Loviisan Kärpässä on pieni power trail. Kävimme tutustumassa sarjan kätköihin.

TomppaJr:n tekemä Kärpän traili sijaitsee aivan Porvoon ja Loviisan rajan tuntumassa jääden kuitenkin kokonaisuudessaan Loviisan puolelle. Vuoteen 2010 asti Kärppä kuului vielä Pernajan kuntaan, joka yhdistettiin silloin Loviisan kaupunkiin. Sarjaan kuuluu 24 tradikätköä sekä bonuskätkö, jonka löytää keräämällä vinkkejä sarjan geokätköistä. Lisäksi paikalla on kaksi vanhempaa tradikätköä, jotka etsii sujuvasti samalla jos niitä ei ole aikaisemmin hakenut. Pituutta reitille tulee noin viisi kilometriä. Kärpän traili muodostuu kahdesta vierekkäisestä lenkistä, joten halutessaan sen saa helposti etsittyä kahdessa osassa.

Purkit erottuvat hyvin

Bonuskätkön bogusnaateissa, eli kätkökuvaukseen merkityissä koordinaateissa on hyvin tilaa muutamalle autolle ja se on hyvä lähtöpaikka kierroksille. Ilman autoa Kärpän kylä on haastavampi kohde, mutta bussin ja pyörän (tai taksin) yhdistelmällä tännekin on mahdollista päästä. Porvoon moottoritietä Helsingistä Loviisan ja Kouvolan suuntaan liikennöivät bussit pysähtyvät Kuninkaantien ABC:llä Vanhakylässä, josta on omasta vauhdista riippuen noin tunnin pyöräilymatka (19 km) Kärpän trailille. Polkupyörän sopiminen bussin rahtitilaan ja kuljetuksen hinta kannattaa varmistaa etukäteen.

Kärpän trailin purkit ovat useilta power traileilta tuttuja ja hyväksi todettuja PET-purkkeja. Bonus-kätköllä on suurempi purkki, jonne saa mahtumaan matkalaisiakin. Purkit on sijoitettu niin, että ne ovat helposti löydettävissä. Sijoituspaikoissa on kuitenkin sen verran vaihtelua, että monella kätköllä päätä joutuu vähän pyörittelemään ennen kuin purkki osuu silmiin.

Poluton taival

Monet power trailit kulkevat valmiita reittejä pitkin. Kärpän traili on poikkeus, sillä se ei noudattele valmiita polkuja, vaikka paikoin sellaisia pääseekin hyödyntämään. Poluton reitti pakottaa seurailemaan gepsin näyttöä vähän tarkemmin kun valmista polkua ei voi “sokeana” seurata. Epäilemättä paikalla ajan kanssa muodostuu jonkinlainen geopolku, joka helpottaa liikkumista. Reitti kiertelee ylös alas Västermalmenin kallioaluetta. Muutamissa kohdissa on tehty metsätöitä, mikä osaltaan tekee maastosta vaikeakulkuisempaa. Mistään mahdottoman hankalasta reitistä ei kuitenkaan ole kyse, mutta kannattaa varautua henkisesti vähän perustrailia risukkoisempaan maastoon. Pyörällä tai lastenvaunujen kanssa tänne ei kannata yrittää.

Kesällä reitin kiertäneitä ovat kiusanneet hyttyset ja runsaat paarmaparvet. Näin syksyllä alueella on runsaasti hirvikärpäsiä, mikä kannattaa ottaa vaatetuksessa huomioon. Jos ötökät kammottavat, niin Kärpän traili kannattaa painaa mieleen talven retkiä ajatellen. Trailin kätköt ovat talvilöydettäviä ja lenkit ovat sopivan pituisia esimerkiksi lumikenkäilyyn.

Hylätty lomakylä

Matkalla parkkipaikalta sarjan ensimmäiselle kätkölle katse osuu väkisin hylättyihin lomamökkeihin, jotka näyttävät olevan olleet jo jonkin aikaa rapistumassa. Paikalla on myös ränsistynyt kioski, lentopallokenttä ja kasvuston valtaamia asuntovaunupaikkoja. Kyse on Onnenlahden lomakylästä, joka on rakennettu alunperin Rakennusliiton lomakeskukseksi. Paikan mökit on rakennetut talkoilla, mutta nyt ne ovat maanneet vuosia käyttämättöminä ja ovat käytännössä korjauskelvottomassa kunnossa. Tyhjässä lomakylässä vallitsee hieman aavemainen tunnelma, kun ihmisiä ei näy missään.

Vielä vuonna 2013 porvoolainen yrittäjä suunnitteli rakennuttavansa alueelle mökkejä golffaajille, mutta suunnitelma ei näytä edenneen ainakaan yrittäjän alunperin kaavailemassa aikataulussa.

Kärpän traili kartalla (Geocaching.com)