Haastekätköt on palanneet vuoden mittaisen tauon jälkeen. Tauon aikana Groundspeak on pohtinut haasteiden tulevaisuutta ja tehnyt muutoksia haastekätköjä koskeviin ohjesääntöihin.

Haastekätköjen kerrotaan aiheuttaneen paljon vaivaa vapaaehtoisille kätkötarkastajille epäselvien ja hankalasti tulkittavien ohjesääntöjen takia. Haasteiden tekijät eivät aina ymmärtäneet mitä ohjesäännöillä tarkoitettiin ja harva haaste meni suoraan tarkastuksesta läpi. Haasteet työllistivät Groundspeakin valituksia käsittelevää vetoomustyöryhmää. Jopa 50 % vetoomuksista koski haasteita, vaikka alle prosentti kaikista on haastekätköjä.

Mikä muuttui?

Jatkossa jokaiseen haasteeseen vaaditaan tarkistin, challenge checker, jolla kätköilijä voi helposti tarkistaa ja todistaa haasteiden ehtojen täyttymisen. Toistaiseksi ainoa sallittu haastetarkistinten sivusto on Project-gc.com. Tarkistimet toteutetaan Lua-ohjeilmointikielellä, jolla voi tehdä monimutkaisiakin tarkistuksia käyttäjän tilastoihin. Tarkistimen ohjelmointi vaatii vähän ymmärrystä ohjelmoinnista, mutta jos jossain päin maailmaa on samanlainen haaste, niin näiden on mahdollista käyttää samaa tarkistuskoodia.

Haastekätkön tekijän täytyy jatkossa ehdottomasti täyttää itse haasteen ehdot. Tämä oli aiemminkin vahva suositus, mutta nyt se on selvemmmin kirjoitettu vaatimuksena.

Haastekätköissä ei saa olla aikarajoituksia. Yhä useampi haaste alkoi olla totista suorittamista ja aiempien haasteiden nokittelua esimerkiksi yhden päivän aikana löydettyjen kätköjen määrässä. Geokätköilyn ei ole tarkoitus olla totista kilpailemista, joten jatkossa haasteen ehtojen täyttymistä ei saa rajoittaa ajallisesti.

Niin sanottujen putkihaasteiden maksimikesto on rajoitettu yhteen vuoteen.

Haasteiden ehdot eivät jatkossa saa liittyä Waymarkeihin, NGS-mittauspisteisiin, matkalaisten lokkauksiin tai kokeellisiin lab cacheihin. Haasteiden halutaan keskittyvän tiiviimmin varsinaiseen kätköilyyn.

Haaste ei voi perustua myöskään kätköjen nimiin, kätkön omistajan nimiin, GC-koodeihin tai kätkökuvauksen teksteihin. Tällaiset ehdot aiheuttavat esimerkiksi kätköjen nimien vääntämistä haasteisiin sopiviksi. Suomessakin on alkanut esiintymään esimerkiksi Å-kirjaimella alkavia kätkönnimiä mitä kummallisemmissa paikoissa.

Haastekätkön täytyy sijaita suoraan annetuissa koordinaateissa.

Haastekätkön maastoluokitus suositellaan laitettavan haastekätkön, ei haasteen suorittamisen mukaan.

Muutokset koskevat uusia haasteita, eikä vanhojen haasteiden tarvitse olla uusien sääntöjen mukaisia.

Lisätietoja Geocaching Blogissa  ja Help Centerissä.