Geokätköilyn aloittaminen on helppoa ja pääset alkuun ilman varustehankintoja lataamalla geokätköilysovelluksen älypuhelimeesi. Jo pelkän kartankin avulla löytää helpoimmat kätköt ja normaalit ulkoiluvaatteet sopivat hyvin geokätköilyyn.
Geokätköjen etsiminen ei ole vaikeaa, mutta ennen ensimmäistä kätköretkeä kannattaa käyttää hetki perusteiden opetteluun. Olemme keränneet näille sivuille ohjeita ja neuvoja harrastuksen eri vaiheisiin. Kehitämme ohjeita jatkuvasti, joten kerrothan jos et löydä etsimääsi!
Geokätköt listataan kansainvälisellä Geocaching.com -sivustolla. Tarvitset tunnuksen päästäksesi katsomaan kätköjen sijaintitietoja. Geokätköilytunnuksen rekisteröiminen on helppoa ja maksutonta.
Maksullisella premium-jäsenyydellä saat käyttöösi lisäominaisuuksia ja saat mobiilisovelluksissa näkyviin kaikki geokätköt.
Geocaching.com -tunnuksen luominen
- Mene osoitteeseen www.geocaching.com.
- Klikkaa Luo tili -nappia
- Anna sähköpostiosoitteesi, käyttäjätunnus ja salasana.
Valitse käyttäjätunnuksesi huolella! Sinut tullaan tuntemaan geokätköilypiireissä tällä nimellä. Tarvittaessa nimimerkkiä voi myöhemmin muuttaa, mutta on parempi heti miettiä hyvä nimimerkki. Nimimerkki kirjoitetaan geokätköjen lokikirjoihin, joten liian pitkää nimeä ei kannata valita. - Klikkaa Seuraava -nappia
- Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen varmistussähköpostin (otsikkona Validate your Geocaching account). Klikkaa sähköpostista löytyvää Validate Account -nappia.
- Olet valmis geokätköilemään!
Kätkötietojen hakeminen
Selvitä missä lähin sinua kiinnostava geokätkö sijaitsee. Kätkötiedot löytyvät helpoiten Geocaching.com -sivuston karttatyökalulla. Ensimmäiseksi etsittäväksi geokätköksi kannattaa valita helppo peruskätkö ja hakea vaativampia myöhemmin taitojen karttuessa. Alkuun helppokin geokätkö voi tuntua ylivoimaisen vaikealta, kun ei oikein tiedä mitä etsiä.
Voit etsiä lähimpiä geokätköjä myös kännyköiden geokätköilysovelluksilla, joissa pääsee selailemaan kartalta lähimpiä geokätköjä.
Ensimmäisen geokätkön etsiminen
Kun olet löytänyt kartalta sinua kiinnostavan geokätkön tiedot, olet valmis seikkailuun! Lue ennen lähtöä vinkkimme geokätköjen etsimiseen ja lähde maastoon. Jos sinulla on GPS-laite, syötä kätkön koordinaatit ja mene niihin. Mobiilisovelluksessa valitse haluamasi kätkö kohteeksi ja seuraa sovelluksen kompassia tai karttaa kunnes etäisyyttä kätkön koordinaatteihin on vain muutamia metrejä. Nyt alat olla lähellä ja voit alkaa etsimään kätköä.
Kätkö voi olla piilossa esimerkiksi jossain sopivassa kolossa, roikkua puussa tai olla magneetilla kiinni metallissa. Jos kätkö ei meinaa löytyä, kannatta tarkistaa onko piilottaja laittanut kätkön tietoihin etsimistä helpottavaan vinkin.
Jos kaipaat apua ja tunnet entuudestaan jonkun geokätköilijän, niin pyydä häntä mukaan oppaaksi! Apuja ja geokätköilyseuraa voi kysellä myös vaikkapa geokätköilijöiden paikallisissa Facebook-ryhmissä. Joku kokeneempi geokätköilijä lähtee varmasti mielellään opastamaan aloittelijaa. Geokätköilijät kokoontuvat usein tapahtumiin, eli miitteihin, vaihtamaan kuulumisia. Miiteissä on helppo kysyä apua kokeneemmilta ja mukaan kannattaa lähteä rohkeasti.
