Olethan huomannut, että ensi lauantai (29.2.) on karkauspäivä? Äkkiseltään ajattelisi, ettei karkauspäivällä ole geokätköilijöille merkitystä, mutta ainakin haastekätköjen ystäville päivä on tärkeä. Useissa haasteissa täytyy kerätä erilaisia kätkölöytöjä eri kalenteripäiville täyttääkseen vuosiruututaulukkoa. Karkauspäivä on ruuduista vaikein, sillä se toistuu yleensä vain joka neljäs vuosi. Seuraava mahdollisuus karkauspäivän löytöihin lauantain jälkeen onkin vasta 2024.
Vaikka haasteet eivät kiinnostaisi, niin vähintään yhdelle kätkölle kannattaa silti suunnata, sillä tarjolla on myös souvenir-kuva profiiliin! Souvenirin saa löytämällä karkauspäivänä vähintään yhden geokätkön, Adventure Labin tai osallistumalla miittiin. Esteetikkoa ja tilastonikkaria ilahduttaa myös oman geokätköilyprofiilin tilastot-osiossa vihertyvä päivämäärätaulukko.
Tänä vuonna karkauspäivä osuu vielä kätevästi lauantaille ja arkipäivisin töissä tai kouluissa käyvät voivat omistaa koko päivän geokätköilylle. Nyt kannattaakin vähän vilkaista lähiseudun haastekätköjä ja miettiä millaiset löytötavoitteet lauantaille kannattaa asettaa.
Osassa kalenterihaasteista täytyy saada kaikki vuoden päivät, eli 366 päivää kasaan. Näiden täyttämiseksi on pakko hakea haasteen edellyttämät kätköt juuri karkauspäivänä, joten erityisesti niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Muissakin kalenteripäiviin perustuvissa haasteissa lisäpäivästä on tietysti iloa. Lähialueen haasteista karkauspäivällä on merkitystä ainakin seuraavissa:
- GC2D9H7 366 Challenge – One Cache a Day, Espoo
- GC2VPZ7 Challenge #18 – 366 days completed, Örebro, Ruotsi
- GC50951 Challenge 289: Full calendar with only traditional, Linköping, Ruotsi
- GC6FN5N Challenge: Full calendar with only mystery, Linköping, Ruotsi
Muita kalenteripäiviin perustuvia haasteita ovat esimerkiksi:
- GC7JZ3R 1000 & 365 Challenge, Mikkeli
- GC3BPE6 365 Challenge – Five Caches a Day, Espoo
- GC286BA 365*2 (inc. 365*1) – challenge, Lappeenranta
- GC1J334 Caching around the year cacher challenge, Helsinki
Miksi karkauspäivää vietetään ja kuka karkaa?
Karkauspäivä tulee meidän kalenteriimme tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta joka neljäs vuosi. Karkauspäivällä korjataan ihmisen määrittelemän ajanlaskun eroa Maan kiertoaikaan Auringon ympäri. Vuosi kestää normaalisti tasan 365 päivää, mutta planeettamme kierto Auringon ympäri kestää hieman enemmän, suunnilleen 365 päivää, viisi tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia. Jos kalenteria ei ajoittain korjattaisi, menisi ajanlaskumme vuosi vuodelta enemmän vinksalleen.
Englanniksi päivä on leap day, eli hyppypäivä. Suomalainen karkauspäivä-termi viittaa todennäköisesti myös hyppäämiseen. Karkauksen takana ei olekaan karata-verbi vaan vanha suomalainen karaa-verbi, joka tarkoittaa hyppäämistä. Kansantieteilijä Kustaa Viikunan mukaan termin taustalla saattavat olla vanhat puukalenterit, jossa päivää merkitsevää tikkua hyppäytettiin paikallaan karkausvuonna.
Toinen selitys liittyy karkausvuonna kaksi päivää eteenpäin hyppääviin viikonpäiviin. Normaalina vuotena viikonpäivät hyppäävät yhden pykälän eteenpäin (1.1.2019 oli tiistai, 1.1.2020 keskiviikko), mutta karkausvuonna hyppyä tulee kahden päivän verran (1.1.2021 on perjantai).