Lappajärvi Kuva: Santeri Viinamäki CC BY-SA 4.0

Suomessa on alettu jo tottua jokavuotisiin megatapahtumiin, eikä tahti tunnu hiipuvan kun yhä uusille megatapahtumille löytyy innokkaita järjestäjiä.

Tänä vuonna geokätköilijät pääsevät nauttimaan jopa kolmesta kotimaisesta megasta, mutta äskeittäin julkaistujen vihjeiden perusteella ensi vuodellekin on tulossa ainakin yksi megatapahtuma. Facebookissa julkaistiin vuoden ensimmäisenä päivänä kuva ilmakehässä palavasta meteoriitistä. Kuvan yhteydessä oli teksti “The Greatest Crater in Europe”, kätkökoodi GC7YEC2, päivämäärä 6.6.2020 ja nettiosoite megacrater.fi.

Mainitulla koodilla olevaa kätköä ei vielä ole julkaistu, eikä Megacrater.fi-sivun sisältökään ei vielä valaise asiaa sen enempää. Kun kuvan julkaisijana on Pull Together -megatapahtuman järjestänä tunnettu Hannu Österberg, ei kuitenkaan ole kovin hankala arvata mitä saattaisi olla tulossa.

Päivämäärä 6.6.2020 kannattaakin jo nyt merkitä kalenteriin, vaikka megatapahtuman toteutuminen vaatiikin vielä paljon työtä. Nimen perusteella tapahtuma tulee todennäköisesti sijoittumaan Lappajärven ympäristöön. 23 kilometriä leveä Lappajärvi on Euroopan viidenneksi tai kuudenneksi suurin ja Suomen suurin tai toiseksi suurin meteorikraatteri.

Epävarmuus suuruudessa liittyy Keurusselän kraatteriin, joka viimeisimpien tutkimusten valossa saattaa olla jopa 30 kilometriä leveä. Keurusselän kraatteri on erittäin vanha, jopa 1800 miljoonaa vuotta, joten sen koon mittaaminen ei ole aivan yksinkertaista. Lappajärven kraatteri on paljon tuoreempi tapaus ja kraatterin muoto erottuukin selvästi järvenä.

Megatapahtuman järjestämiseen vaaditaan paljon työvoimaa joten kannattaa jo nyt alkaa miettimään olisiko itsellä mahdollisuutta osallistua tapahtuman järjestelyihin vapaaehtoisena. Jos olet aikaisemmin osallistunut megoihin kävijänä, niin järjestelyihin osallistuminen avaa aivan uuden maailman. Apua tarvitaan niin ennen varsinaista tapahtumaa kuin sen aikanakin.