Ruska Lemmenjoen kansallispuistossa Kuva: Ilona Simomaa (CC BY-SA 3.0)

Geokätköilyyn voi saada lisämaustetta etsimällä yksinäisimpiä geokätköjä. Yksinäisellä geokätköllä tarkoitetaan kätköä, jolla käy todella vähän kävijöitä. Osa purkeista odottelee piilossa vuosia ilman yhtäkään käyntiä. Syynä harvoihin käynteihin voi olla esimerkiksi vaikea mysteeri tai kätkön hakemiseen tarvittavat erikoistaidot tai -varusteet, joita harvoilta löytyy. Osa kätköistä sijaitsee yksinkertaisesti niin syrjässä, että pelkkä paikalle pääseminen on työn takana.

Listasimme kymmenen Suomen yksinäisintä tradikätköä. Tradit ovat siitä kiinnostavia, että ne ovat periaatteessa helposti haettavia eikä hakemattomuus ole ainakaan sijainnin ratkaisusta kiinni. Yksinäisiksi jääviä kätköjä yhdistää usein haastava maasto, kuten sijainti erämaassa tai erikoisvarusteiden tarve, mutta joukkoon mahtuu ihan tavallisen oloisiakin kätköjä jotka olisi helppo hakea koska tahansa.

GC66G3G Kammonvuori

Savonlinna

Julkaistu: 9.11.2015
Löytäjiä: 2
Löydetty viimeksi: 13.11.2015

Savonlinnan Kammonvuorelle piilotettu kätkö on saanut olla rauhassa FTF-lokkauksen jälkeen, joka kirjattiin vain pari päivää julkaisun jälkeen. Kammonvuoren kätkön yksinäisyyttä selittää kiipeilyvälineiden tarve. Kuvauksessa mainitaan, että kätkön hakemiseen tarvitaan kiipeilyvaljaat ja vähintään 30 metrinen köysi. Kammonvuori sijaitsee Pihlajaveden Kokonsaaressa, mutta saareen pääsee tarvittaessa liikennöivillä yhteyslautoilla Kesamonsaaren kautta.

GC6RC5H Bahttejeaggi ja Arbmobuolza

Kittilä

Julkaistu: 12.9.2016
Löytäjiä: 2
Löydetty viimeksi: 1.4.2017

Pahtijänkkän ja Arbmobuolzan harjun kätkö sijaitsee Puljun erämaassa Kittilässä. Kätkö on saanut olla yllättävän rauhassa siihen nähden, että edestakainen matka purkille on lähimmältä tieltä vain noin 18 kilometriä. Hyväkuntoinen ja kokenut vaeltaja kipaisee kätköllä päiväseltään. Toki erämaassa liikkuttaessa täytyy aina varautua yllätyksiin. Talvilöydettävän kätkön hakee talvellakin hiihtäen. Kävijöitä tällä kätköllä on kuitenkin ollut vain kaksi ja nekin noin puolen vuoden sisään julkaisusta. Kätkön piilottaja on sen jälkeen käynyt kolme kertaa huoltamassa kätkön, mutta uusia kävijöitä ei ole kuulunut.

GC60BQ5 Pajusaaren hiekka

Ilomantsi

Julkaistu: 29.7.2015
Löytäjiä: 3
Löydetty viimeksi: 6.1.2016

Pajusaaren hiekan kätkö on listan kätköistä ainoa, jonka tallessa olo epäilyttää. Pajusaaren kätkön piilotettiin kesällä 2015 Ilomantsin Nuorajärvellä sijaitsevaan saareen. Pajusaari on käytännössä kiinni Muokonsaaressa, jonka taas erottaa mantereesta soinen alue ja kapea Pontuksen kanava. Kätköllä ehti ensimmäisen kesän ja talven aikana käydä kolme kävijää ja sen jälkeen sieltä on kirjattu kaksi DNF:ää seuraavana kesänä. Tämän jälkeen kukaan ei ole kätköä yrittänytkään etsiä tai ainakaan DNF:ää kirjannut. Kätkö voi hyvin olla kadonnut, mutta varmuutta tästä ei ole. Kätkön piilottaja ei ole vieraillut sivustolla yli vuoteen.

