Tänään on talvipäivänseisaus, eli vuoden pimein päivä. Pimeää ei kannata geokätköillessä pelätä, vaan ottaa ilo irti pimeästä vuodenajasta. Nyt on paras aika etsiä erityisiä yökätköjä, jotka on suunniteltu pimeällä haettaviksi.

Mitä yökätköt ovat?

Yökätköiksi kutsutaan geokätköjä, jotka pitää hakea pimeään aikaan. Yleisin esimerkki tälläisestä on ns. heijastipolku, eli geokätkö joka löytyy seuraamalla taskulampun valossa näkyviä heijastimia. Muitakin toteutuksia on ja kätköön voi liittyä jopa metsässä loistavia valoja tai vain UV-valolla näkyvää kirjoitusta. Yökätköt ovat huippusuosittuja ja niille kertyy yleensä paljon suosikkipisteitä.

Ruotsissa järjestetään vuosittain jopa Fumble After Dark -megatapahtuma, joka keskittyy pimeäkätköilyn iloihin ja esittelee mitä mielikuvituksellisimpia yökätköjen toteutuksia.

Heijastinkätkön etsiminen

Pimeässä loistava geokolikko

Yökätkön tunnistaa yleensä Night Cache (yökätkö), Recommended at night (suositellaan haettavaksi yöllä) ja/tai flashlight required (vaatii taskulampun) -määritteistä. Kannattaa lukea kätkökuvaus läpi, sillä esimerkiksi taskulamppu-määritettä käytetään muissakin kätköissä ja toisaalta yökätkö-määritettä on vahingossa laitettu ihan tavallisiinkin kätköihin.

Heijastinkätkön etsiminen alkaa tavallisesti menemällä kätkökuvauksessa annettuihin koordinaatteihin hämärään tai pimeään aikaan. Tutki taskulampun valolla ympäristöä ja etsi katseellasi heijastinta. Kun näet ensimmäisen heijastimen, niin lähde kävelemään sitä kohden. Tähyile samalla ympäristöä valon kanssa ja etsi seuraavaa heijastinta. Seuraavan heijastimen pitäisi näkyä viimeistään edellisen heijastimen kohdalta.

Jos seuraavaa heijastinta ei meinaa näkyä, niin kannattaa hieman pyöriä ympäristössä. Heijastinpolun välistä on voinut kadota heijastin tai jokin saattaa peittää näkyvyyden seuraavalle heijastimelle. Etsiessä taskulamppu kannattaa pitää silmien tasolla, koska heijastin heijastaa eniten valoa suoraan valonlähdettä kohti.

Heijastinpolun päätepiste merkitään yleensä muista pisteistä poikkeavalla tavalla. Jos vastaasi tulee erilainen heijastin tai useampi samassa paikassa oleva heijastin, etkä näe seuraavaa etappia, kannattaa kätköpurkkia alkaa etsiä. Heijastinpolun päästä voi löytyä myös koordinaatit, jotka johdattavat multikätkön tapaan kätköpurkille.

Huolehdi, ettet eksy heijastimia seuratessasi. Heijastinpolku ei välttämättä toimi kuin yhteen suuntaan, eli maastosta täytyy selviytyä takaisin omin neuvoin.

Oman yökätkön tekeminen

Omia yökätköjä on helppo tehdä. Kuten muissakin kätköissä, kannattaa aluksia etsiä ainakin muutama muiden tekemä yökätkö, niin opit millaisista yökätköistä itse pidät ja mitä ongelmakohtia kätköissä voi olla.

Heijastimet

GeoTacks-heijastinnastoja

GeoTacks-heijastinnastoja

Heijastinpolun heijastimina voi käyttää tarkoitukseen suunniteltuja GeoTacks-heijastinnastoja, heijastinnauhoja, heijastinteippiä tai tavallisia ripustettavia heijastimia. Heijastinnastojen etuna polun rakentamisessa on niiden suunnattavuus, eli ne näkyvät vain tietyltä sektorilta. Heijastinnauhat ja tavalliset heijastimet näkyvät moneen suuntaan ja joku saattaa huomata heijastinpolun vahingossa.

