Presidentti Trumpin hallinnon eilen hyväksymä päätös satelliittipaikannusjärjestelmän kaupallistamisesta on saanut geokätköilijät suunniltaan. GPS-paikannus muuttuu näillä näkymin maksulliseksi jo kuun lopussa. Eniten suuttumusta herättää maksun toteutustapa, joka tekee käytännössä kaikista nykyisistä paikannuslaitteista käyttökelvottomia. Juuri hankittu kallis älypuhelin tai käsigepsi on pian geokätköilyn kannalta turha kapine.

Presidentti Trump uhosi jo vaalikampanjansa aikana laittavansa ulkomaalaiset maksamaan yhdysvaltalaisten veronmaksajien rahoilla rakennetusta järjestelmästä. Nyt uhkaus näyttää käyvän toteen, sillä Trump hyväksyi eilen Global Positioning System Commercialization Act -nimellä kulkevan lakipaketin, jonka valmistelu oli ajettu pikavauhdilla läpi. Lain keskeisimpänä kohtana GPS-järjestelmän käyttö muuttuu maksulliseksi. Puheessaan presidentti syytti ulkomaalaisia yhdysvaltalaisten verovaroilla rakennetun järjestelmän hyväksikäytöstä ja kertoi, että jatkossa järjestelmän ylläpitokulut katetaan käyttömaksuilla. Pelkästään järjestelmän ylläpito maksaa kaksi miljoonaa dollaria päivässä. Tarkoitus on myös kerätä järjestelmän kehittämiseen käytetyt miljardit takaisin käyttäjiltä.

Geokätköilijät ovat vain pieni osa GPS-järjestelmän käyttäjistä ja muutos tulee iskemään pahiten lento-, laiva- ja tieliikenteeseen, joissa toimivaa satelliittipaikannusta on alettu pitää itsestään selvyytenä. Lukuisat tahot ovatkin kritisoineet ankarasti Yhdysvaltojen päätöstä. Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA varoittaa päätöksen vaarantavan lentoliikenteen, sillä uusia laitteita ei millään ehditä asentamaan kaikkiin koneisiin. Geokätköilijät joutuvat kuitenkin samalla maksajiksi ja harrastaminen vaikeutuu.

Hankala maksujärjestelmä ja huono laitetuki

Maksullisuus tulee koskemaan kaikkia GPS-paikannusta käyttäviä laitteita, eli niin älykännyköitä, navigaattoreita kuin käsigepsejäkin. Alustavien tietojen mukaan GPS:n epäkaupallisen käytön hinnaksi tulee 167 dollaria vuodessa. Kaupallinen käyttö tulee olemaan vielä selvästi kalliimpaa, mutta se ei koske geokätköilyä ellei kyse ole esimerkiksi maksullisista geokätköilykursseista.

Vuosittaisen käyttömaksun maksaminen onnistuu verkossa luottokortilla, mutta GPS-järjestelmän käyttämistä varten tarvitaan SIM-kortin tapainen sirukortti ja tätä tukeva GPS-laite. Tällä hetkellä markkinoilla ei vielä ole yhtään käyttömaksusirua tukevaa GPS-laitetta, mutta ainakin Garmin on luvannut tuoda sellaisen pian markkinoille. Nykyisissä älypuhelimissakaan ei käyttömaksusirulle ole paikkaa, eikä siru toimi puhelimen SIM-kortin paikalla vaikka samanlainen sirukortti onkin kyseessä.

Glonass, BeiDou ja Galileo apuun

Kätevän kokoinen ja käteensopivasti muotoiltu Glonass-vastaanotin on hyvä korvaaja GPS:lle, mutta hinnat ovat nousseet pilviin.

Kiinalaisen UniStrongin BeiDou-vastanottimen ominaisuuksiin kuuluu mm. pieni koko ja vihreä tehosteväri

GPS on ollut paikannusjärjestelmistä ylivoimaisesti suosituin, mutta sen muuttuminen maksulliseksi on lisännyt kiinnostusta kilpaileviin järjestelmiin. Ainakaan vielä muut maat eivät ole ilmoittaneet omien järjestelmiensä muuttumisesta maksulliseksi, mutta tämäkin on tietysti mahdollista myöhemmin.

Venäjän oma Glonass-paikannusjärjestelmä otettiin käyttöön jo vuonna 1993 ja sitä on kehitetty voimakkaasti 2000-luvulla. Monet GPS-paikantimet osaavatkin hyödyntää Glonass-satelliittejä GPS-satelliittien lisäksi, mutta valitettavasti vain harva laite toimii pelkillä Glonass-satelliiteilla.

Garmin suunnitteli jo vanhojen laitteiden päivittämistä tukemaan navigointia pelkillä Glonass-satelliiteilla, mutta hallitus on kieltänyt tälläisten laitteiden markkinoinnin Yhdysvalloissa, joten Garmin perääntyi hankkeesta.