GC63JNA Kuoppilasjoki

Utsjoki

Julkaistu: 23.9.2015
Löytäjiä: 3
Löydetty viimeksi: 27.6.2018

Kuoppilasjoen kätkö piilotettiin Paistunturin erämaahan kesällä 2018. FTF haettiin parin viikon sisällä julkaisusta, mutta seuraavaa löytäjää kätkö odotteli pari vuotta. Sen jälkeen meni taas vuosi ennen seuraavaa löytäjää. Yhteensä kätköllä on nyt siis käynyt kolme kätköilijää ja edellisestä käynnistä on taas yli vuosi. Reittivalinnoista riippuen kätkölle on noin kymmenen kilometrin yhdensuuntainen matka. Täälläkin on hyvä pitää mielessä, ettei erämaahan kannata lähteä ilman varmuutta omista taidoista. Matkapuhelimien kuuluvuudesta ei ole varmuutta, eikä apua saa paikalle nopeasti jos jotain sattuu.

GC63GYM Itkutieva

Enontekiö

Julkaistu: 24.9.2015
Löytäjiä: 3
Löydetty viimeksi: 26.3.2018

Itkutieva-kätkö sijaitse Kuoskisenvuoman soidensuojelualueella Enontekiöllä. Kätkö vietiin piiloonsa 2015 syyskuussa ja FTF-löytö tuli lokakuun puolivälissä. FTF-löytäjän jälkeen kätköllä on käynyt vain kaksi kävijää. Sinnikkyydestä täytyy kiitellä mystinenmetsätyömies-kätköilijää, jonka ensimmäinen yritys kilpistyi melkein 40 asteen pakkaseen. Pari vuotta myöhemmin uusi yritys tuotti tulosta ja kätkö löytyi. Kävellen tai maastopyörällä Itkutievalle on polkuja pitkin noin kymmenen kilometrin matka.

GC62B42 Saari-Valama, Isosaari

Lieksa

Julkaistu: 24.10.2015
Löytäjiä: 3
Löydetty viimeksi: 6.9.2016

Tämä kätkö on piilotettu nimensä mukaisesti Saari-Valama -nimisellä järvellä olevalle Isosaarelle. Kaksi kätköilijää haki FTF:n muutamia päiviä julkaisun jälkeen ja 2016 syyskussa kätkölle löysi kolmas kätköilijä. Sen jälkeen kukaan ei ole kätköllä käynyt. Isosaari ei ole mitenkään hankalasti saavutettava jos jonkinlainen vesikulkuneuvo löytyy. Hyvä uimari pääsee saareen ilmankin. Matkaa lähimmästä rannasta on noin 150 metriä.

GC73W36 Saarijärvi Isosaari. Härmänkylä

Kuhmo

Julkaistu: 7.6.2017
Löytäjiä: 2
Löydetty viimeksi: 9.6.2017

Kuhmon Saarijärvellä sijaitsevan Isosaaren kätkö julkaistiin kesäkuussa 2017. FTF haettiin kahden kätköilijän voimin vain pari päivää julkaisun jälkeen, mutta sen jälkeen paikalla ei ole ollut kävijöitä. Lokkauksissa puhutaan helikopterista, mutta paikalle pääsee kyllä pienellä kumiveneelläkin. Saarijärvi ei varsinaisesti ole mikään syrjäinen erämaajärvi, sillä kantatie 89 kulkee vain reilun kilometrin päässä kätköstä. Järven lähelle tulee useampikin metsäautotie, joista ei ole järven rantaan enää kovin pitkä matka. Talvella paikalle pääsee helposti hiihtäen tai lumikengillä, mistä kätkön attribuutitkin vihjaavat. Nopein ehtii vielä käydä kirjaamassa STF:n tästä kätköstä!

 

GC7V8D5 Alavainio, Muinaismuisto

Kannus

Julkaistu: 23.6.2019
Löytäjiä: 1
Löydetty viimeksi: 23.6.2019

Alavainion muinaismuisto on listan kätköistä tuorein. Se julkaistiin vasta tämän vuoden juhannuksena. Kävijöitä siellä on kuitenkin ollut vain yksi ainoa. FTF meni heti julkaisupäivänä tunti ja kaksikymmentä minuuttia julkaisun jälkeen, mutta sen jälkeen kätköllä ei olekaan ollut kävijöitä. Alavainion kätkö ei sijaitse saaressa, erämaassa tai kallion jyrkänteellä. Matkaa lähimmältä metsäautotieltä on noin 70 metriä. Ainoa kävijä singahti paikalle alle kahdessa tunnissa, mutta sen jälkeen kätkö ei ole kiinnostanut ketään koko kesänä.