Polun rakentaminen maastoon

Ensimmäinen vaihe on tietysti paikan valinta. Heijastinkätkön paikaksi sopii maasto, jossa saat helposti kiinnitettyä heijastimia ja jossa näkyvyyttä on tarpeeksi. Kovin risukkoisessa metsässä heijastinpolun rakentaminen ja seuraaminen on hankalaa oksien peittäessä näkyvyyden. Heijastimien sijoittelussa on hyvä huomioida myös lumi. Vaikka heijastin vielä syksyllä erottuisi hyvin kuusen oksien läpi, niin pienikin lumikerros voi peittää näkyvyyden.

Heijastinpolun seuraaminen pimeässä on mukavampaa jos maasto on helppo kulkea. Ellet tarkoituksella tee hankalaa yökätköä, niin suot ja muut märät tai muuten hankalat kohdat kannattaa kiertää.

Mieti myös miltä paikalla jatkuvasti heiluvat taskulamput näyttävät ulkopuolisten silmissä. Jos lähellä on asutusta, niin asukkailta kannattaa pyytää lupa kätkön tekemiselle tai sijoittaa heijastinpolku kauemmas. Taskulamppujen valokeilat näkyvät pimeässä kauas jos maasto on avointa.

Jos tiedät valmiiksi paikan, johon haluat kätköpurkin piilottaa, niin heijastinpolku kannattaa tehdä takaperin aloittaen kätköpaikalta.

Muista mitata koordinaatit ensimmäiseltä heijastimelta sekä kätköpurkilta. Nämä täytyy merkitä reittipisteinä kätkösivulle tarkastusta varten. Kätkösivun koordinaatit laitetaan yleensä osoittamaan suoraan ensimmäiselle heijastimelle. Jokaista heijastinta ei tarvitse merkitä reittipisteellä, mutta senkin voi tehdä jos haluat itse myöhemmin löytää jokaisen heijastimen koordinaattien perusteella.

Maastossa heijastimia kannattaa sijoittaa sen verran lähekkäin, että reitin seuraaminen on helppoa. Heijastimia voi myöhemmin kadota välistä, joten ei haittaa vaikka etsijällä olisi kerralla näkyvillä useampikin heijastin. Kätkön etsijöillä on mukanaan erilaisia valaisimia, eivätkä heijastimet välttämättä erotu yhtä hyvin kuin omalla tehokkaalla taskulampullasi.

Polusta kannattaa tehdä riittävän pitkä, ettei etsijöistä tunnu siltä, että seikkailu päättyy kesken kaiken. Sopivaan pituuteen vaikuttaa maasto sekä tietysti se, kuinka paljon heijastimia sinulla on käytettävissä. Heijastimia kannattaa varata muutama ylimääräinen polun huoltamista varten.

Kätkösivu ja attribuutit

Heijastinkätkön tyypiksi suositellaan mysteerikätköä, mutta multikätkö tai geolodjukin ovat mahdollisia kun huomioi muut kätkötyyppejä koskevat säännöt. Yökätköön kannattaa lisätä määritteet Night Cache, Recommended at Night ja Flashlight Required.

Saat yökätköstäsi hauskemman kun keksit sille jonkin tarinan tai teeman. Varsinkin lapsille tarinallinen yökätkö toimii erinomaisesti. Tarina voi näkyä kätkösivulla ja/tai itse kätkön toteutuksessa.

Saturaatiosääntöä ei sovelleta pieniin heijastimiin, mutta itse kätköpurkin täytyy olla 161 metrin päässä muista kätköistä, kuten tavallistenkin kätköjen. Kätköpurkin paikka merkitään kätkön tietoihin normaalisti Final location -reittipisteellä.

Yksi kommentti artikkelille “Yökätköistä iloa kaamokseen”

    Kommentointi suljettu

    Trackbacks and Pingbacks:

    1. Älä osta mitään! - Geokätköt.fi

      […] ja pimeältä, mutta geokätköiltä löytyy elämyksiä pimeässäkin. Nyt on paras vuodenaika jännittävien yökätköjen […]