Kätkölöydön kirjaaminen
Kun löydät geokätkön, muista kirjata käyntisisi sekä geokätkön paperiseen lokikirjaan, että Geocaching.com -verkkosivulle. Lokkauksen voi kirjoittaa myös suoraan mobiilisovelluksesta, jolloin löydetty geokätkö muuttuu heti kartalla löydetyksi (hymynaama).
Geokätköily on yhteisöllinen harrastus ja kokemusten jakaminen on osa hauskuutta. Lokien kirjoittamiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa vaikka maastossa olisikin houkutus laittaa lokiksi vain lyhyt merkintä. Kätkön tekijä on nähnyt paljon vaivaa kätkön tekemiseen ja etsijöiden lokeissa jakamat seikkailut ovat paras kiitos kätköttäjälle. Ensimmäisessä lokissasi voit esimerkiksi kertoa miten harrastuksen löysit ja miten ensimmäisen geokätkön etsiminen sujui.
Muista kirjata käyntisi sivustolle vaikket kätköä löytäisikään! DNF (Did not find, en löytänyt) -loki kertoo piilottajalle, että kätköpurkki voi olla kadonnut tai se on ehkä arvioitu liian helpoksi. DNF-lokeja ei tarvitse mitenkään häpeillä, kokeneillakin geokätköilijöillä jää niin sanottuja helppoja geokätköjä löytämättä. Alussa huteja tulee väkisinkin kun silmä ei ole vielä kehittynyt kätköjen etsimiseen.
Varusteiden hankinta
Geokätköilyn aloittaminen onnistuu hyvin helposti ja pienillä hankinnoilla, mutta innostuksen kasvaessa alkaa kaivata pieniä hyödyllisiä tarvikkeita ja työkaluja. Löydät geokätköilykaupastamme tarvikkeita geokätköjen etsintään ja piilotukseen.
Kätköilijä
says:Saako vain Premiumilla luotua kätköjä?
Geokätköt.fi
says:Hei,
Kätkön tekeminen ei vaadi Premium-jäsenyyttä!
Ar11Pe
says:Sivustolla on joku virhe, ei koskaan lähetä viestiä sähköpostiosoitteeseen @pp.inet.fi. Vaikka se näkyy sivustolla ja se on vahvistettu. Vaihdoin gmail-osoitteen, ja heti toimii.
Gerda Leino
says:Voiko yhdistää oman ja puolisoni tilin yhdeksi nimimerkiksi ? Jos voi, niin miten se tehdään ?
Vepa
says:Vissiin et voi mitenkään
Jaakko Lehtinen
says:Voi kun toimisi myös Apple Watch-kellossa… Olis tällaisen jo ’aikuiseen ikään’ ehtineenkin helpompi kulkea kelloa ranteesta ’seuraten’ eikä tarvis pelätä pudottavansa puhelinta kompastellessaan, esim Levin maastoissa ja siellä olleen lintutornin kivikon kiviä siirrellessä…
Se oli siis eka etsimäni ja jopa löytämäni kätkö, jossa kylläkin joku tuntematon toinen turisti’avusti’… kaikkia kiviä ko kasasta kun ei meidän nelihenkinen ryhmämme mieltänyt tehtäväksi…
Usein/jatkuvasti oltiin kyll 1-2m etäisyydellä… vaikka paikkamme vaihtuikin 5-10m vaakasuunnassa, kätkön pysytellessä pitkään piilossa 1m alempana…
Betty Bergholm
says:Kellossa toimii Cachly-appi melko hyvin.
Suvi
says:Lapselle tuli vahingossa geolöytö eli hymynaama. Saako sitä mitenkään pois tiedoista tai vaihdettua ei löydettyihin?
Liisa Ahlakorpi
says:Ei tule vahvistusta shköpostiin
Rotta naama
says:pitäis tulla. Ootko laittanu väärät tiedot
T2S_Hippunen
says:Mites kun me aloitettiin geokätköily eilen ja homma on ihan uutta, niin mites meidän kannattaisi toimia jatkossa..nyt luotiin poikelille (6 v.) oma tunnus, mutta nyt ajatus heräs että Vaijakin ehkä haluais oman tunnuksen..ja ehkä äitikin..ja pikkusysterikin?!..vai onko kannattavampaa etsiä yhdellä nimimerkillä (mut jos Vaija käy yksin kätköllä tai pojan vanhetessa kaverin kanssa etsii kätköjä, niin silloin tietty kaikki ei ole käynyt kätköillä)
Eli mites tämä probleema kantsii hoitaa että kaikki hyötyis harrastuksesta ja noiden kätköjen loggauksista?
