Elokuun aikana Instagramiin on ilmestynyt useita outoja geokätköilyaiheisia tilejä. Kuvien perusteella tilien omistajat harrastavat geokätköilyä hämmästyttävän laajalla alueella ja tekstien perusteella kielitaitokin on varsin kattava.

Tilien jakamia kuvia tarkemmin tutkiessa paljastuu pian, että jaetut kuvat ovat oikeasti geokätköilijöiden aiemmin jakamia kuvia, jotka on jaettu uudelleen ilman lupaa. Tilit tuntuvat etsivän geokätköilyaiheisia hashtageja ja poimivan varastettavat kuvat niiden perusteella. Kuvat julkaistaan sellaisinaan säilyttäen jopa alkuperäiset tekstit. Varastaminen ja kuvien jakaminen on todennäköisesti täysin automatisoitua. Kuvien julkaisun yhteydessä ei ole mitään mainintaa alkuperäisestä lähteestä, eikä kuvia ole jaettu luvan kanssa, kuten jotkut oikeat tilit tekevät.

Tähän mennessä olemme tunnistaneet jo yksitoista tällaista Instagram-tiliä. Yhteistä kaikille on, että niiden nimimerkki alkaa sanalla “geocaching” ja perässä on jokin sana tai merkkejä. Tilien esittelytekstit ja nimet näyttävät myös olevan kopioituja. Ehkä paras feikkitilien tunnusmerkki on niiden esittelytekstin lopussa oleva sana USA ja vuosiluku. Näiden on ehkä tarkoitus viitata asuinpaikkaan ja syntymävuoteen, mutta esimerkiksi tilillä @Geocachingsetitoff lukee profiilissa USA 2020.

Esimerkikkinä varkaudesta geokätköilijä Eeva N:n (@nusut_geocaching) viime sunnuntaina julkaisema kuva päätyi käyttäjän “Bente Winger” (@geocachingkinred) julkaisemaksi vain muutama päivä alkuperäisen julkaisun jälkeen:

https://www.instagram.com/p/Bm73D30FeMw/

https://www.instagram.com/p/BnFasFclK2S/?taken-by=geocachingkinred

Jaettu kuva on tekstejä ja hashtagejä myöten täysin sama. Eilen sama kuva tuli vielä uudestaan jaettua toisen feikkitilin “sasha jardine” (@geocachingtotal) toimesta:

https://www.instagram.com/p/BnIKqbZFrIr/?taken-by=geocachingtotal

 

Tähän mennessä tunnistamamme feikkitilit:

“Bente Winger” @geocachingkinred

“We are North Dakota #geocachers that love to explore the prairie.We to share our perspectives and tips to enhance your #geocaching experience USA 1997”

“Anna Beltzer” @geocachingprodlem

“We decided to continue #geocaching because #geocaching has taken us to lots of interesting, unexpected places,USA 1996”

“boutsetit” @geocachingsetitoff

“Take your #geocaching to the next level and hide one of your very own. Upload your happy moment . USA 2020”

“Angelica Briese” @geocachinghumar

“#geocaching is an adventure game.Some of the caches can be tough and have an impact on your vehicle.Check with the professionals first.USA 1995”

“sasha jardine” @geocachingtotal

“We are a group of fun-loving, enthusiastic, outdoor-minded people who like to #geocache and we want to help others do the same.USA 1995”

“Linhtee” @geocachingsexy

“A geocacher who finds a benchmark, measures its coordinates with a handheld GPS device. #Geocaching USA 2020”

“Krystal Warkentin @geocachinginstrumental

“strives to advance the sport of #geocaching in the Province of Manitoba by encouraging fellowship amongst Manitoba geocachers through regular USA 1992”

“Fabio Consolino” @geocachingdonal

“You’ll definitely want to get in contact with your auto insurance company to get the best deal on covering your #geocaching vehicle. USA 1993”

“Michael Biggs” @geocachingbanana

“The Muminator and the #geocaching adventures of her family will always have you giggling.USA 1998”

“Tuomo Tirkkonen” @geocachingverygood

“Enjoying life one adventure at a time. A few years ago, my wife and I started #Geocaching. USA 1999”

“Segheria fornoni” @geocachingzero

“Earn the official International Geocaching Day 2018 souvenir by logging a geocache or attending an event. USA 1986”

Kuvien luvattoman jakamisen lisäksi nämä tilit käyvät tykkäilemässä geokätköilyaiheisista kuvista tykänneiden käyttäjien omista kuvista. Tässäkin on todennäköisesti tavoitteena saada lisää seuraajia. Mielenkiintoisena puolena tilit eivät ainakaan seuraamissamme tapauksissa koskaan tykänneet niiden kuvista, joita ne käyttivät luvatta. Syynä voi olla, etteivät tilit halua herättää huomioita niissä joiden kuvia käytetään luvattomasti.

Miten suhtauta feikkitileihin?

Mikä tahansa feikkitilien perimmäisenä päämääränä onkin, niiden tarkoitus on kerätä seuraajia ja tykkäyksiä. Tilejä ei siis kannata alkaa seuraamaan, eikä niiden kuvista kannata tykätä. Kätevintä on estää nämä tilit, jolloin et näe niitä enää. Estäminen onnistuu feikkitilin profiilin kautta valitsemalla siellä valikosta “Estä”.

Instagramissa on mukava seurata geokätköilijöiden jakamia kuvia geokätköilyretkiltä, eikä feikkitiliä ole välttämättä helppo huomata muiden kuvien joukosta. Moni suomalainenkin kätköilijä on jo alkanut tilien seuraajaksi. Vaarallista tilien seuraaminen ei ole, mutta on tylsää etteivät alkuperäiset kuvien ottajat saa kunniaa omista kuvistaan.

Tällaisen järjestelmällisen feikkitilien tehtailun taustalla on varmasti jokin agenda, mutta se on toistaiseksi mysteeri. Tilit on selvästi suunniteltu geokätköilyaiheisiksi ja keräämään geokätköilijöitä seuraajiksi. Edellisten Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan sosiaalisen median feikkitilejä käytettiin järjestelmälliseen mielipidevaikuttamiseen. On vaikea kuvitella, että geokätköilijöiden tapauksessa olisi kyse sellaisesta, mutta mistäpä näistä nykymaailmassa tietää.

Mitä tehdä jos omaa kuvaani käytetään luvatta?

Jos feikkitili varastaa kuvasi, kannattaa asiasta tehdä ilmoitus. Ilmoituksen saa tehtyä Instagramin lomakkeella, jolla annetaan tiedot tekijänoikeusrikkomuksesta. Lomakkeen täyttämisestä on vähän vaivaa, mutta Instagram poistaa luvatta julkaistut kuvat sen perusteella. Riittävän monen ilmoituksen perusteella tilien toimintaankin todennäköisesti tullaan puuttumaan. Myös tilistä voi tehdä suoraan ilmoituksen, mutta silloin ei saa kerrottua mikä tilissä on ongelmallista.

Etkö ole vielä tutustunut Instagramiin?

Vaikka feikkitilit ovat ikävä ilmiö, niin niistä ei kannata pelästyä. Instagramissa on iso joukko ihan oikeita geokätköilijöitä, jotka jakavat ahkerasti kuvia geokätköilyretkiltään. Instagramin käyttö on helppoa mobiilisovelluksen tai verkkosivun kautta.

Suosittelemme seuraamaan ainakin meidän omaa tiliämme @geokatkot, jossa ei varmasti julkaista toisten kuvia luvatta!

[instagram url=https://www.instagram.com/p/BlyDQHvn89N/ hidecaption=true width=1024]