Rakkaalla harrastuksella on monta nimeä. On lempinimiä, on väärinkäsityksiä ja kirjoitusvirheitä. Nopealla nettihaulla geokätköilystä puhutaan mm. termeillä geokätkentä, geocatching, geokätkeily, grocaching, geacaching ja geocahing. Miksi geokätköilystä (englanniksi geocaching) liikkuu niin paljon erilaisia termejä ja mitkä termit “ovat oikeita”?

Ensimmäisen suomalaisen geokätkön piilottanut Kalle Reunanen käytti kätköstä nimeä geokassi, mutta se ei terminä koskaan yleistynyt. Sittemmin harrastajien keskuudessa ovat vakiintuneet termit geokätkö ja geokätköily, jotka ovatkin osuvat käännökset englannin sanoille geocache ja geocaching.

Geokätkentä

Varsinkin toimittajien kirjoittamissa artikkeleissa geokätköilystä puhutaan usein geokätkentänä. Harrastajat itse eivät juuri puhu geokätkennästä, sillä vaikka geokätköilyssä kätköjä piilotetaankin, niin harrastus on kuitenkin pääasiassa etsimistä. Kätkentä yhdistyy monien mielissä sotien jälkeiseen asekätkentään ja moni Googlen hakutulos sanalla ‘kätkentä’ liittyykin asekätkentään.

Geocatching

Monen aloittelevan geokätköilijän some-päivityksissä toistuu termi geocatching. Geopyynti tai -saalistus voisi sekin olla ihan osuva nimi harrastukselle, mutta yleisessä käytössä se ei ole. Oikea muoto on geocaching, jonka loppuosa tulee sanasta cache, eli kätkö.

Geocatchingissä voi ole kyse väärin äännetystä geocachingista. Loppuosa caching lausutaan kuten cashing, ei kuten catching.