Ja miten toi kirjaaminen tuonne sivustolle/appsiin, jos yhdellä kännykällä etsitään ja vaikkapa Vaijalla ja Poikelilla on omat nimimerkit?
– Kiitos jo etukäteen! –
T. T2S_Hippunen Vaiha!
jerkku7
says:Hei!
Jos pojalla ei ole vielä puhelinta niin järkevämpi kirjata samalla nimimerkillä siihen asti. Muuten joutuis kirjautumaan aina ulos toiselta käyttäjältä. Äitille totta kai kannattee tehdä oma tunnus.
Kosrat
says:joutuis kirjautumaan aina ulos toiselta käyttäjältä. Äitille
Kosrat
says:kannattavampaa etsiä yhdellä nimimerkillä (mut jos Vaija käy yksin kätköllä tai pojan vanhetessa kaverin kanssa etsii kätköjä, niin silloin tietty kaikki ei ole käynyt kätköillä)
Eli mites tämä probleema kantsii hoitaa että kaikki hyötyis harrastuksesta ja noiden kätköjen loggauksista?
Ja miten toi
Rasmus
says:Geokätköiky
Ketonen
says:Eikä suomen sanaa. Eikä mitään accounttia näkyny. Se siitä sitten. ei päässy eteenpäin!!??
Geokätköt.fi
says:Hei Ketonen! Kerrotko tarkemmin mihin vaiheeseen juutuit? Geocaching.com -sivustolla saa vaihdettua kielen sivun alareunan valinnasta.
Anni
says:Oma rekisteröinti onnistui hyvin, mutta lapsien ei, vahvistusta ei tule kummankaan sähköpostiin. Olen yrittänyt useamman kerran. Mikä voi olla vikana?
Geokätköt.fi
says:Varmistapa etteivät aktivointisähkpöpostit ole päätyneet roskapostin joukkoon. Jos ei sielläkään ole, niin kannattaa olla yhteydessä Geocaching.com -sivuston asiakaspalveluun tai yrittää vielä myöhemmin uudestaan.
Pete
says:Heps
Onko käyttäjätunnuksen vaihtaminen mahdollista rekisteröinnin jälkeen?
Geokätköt.fi
says:Kyllä se onnistuu! Nimimerkin saa vaihdettua oman profiilin kautta: https://www.geocaching.com/account/settings/profile
Jonne Kehusmaa
says:Moi!
Pystyykö käyttämään google mapsia?
Geokätköt.fi
says:Kyllä, useimmissa geokätköilysovelluksissa on käytössä Googlen karttapohja. Pelkkä Google Maps ei oikein geokätköjen etsinnässä toimi.
Jouko
says:Saako kartat garmin edge 1030 navigaattoriin
Geokätköt.fi
says:Edgessä pitäisi toimia Maanmittauslaitoksen kartta-aineisto http://kartat.hylly.org/
Kätkötietojen lataamiseen kannattaa katsoa vinkkejä tästä jutusta: https://aushiker.com/geocaching-garmin-edge-810/ Juttu koskee Edge 810 -mallia, mutta sama tapa toiminee myös 1030:ssä. Kätköjä voi tietysti tallentaa ihan reittipisteinäkin, mutta se on pidemmän päälle työlästä.
Marina Rantanen
says:haluanliittyägokätköilyyn.
Geokätköt.fi
says:Hei Marina!
Geokätköilemään pääset luomalla tunnuksen Geocaching.com -sivustolle. Sivuston perusjäsenyys on maksuton ja sillä pääset näkemään missä lähimmät geokätköt ovat.
Juuso
says:Kiva harrastus
Feta
says:Ole hyvä
Make
says:Varmaan on kivaa
Tuukka Lindroos
says:Paras sovellus
Pentti Pesonen
says:Moi
Minä latasin uuden version Muuten hyvä Mut kompassi ei näytä oikein. näyttää eteen päin ja sit noin 20 metriä takas ja taas takas.
Puhelin. Samsung s5
pertti
says:jep se ihan totta kompassi ei ole ajantasalla
Peter Peltoniemi
says:the thrut is out there?