Kaikille luodoille päästäkseen ei tarvitse venettä tai talvista jään ylitystä. Keskellä Helsingin Vanhankaupunginlahtea sijaitsee Kuusiluoto, johon johtaa pitkä pitkospuupolku Lammassaaren kautta. Luodoksi Kuusiluoto on aika iso, sillä se on noin hehtaarin kokoinen ja siellä kasvaa paikoin myös metsää. Kuusiluoto on kiva retkikohde ympäri vuoden. Kesäaikaan vetonaulana ovat saarella vapaana laiduntavat lampaat.

Mantereelta tullessa reitti kulkee ensin Lammassaareen, joka on suosittu kaupungin ulkoilusaari, ja joka on tunnettu kesämajoistaan ja Pohjolan Pirtti -nimisestä juhlatilasta. Lammassaareen asti pitkospuut ovat leveää lankkupolkua, jota pääsee kulkemaan pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Aika moni kääntyy Lammassaaresta takaisin mantereelle, mutta täältä kannattaa jatkaa vielä Kuusiluodon puolelle saaren länsipuolelta lähteviä kapeampia pitkospuita pitkin. Pitkospuut mutkittelevat hauskasti läpi ruovikon. Merivesi nousee ajoittain lankkujen päälle, joten saappaat ovat hyvä valinta veden ollessa korkealla. Meriveden noustessa yli 50 cm yli keskiarvon alkaa saareen pääseminen olla jo kovemman työn takana.

Kuusiluodolla on pari helppoa tradikätköä. Mitään erityistä tekemistä tai nähtävyyksiä saarella ei ole, mutta täällä kannattaakin keskittyä luonnon havainnointiin ja merellisten kaupunkimaisemien ihasteluun. Saaren keskellä oleva avoin kallio sopii hyvin vaikka piknikille ja eteläpään laiturilta voi kesällä käydä uimassakin. Retkieväät saa lämmitettyä ulkoilijoiden käytössä olevalla pallogrillillä (omat hiilet mukaan!). Kesäkuusta lokakuuhun saaressa pääsee seuraamaan perinnemaisemaa hoitavien lampaiden työtä.

Kuusiluoto sijaitsee keskellä Vanhankaupunginlahtea, joka on erittäin tärkeä lintualue Helsingissä. Lahden reunoilla sijaitseekin useampi lintutorni, joiden luokse löytää geokätköjä seuraillen. Suosittuina lintusesonkeina kätköjen hakemista häiritsevät lintutornit miehittäneet lintubongarijoukot. Tänä keväänä oman lisänsä Vanhankaupunginlahden lintuihin ovat tuoneet Klobbenin saarelle pesiytynyt merikotkapariskunta, jota saa tarkkailtua parhaiten Lammassaaren lintutornilta.

Samalla retkellä kannattaa etsiä myös Lammassaaressa ja pitkospuureitin varrella olevat geokätköt. Jos retkeen haluaa lisää pituutta tai enemmän kätköjä, kannattaa saarivierailun jälkeen jatkaa kiertelemään Vanhankaupunginkoskelle tai Viikin suuntaan. Pitkospuiden alun läheltä löytyykin Kiljusten hurjan paljon suosikkipisteitä keränneitä geokätköjä (mm. Säynäslahti-sarja), jotka kannattaa ehdottomasti hakea samalla retkellä jos ne ovat vielä hakematta. Viikin suunnalla kannattaa poiketa tiuhton Speden Spelit Nopeustesti -kätkölle (ota mukaan 9V-paristo!).

Vanhankaupunginkosken lähtöpaikka on helposti saavutettavissa busseilla ja sieltä löytyy myös parkkipaikkoja (Jokisuuntie).

Ruovikon läpi kulkeva pitkospuu yhdistää Lammassaaren Kuusiluotoon

Linkkejä