, mutta saaren muutamat geokätköt tekevät siitä kiinnostavan kohteen geokätköilijällekin. Retki Utön saarelle tarjoaa hienoja maisemia, raitista meri-ilmaa, historiaa ja rauhallista saaristolaistunnelmaa.

Rukoushuone

Utö tunnetaan erityisesti majakkasaarena ja komea punavalkoinen majakka hallitseekin saaren maisemaa. Utön majakka on Suomen vanhin yhä toiminassa oleva majakka. Erikoisuutena majakan sisällä kolmannessa kerroksessa on kirkko. Myöhemmin saarelle on rakennettu lisäksi erillinen rukoushuone, kun majakkakirkkoon kapuaminen on käynyt liian raskaaksi saaren vanhimmille asukkaille. Majakan sisätiloihin pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella. Rukoushuoneeseen pääsee tutustumaan omatoimisesti.

Utön saarella toimi vuoteen 2005 rannikkotykistön linnake ja rannikkotykistö näkyy edelleen saarella. Osa saaresta on edelleen vain Puolustusvoimien käytössä, mutta esimerkiksi vanhat kasarmirakennukset toimivat nykyään matkailijoiden majoistustilana ja ravintolana. Karun betonisen kasarmirakennuksen sisälle on remontoitu toimiva hotelli ja saarella onkin poikkeuksellisen hyvä majoitustarjonta matkailijoille. Hotellin lisäksi majapaikaksi on tarjolla vuokramökkejä ja aamiaismajoitusta. Saarelta löytyy myös pieni kauppa sekä kahvila. Ravintolan, kaupan ja kahvilan aukioloajat kannattaa varmistaa etukäteen. Ne ovat auki lyhyitä aikoja kerrallaan.

Saaren majoitukset eivät ole edullisimmasta päästä, mutta budjettimatkailija voi yöpyä saarella omassa teltassakin. Telttailu on sallittu rukoushuoneen takana olevan niityn reunassa, jossa on hyvä tasainen alusta teltoille. Telttapaikan vieressä on suuri kivivalli, joka tarjoaa suojaa pahimmilta myrskytuulilta.

Utöstä löytyy neljä geokätköä ja tämä onkin mainio paikka harjoittaa rauhallista slowcachingia, jossa kiinnostavat paikat ja elämykset ovat tilastoja tärkeämpiä. Kolme kätköistä on tradeja ja ne etsiessään tulee samalla kiertäneeksi saaren melkein joka kolkassa. Kannattaa tutustua myös saaren lähelle merkittyyn mysteerikätköön, joka esittelee Utön lähelle uponneen yhdysvaltalaisen höyryalus Park Victoryn hylkyä. Mysteeri on tarkoitettu ratkaistavaksi sukeltamalla, mutta itse kätkö sijaitsee kuitenkin kuivemmissa oloissa ja lokeista selviää, että moni on löytänyt paikalle sukeltamatta. Vaikka et hylyllä kävisikään, kannattaa vilkaista rukoushuoneen seinältä löytyvä kiitoskirje, jossa Yhdysvallat kiittää saarelaisia Park Victoryn pelastustöihin osallistumisesta. YouTubesta löytyy sukellusvideoita hylyltä.

Maksuton risteily yhteysaluksella

M/s Eivor

Utölle pääsee maksutta(!) yhteysaluksella, joka lähtee Nauvon Pärnäisistä. Laivalle ei tarvitse varata paikkoja ja satamassa vain kävellään sisään alukseen. Matka on pitkä, säästä ja pysähdyksistä riippuen se kestää yleensä 4-5 tuntia yhteen suuntaan. Todella huonolla kelillä matkassa voi kestää reilusti pidempäänkin, joten kovin tiukkoja aikatauluja ei kannata suunnitella. Yhteysaluksena toimii Ms Eivor, joka siirtyi 2006 Islannista Suomeen. Eivor ei ole mikään huviristeilijä, joten pallomeriä on turha odottaa. Laiva on rakennettu kuljettamaan ihmisiä, autoja ja rahtia saariin eikä laivalla ole turhia tiloja. Aluksen alimmalla kannella toimii kahvila-ravintola, joten nälissään tai janoissaan ei kuitenkaan tarvitse matkustaa. Alin kansi on autokannen alapuolella eikä siellä ole ikkunoita, joten maisemien katseluun ravintola ei ole paras paikka. Ravintolan ruutu näyttää kuitenkin koko ajan laivan keulakameran kuvaa. Ylemmältä ikkunalliselta kannelta löytyy jonkin verran istumapaikkoja autokannen molemmilta sivuilta. Helteisinä kesäpäivinä matkanteko on mukavinta ulkokannella maisemia ihaillen. Laivalla on käytössä wifi, joten pitkän matka-ajan voi käyttää vaikka mysteerien ratkomiseen kun merimaisemista on saanut tarpeekseen.

Eivor voi tehdä matkalla pysähdyksiä Berghamnin, Nötön, Aspön ja Jurmon saarilla. Kaikki vuorot eivät pysähdy kaikissa saarissa ja monessa satamassa poiketaan vain pyynnöstä. Kaikilla saarilla on vähintään yksi geokätkö, joten pidempikin saarihyppely geokätköilyn parissa on mahdollista. Satamapysähdysten aikana kätköjä ei kuitenkaan ehdi hakemaan, joten kätköjen haku välisaarista vaatii vähintään yhden yön yöpymisen jokaisessa.

Yhteysaluksen aikataulut mahdollistavat kätevästi viikonlopun vierailun Utössä, jos myöhäinen saapuminen saarelle ei haittaa. Nyt kesällä Eivor lähtee Pärnäisisä perjantaisin 18.15 ja saapuu Utöön aikataulun mukaan 23.15. Omalla retkellämme sää suosi ja Utössä oltiin jo tuntia aikaisemmin parista välipysähdyksestä huolimatta. Sunnuntaina paluukyyti lähtee Utöstä puolen päivän jälkeen ja Pärnäisissä ollaan takaisin aikataulun mukaan ennen iltaseitsemää. Hätäisimmät ehtivät hakemaan saaren geokätköt yhden yön vierailullakin, mutta silloin saareen tutustumiseen jää vain vähän aikaa ja homma menee suorittamiseksi.

Nauvon Pärnäisten satamaan pääsee Saaristobussilla Turusta tai omalla autolla. Satamassa on reilusti maksutonta pysäköintitilaa autoille. Pärnäisiin ajellessa kannattaa huomioida, että Nauvon ja Paraisten välillä on lyhyt lauttamatka, eikä ruuhkaisimpaan aikaan välttämättä mahdu ensimmäiselle mahdolliselle lautalle. Välille on kyllä lisätty lauttoja ja ruuhkat ovat pahimmista vuosista helpottaneet.

Utön karua luontoa

Linkkejä