Geokätköjä on piilotettu mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Yksi äärimmäisistä paikoista on Kanadan Alert, jossa on yllättävänkin monta geokätköä. Yksi niistä on maailman pohjoisin kätkö!

Nunavutin territoriossa sijaitseva Alert on maailman pohjoisin paikka, jossa on asuu ihmisiä vakituisesti. Mistään suuresta väestökeskittymästä ei voida puhua, sillä vuoden 2011 väestönlaskennassa Alertissa tilastoitiin asuvaksi viisi ihmistä. Väkeä paikalla on usein kuitenkin paljon enemmän. Alertissa sijaitsee Kanadan ilmavoimien pieni tukikohta, jossa työskentelee vähän yli 50 henkilöä. Paikalla on myös Kanadan ympäristöministeriön sääasema sekä Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) ilmakehänseuranta-asema, joissa työskentelee vaihteleva määrä tutkijoita ja muuta henkilökuntaa.

Kanadan ilmavoimat käyttää Alertin tukikohtaa signaalitiedusteluasemana, eli käytännössä siellä kuunnellaan muiden valtioiden radioliikennettä. Kuunteluasemalle syrjäinen sijainti sopii hyvin vähäisten radiohäiriöiden takia. Alert on sopiva nimi signaalitiedusteluasemalle, mutta se ei nimen takana ole. Paikka on nimetty englantilaisen höyrykoneella varustetun purjealus HMS Alertin mukaan, joka vietti arktisella tutkimusmatkallaan talven 1875-1876 jäihin jumittuneena kymmenen kilometrin päässä Alertista.

Alert perustettiin sääasemaksi 1950-luvulla samaan aikaan muutaman muun arktisen sääaseman kanssa. Kylmän sodan aikaan Kanadan armeijan kiinnostui nopeasti lähellä Neuvostoliittoa sijainneista sääasemista ja niitä laajennettiin signaalitiedustelun käyttöön ja vahvistamaan Kanadan otetta arktisista alueistaan. Suurimmillaan Alertin tiedusteluasemalla oli töissä yli 200 henkilöä, mutta määrä on vähentynyt merkittävästi toimintojen automatisoinnin myötä ja tiedustelun painopisteiden muututtua.

Alert on todella syrjässä. Matkaa lähimpään Kanadan kaupunkiin Iqaluitiin on noin 2100 kilometriä, eikä välissä ole tieyhteyksiä. Lähin asutuspaikka on melken 500 kilometrin päässä sijaitseva Eureka-sääasema, joka on Alertia vastaava paikka sää- ja tutkimusasemineen. Jotain alueen syrjäisyydestä kertoo se, että inuiitit kutsuvat aluetta inuiittien maiden takana sijaitsevaksi paikaksi (Inuit Nunangata Ungata).

Talvella Alertissa vallitsee syvä kaamos. Auringotonta aikaa on vuodessa neljä kuukautta. Seuraavan kerran alerttilaiset nauttivat auringon noususta 27. helmikuuta. Alert sijaitsee niin pohjoisessa, ettei siellä nähdä edes revontulia, jotka esiintyvät rinkinä Pohjoisnavan ympärillä – Alert jää tämän ringin sisäpuolelle.

Maailman pohjoisin geokätkö

Paikka on syrjäinen, mutta harvassa ovat niin syrjäiset paikat ettei sinne olisi geokätköjä piilotettu. Alertissa ja sen läheisyydessä sijaitsee 21 geokätköä, jotka ovat paikalla työskentelevien tai siellä vierailleiden tekemiä. Näistä Williams Islandin kätkö on koko maailman pohjoisin. Kätkö sijaitsee N 82° 32.024′ leveyspiirillä. Paikka on pieni saari Alertin edustalla, eli Alertiin löytämisen jälkeen pitäisi vielä keksiä keino päästä saarelle. Innokkaimmille FTF-huntereille vihjattakoon, että tämä kätkö on odotellut ensimmäistä löytäjää vuodesta 2015 saakka.

Alertiin ei ole helppo päästä. Paikalle ei ole julkisia lentoyhteyksiä, joten käytännössä pitäisi jotenkin hankkiutua Kanadan ilmavoimien koneiden kyytiin, ellei sijoita lottovoittoa oman koneen vuokraamiseen. Vaikka paikalle pääsisi, ei siellä ole hotellia tai muita palveluita satunnaiselle turistille. Alertin geokätköillä on kyllä vuosittain kävijöitä, mutta nämä ovat todennäköisesti Kanadan ilmavoimien tai sääasemien henkilökuntaa. Paikalla käy myös vierailevia tutkijoita, jotka viettävät paikalla lyhyempiä aikoja.

Vaikka paikalle ei itse pääsisikään, kannattaa vilkaista kätköille kirjoitettuja lokeja ja erityisesti niihin lisättyjä kuvia, jotka tarjoavat pienen virtuaalimatkan kauas pohjoiseen.

Linkkejä