GC761FF Majavaortsan aikakapseli 2117

Salla

Julkaistu: 19.7.2017
Löytäjiä: 2
Löydetty viimeksi: 22.7.2017

Majavaortsan yksinäinen kätkö kuuluu taas syrjäisempien kätköjen sarjaan. Tämä Maltion luonnonpuistoon piilotettu kätkö sijaitsee Majavaortsan ja Joutsitunturin välissä. Paikka vaikuttaa ensin syrjäiseltä, mutta tarkempi kartan tutkiskelu paljastaa, että Majavaortsan eteläpuolelle poroaidan toiselle puolelle tulee tie Naruskan suunnasta. Poroaitaan on merkitty tieuran päähän portti ja siitä matkaa kätkölle on noin kaksi ja puoli kilometriä. Mistään pitkästä vaelluksesta ei siis välttämättä ole kyse. Myös pohjoisesta pääsee teitä seurailemalla melkein kolmen kilometrin etäisyydelle kätköstä. FTF:n kuitannut geokätköilijäkaksikko kävi paikalla kolme päivää julkaisun jälkeen, mutta STF-löytäjää kätkö onkin odotellut jo useamman vuoden.

GC1WG5Q Puskuäytsi

Inari

Julkaistu: 29.7.2009
Löytäjiä: 9
Löydetty viimeksi: 10.9.2019

Puskuäytsin kätköllä on ollut listan kätköistä eniten kävijöitä. Muihin verrattuna yhdeksän löytäjää voi tuntua jo ruuhkalta, mutta ikääkin kätköllä on jo yli kymmenen vuotta, eli kävijöitä ei ole ollut edes yhtä vuodessa. Tämä Lemmenjoen kansallispuistoon piilotettu kätkö julkaistiin heinäkuussa 2009. Tästä kätköstä FTF ei irronnut ihan helpolla. Ensimmäinen kävijä ei kätköä löytänyt. Pari vuotta julkaisun jälkeen joku ehti jo epäillä koko kätkön olemassaoloa ja ehdotti sille arkistointia. Kätkötarkastajat puuttuivat tilanteeseen hyllyttämällä kätkön. Pari kuukautta hyllytyksen jälkeen nimimerkki Ugri kuitenkin löysi hyvässä kunnossa olevan kätkön puolentoista viikon vaelluksellaan. Julkaisusta FTF-löytöön meni siis vähän reilut kolme vuotta. Sen jälkeen kätköllä on ollut enemmän kävijöitä. Vilkkaimpina vuosina paikalla on käynyt useampikin kävijä, mutta väliin on jäänyt myös vuosia ilman yhtäkään kävijää.

Puskuäytsin kätkö on rehti erämaakätkö. Lähimmältä tieltä paikalle on matkaa linnuntietäkin reilut 20 kilometriä. Kansallispuiston reitit tulevat kuitenkin melko lähelle ja lähettyvillä sijaitsee jopa kullanhuuhtojien mökkejä. Kultasataman autiotuvalta kätkölle on noin kymmenen kilometrin matka reittivalinnasta riippuen. Kultasatamaan liikennöi kesäaikaan vuorovene Lemmenjoen kylästä, joten kätköpaikalle on mahdollista päästä lyhyemmälläkin vaelluksella.

 

Yksinäisiä geokätköjä voi metsästää esimerkiksi Project-GC-sivuston haun kautta. Jos tusinapurkit alkavat kyllästyttää, niin geokätköilyyn saa kummasti lisää fiilistä löytämällä pitkään hakematta olleen kätkön vuosien tauon jälkeen. Yksinäisiin geokätköihin liittyy aina enemmän jännitystä kun tietää ettei paikalla ole pitkään aikaan käynyt toista geokätköilijää, eikä kätkökään välttämättä ole paikoillaan.