Kuva: Dipartimento Protezione Civile, Italia (CC BY 2.0)

Nopeasti levinnyt koronavirus vaikuttaa geokätköilytapahtumiin ja geokätköilijöiden liikkumiseen. Useissa maissa on otettu käyttöön suurten yleisötapahtumien rajoituksia, jotka koskevat myös isompia geokätköilytapahtumia.

Moni suomalainenkin geokätköilijä on suunnitellut osallistuvansa toukokuun alussa järjestettävään 20 years of geocaching Prague 2020 -gigatapahtumaan Prahassa. Tšekissä on nyt kuitenkin kielletty yli sadan osallistujan yleisötapahtumat koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Rajoituksen kestosta ei ole tietoa, mutta jos se jatkuu vielä toukokuussa, niin se vaikuttaa myös gigatapahtumaan. Järjestäjät ilmoittivat eilen suunnitelevansa varalta koko tapahtuman siirtoa syyskuulle jos rajoitus on voimassa vielä toukokuussa. Tapahtuman siirtäminen vaikuttaisi tuhansien geokätköilijöiden matkasuunnitelmiin ja toisi tietysti järjestäjillekin paljon lisätyötä. Tapahtumaa on nyt suunniteltu jo kahden vuoden ajan. Järjestäjien toivovat saavansa päätöksen tapahtuman päivämäärästä vielä maaliskuun loppuun mennessä, jotta vierailijoille jäisi tarvittaessa aikaa mukauttaa suunnitelmiaan.

Tapahtumaan osallistumista suunnittelevan kannattaa seurata tarkasti tapahtuman tiedotusta kätkösivun, tapahtuman nettisivujen ja Facebook-sivun kautta. Kannattaa valmiiksi selvittää millä ehdoin omia matkalippuja ja majoitusvarauksia voi perua tai muuttaa, jos tapahtuman päivä siirtyykin.

Kokoontumisrajoitusten lisäksi geokätköilyä rajoittavat matkustusrajoitukset. Esimerkiksi Yhdysvallat on kieltänyt maahantulon Shengen-sopimuksen maista seuraavaksi 30 päiväksi perjantaista alkaen. Tämä koskee myös suomalaisia geokätköilijöitä. Myös Australia on kertonut suunnittelevansa matkustusrajoituksia.

Tietoja koronaviruksesta ja sen leviämisestä kannattaa seurata THL:n sivuilta.