Jokaisenoikeus takaa oikeuden nauttia luonnosta ja hyödyntää sen antimia omistussuhteista piittaamatta.
Jokaisenoikeuksien turvin saat:
- kulkea kävellen, hiihtäen, ratsastaen tai pyöräillen luonnossa poislukien pihamaat ja pellot
- oleskella ja majoittua tilapäisesti luonnossa
- poimia ja kerätä luonnossa kasvavia marjoja, kasveja ja sieniä
- kalastaa ongella
- liikkua veneellä, uida ja peseytyä vesistöissä
- kulkea jäätä pitkin talvisin
Et saa:
- roskata luontoa
- häiritä kotirauhaa liikkumalla tai leiriytymällä pihapiirissä
- ajaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa
- aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille
- kerätä kaatuneita puita
- kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita
- häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä tai poikasia
- tehdä avotulta toisen maalle ellei kyseessä ole hätätilanne
- kalastaa tai metsästää ilman lupia
Luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa on omat järjestyssäännöt jotka voivat rajoittaa jokaisenoikeuksia.
Pohjoismainen erikoisuus
Jokaisenoikeudet ovat pohjoismainen erikoisuus. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Islannin lisäksi yhtä laajat jokaisenoikeudet löytyvät vain Skotlannista. Monessa muussa maassa jo toisen maalla liikkumiseen tarvitsee luvan.
Jokaisenoikeudet ja geokätköily
Haittaa aiheuttamattomia geokätköjä voi piilottaa ja etsiä jokaisenoikeudella. Ympäristöministeriön julkaisussa Suomen Ympäristö 30/2012, kirjoitetaan geokätköilystä:
Geokätköjä voi piilottaa ja etsiä siellä missä jokamiehenoikeudella liikkuminen on muutoinkin sallittua. Geokätköily on harrastus, jossa etsitään maastoon piilotettuja kätköjä internetistä saatavien koordinaattien ja GPS-paikantimen avulla. Etsittävät kohteet ovat tavallisesti muovirasioita, joiden koko vaihtelee filmipurkista suurehkoon pakasterasiaan. Lodjauksessa etsitään maastoon piilotettuja kohteita johtolankojen avulla.
Jokaisella geokätköllä on omistaja, joka vastaa kätköstä. Koska piilotettavat kohteet ovat pieniä, ei kätköjä voida pitää jätelain tarkoittamana roskaamisena.
Maanomistajan ei tarvitse ottaa kätköjä huomioon toiminnassaan, eikä hän vastaa kätköille esimerkiksi metsätöiden yhteydessä koituvista vahingoista. Jos maanomistaja puuttuu kätkörasiaan, sitä tulisi kohdella löytötavarana.
Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella – Suomen Ympäristö 30/2012
Raimo Pokka
says:ihan mielenkiintoinen touhu näin sivusta kun katsoo. se mikä minua ärsyttää kun kätkö on rivitalon päädyssä joka on matkailu käytössä…. ihmisten tarpeilla käynti… on alkanut kätkön lähellä muistuttaan ulkovessan ympäristöä jota en kyllä kauaa katso. kuseskelu jättää melkoiset hajut ympäristöön. se täytyy loppua. mikäli haluatte että kätkö on.
Terho Löppönen
says:Etiketti,
Aprillinpäivänä olohuoneemme ikkunan alla alkoi pyöriä ”outoa” porukkaa. Suurimmillaan joukko oli n. 10 hengen vahvuinen. Porukka pyöri ympäsiinsä pensastossa ja näytti etsivän jotain. Kysyin tuuletusikkunasta mitä etsivät, vastaukseksi sain ”pientä mustaa esinettä”. Haahuilijoita ilmestyi yleensä iltaisin ja eilen sunnuntaina kun olin patiolla eräs ystävällinen rouva kertoi mistä on kyse, geokätkön etsinnästä.
Koronarajoitusten aikaan patio on ainoa paikka jossa voimme olla ulkona ja tuntuu häiritsevältä että täysin vieraat ihmiset tulevat sankoin joukoin muutaman metrin päähän.
Olisiko mahdollista jatkossa käyttää jotakin muuta kätköpaikkaa joka ei häiritsisi kotirauhaa?
Terho Löppönen
Lautamies Jopin katu 5
As Oy Helsingin Jopinportti