Innokkaimmat geokätköilijät haalivat nyt itselleen toimivia Glonass-vastaanottimia, joilla geokätköjen etsiminen onnistuu jatkossakin. Käytettyjen Glonass-laitteiden hinnat ovat kysynnän takia nousseet pilviin ja halvimmillaan laitteita saa noin tuhannella eurolla. Nykyaikaisiin retkeilygepseihin tottuneelle vanhat Glonass-laitteet voivat olla pieni järkytys, sillä kartoista tai paperittomasta geokätköilystä on turha haaveilla. Värivaihtoehtoina on yleensä maanläheinen oliivinvihreä. Positiivisena puolena vanhat Glonass-laitteet ovat erittäin kestäviä, joskin painavia.

Eurooppalaiset geokätköilijät laittavat nyt toivonsa eurooppalaisen Galileo-järjestelmän valmistumiseen. Tämän hetken ennusteen mukaan Galileo-järjestelmä saavuttaa täyden toimintavalmiutensa vasta 2020. Kuluttajille suunnattuja Galileo-laitteitakaan ei vielä ole markkinoilla.

Myös kiinalaisilla on kehitteillä oma maailmanlaajuinen satelliittipaikannusjärjestelmä. Kiinalaisten BeiDou-järjestelmä toimii jo Kiinan alueella ja täydessä toimintakunnossa sen on tarkoitus olla samoihin aikoihin eurooppalaisen Galileon kanssa vuonna 2020.

GPS:n tietosuoja huolettaa

Lakimuutoksen aiheuttama kohu on keskittynyt järjestelmän maksullisuuteen, mutta tietosuoja-aktivistit ovat kiinnittäneet erityisesti huomiota GPS:n vuosimaksujärjestelmän käyttöehtoihin, joissa käyttäjä antaa käytännössä Yhdysvaltain hallitukselle erittäin laajat oikeudet seurata GPS:n käyttäjiä näiden tietämättä. Viranomaisten seurantamahdollisuuksia perustellaan rikostentorjunnalla, mutta ehdot mahdollistavat käyttäjien sijainti- ja liikkumistietojen myymisen eteenpäin. Käytännössä Yhdysvaltain hallitus voi siis myydä tiedon kenen tahansa GPS:n käyttäjän sijainnista tai liikkeistä mainostajille.

Yhdysvaltalainen tietosuoja-aktivisti Timothy Flatearth väittää kuitenkin keksineensä keinon estää GPS-järjestelmään perustuvan seurannan. Timothyn ratkaisussa paikannuslaitteen ympärille kääritään kolme kerrosta tavallista alumiinifoliota. Timothy myöntää alumiinifolion häiritsevän laitteen käytettävyyttä ja paikannustarkkuutta, mutta mitäpä ei tietosuojan eteen kärsisi.

Jäitä hattuun ja kartta käteen

Geokätkön etsintää kartan ja kompassin avulla Pyhäjoen Aprillirämeellä

Geokätköilijän kannalta tilanne on tällä hetkellä erittäin sekava. Hyviä vaihtoehtoja ei oikein ole ennen kuin GPS-laitteisiin ja älypuhelimiin saadaan tuki maksusirulle tai geokätköilyyn sopivia muita satelliittipaikannusjärjestelmiä tukevia laitteita alkaa tulla markkinoille. GPS toimii normaalisti vielä 30.4. asti, joten koko huhtikuu kannattaa käyttää tehokkaaseen geokätköilyyn. Samalla on hyvä opetella tiekarttojen lukua, sillä navigaattoritkaan eivät huhtikuun jälkeen toimi.

Edullisin tapa selvitä siirtymäkaudesta on pärjätä kokonaan ilman tekniikkaa kunnes kelvollisia ja geokätköilyyn sopivia paikannuslaitteita tai älypuhelimia alkaa tulla markkinoille. Geokätköily onnistuu hyvin perinteisen kartan ja kompassinkin avulla. Vaikeusaste nousee hieman, kun apuna ei voi käyttää laitetta, joka kertoo tarkan sijainnin, mutta monet geokätköt löytää kompassillakin. Samat perusperiaatteet pätevät ilman tekniikkaakin, eli geokätkölle ei välttämättä kannata rynnätä suoraan kompassin neulaa seuraten, vaan lukea kartasta parhaat lähestymisreitit. Näin välttää ikävimmät kuravesilätäköt.

 

 

2 kommenttia artikkelille “Trumpin hallinnon päätös suututti geokätköilijät”

  1. Maxxy

    Noin aprillipilaksi aika pitkä ja perusteellinen artikkeli, kiitos siitä

  2. Keijo

    Kylläpä se Trumppi osaa kiusata heti näin kuukauden alkuun. Galileo ja Glonass vaan pakollisiksi kaikkiin EU:hun tuotaviin laitteisiin

Kommentointi suljettu