Geokätköily talvella

Geokätköilyä ei kannata unohtaa talvellakaan! Monelle kätköily on ensisijaisesti kesäharrastus, mutta silloin jää paitsi kaikesta talvikätköilyn hauskuudesta. Toki talvella voi olla pimeää, märkää ja kylmää, mutta hankalammista olosuhteista selviää varustautumalla kunnon vaatteilla ja lampuilla. Kaikkia geokätköjä ei talviaikaan voi löytyää, mutta etsittävää riittää.

Suosi talvilöydettäviä geokätköjä

Lumiseen aikaan kannattaa keskittää geokätköily kätköilhin, jotka on merkitty talvilöydettäviksi. Talvilöydettävät kätköt tunnistaa lumihiutale-attribuutista. Talvilöydettävyys tarkoittaa, ettei geokätkö yleensä peity lumen alle tai sen hakeminen muuten esty talvella. Kelit ovat tietysti arvaamattomia ja hangen yläpuolellekin piilotettu geokätkö saattaa jäätyä paikalleen. Talvilöydettävyys-attribuuttia voi muutenkin käyttää vinkkinä etsintöihin, sillä yleensä se kertoo ettei kätkö ole maan tasolla.

Muutkin geokätköt voivat olla löydettävissä, mutta älä pety jos kätkö onkin hautautunut lumen alle. Kaikille geokätköille ei talvilöydettävyys-attribuuttia ole muistettu laittaa vaikka ne talvella hyvin löytyisivätkin. Tälläisen geokätkön kohdalla kannattaa katsoa koska siellä on edellisen kerran käyty. Jos muut geokätköilijät ovat löytäneet kätkön lumiseen aikaan, niin se todennäköisesti on löydettävissä.

Pukeudu kunnolla

Valitettavan moni vähentää ulkona liikkumista talvikaudella. Kylmyys ja märkyys eivät tunnu mukavilta, mutta asiallisella vaatetuksella niistä ei tarvitse kärsiä. Suosi kerrospukeutumista, jonka paksuutta voit helposti säätää lämpötilan ja aktiviteetin mukaan. Kätköpaikalle kävellessä selviää vähemmälläkin vaatetuksella, mutta kätköä etsiessä voi tulla kylmä kun liikettä on vähemmän. Suosi materiaaleja, jotka kuljettavat kosteuden pois iholta, jottet kylmety pienestä hikoilusta. Hyviä valintoja ovat erilaiset tekniset vaatteet ja merinovilla.

Liukkaalla kelillä kannattaa retkelle pakata mukaan kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai nastalliset kengät. Varsinkin suositut metsäpolut voivat talvisin olla liukkaita kun tampattu polku jäätyy.

Kunnon lampusta apu pimeyteen

Talvikätköilyssä päivänvalo meinaa loppua kesken auringon laskiessa aikaisin. Kunnon taskulampulla pimeä ei kuitenkaan haittaa vaan geokätköjen etsintää voi jatkaa iltaan saakka. Nykyaikaiset LED-taskulamput ovat erittäin tehokkaita, pieniä niiden akut kestävät pitkään. Pienimmät lamput kulkevat helposti taskussa ja suurimmat tarjoavatkin sitten jo hurjan paljon valotehoa. Myös otsalamppu on hyvä vaihtoehto geokätköilyyn, sillä se jättää kädet vapaaksi GPS-laitteen käsittelyyn ja geokätkön etsintään.

Etsi yökätköjä pimeään vuodenaikaan

Talven pimeä aika on paras vuodenaika yökätköjen etsimiseen. Yökätköissä seurataan usein heijastimista rakennettua polkua kätköpurkille ja ne tarjoavat hauskoja seikkailuja pimeässä. Heijastinkätköjen etsimiseen tarvitset tehokkaan taskulampun.

Lue blogikirjoituksemme Yökätköistä iloa kaamokseen!

Lumikengillä tai hiihtäen kätköille

Moni metsäkätkö on talvellakin saavutettavissa lumikengillä tai hiihtäen. Lumikenkäily tuo aivan uusia puolia harrastamiseen ja se on hyvää kuntoliikuntaa. On hieno tunne edetä rauhallisessa lumen peittämässä poluttomassa metsässä. Lumihangenssa näkyvät jäljet kertovat metsän asukkaiden liikkeistä.

Lue blogikirjoituksemme liukulumikengistä ja perinteisistä lumikengistä!

Geopolku auttaa etsinnässä

Talvilöydettäville kätköille muodostuu monesti kunnon polku lumen läpi. Jos geokätköllä on hiljattain käyty, eikä lunta ole satanut paljoa sen jälkeen, niin pääset todennäköisesti kävelemään suoraan kätkölle edellisen jälkiä pitkin. Onpa jopa mysteerikätköjä löydetty ”sattumalta” kun outoon paikkaan mennyt polku on osunut geokätköilijän silmiin.

Jäitä pitkin saarikätköille

Jäiden kantaessa monelle saaressa sijaitsevalle geokätkölle pääsee kävelemään. Talvi antaakin monelle veneettömälle geokätköilijälle mahdollisuuden hakea muuten saavuttamattomissa olevia kätköjä.

Kannattaa seurailla kätköjen lokeja ja jäätilannetta. Varustaudu huolella ja ota kaveri mukaan turvaksi.  Älä lähde jäälle, jos olet epävarma jään kestävyydestä. Lue lisää jäällä liikkumiseen tarvittavista varusteista:

Ilmatieteenlaitos: Jäällä liikkuminen

Rajavartiolaitos: Ohjeita jäällä liikkujille

Luontoon.fi: Heikot jäät

 

To top