GPS-laitteen valinta

GPS-paikannin on geokätköilijän tärkein työkalu. Hyvä GPS kestää pitkään kovassakin käytössä, eikä se säiky huonoa säätä tai pieniä kolhuja. Sopivan GPS-laitteen valintaan vaikuttaa oma budjetti ja mieltymykset. Mieti haluatko kosketusnäytöllisen laitteen vai perinteisillä näppäimillä varustetun. Kyse on pitkälti makuasiasta, mutta talvella hanskat kädessä perinteisillä näppäimillä varustetun laitteen käyttö sujuu usein paremmin.

GPS-paikantimet ovat helppokäyttöisiä. Jos älypuhelimen käyttö sujuu, niin GPS-laitteenkin käytön oppii nopeasti kokeilemalla.

Hyvä peruslaite aloittelijalle tai harvemmin kätköilevälle

Jos olet aloittelemassa geokätköilyä, niin edullinen peruslaitekin riittää hyvin. Suosittelemme Garminin eTrex -sarjaa, josta löytyy sekä kosketusnäytöllisiä, että näppäimillä varustettuja malleja. Jo edullinen Garminin eTrex 22x -malli sopii hyvin geokätköilyyn. Siinä on kirkas värinäyttö, mahdollisuus ladata karttoja ja sähköisiä geokätkötietoja. Moni kokenutkin geokätköilijä suosii peruslaitteita niiden edullisen hinnan ja pienen koon takia.

Vaativampaan käyttöön

Vaativampaan käyttöön kannattaa katsella malleja Garminin Oregon, Montana ja GPSMAP -sarjoista. Perusmalleihin verrattuna laitteet tarjoavat suuremman ja tarkemman näytön sekä enemmän ominaisuuksia.

Kätkötiedot sähköisesti GPX-tiedostona tai langattomasti

Kaikkiin myymiimme Garminin GPS-laitteisiin saa ladattua geokätköjen tiedot GPX-tiedostona geokätköilysivulta (vaatii Geocaching.com -premium-jäsenyyden). GPX-tiedoston käyttö säästää aikaa ja hermoja, kun saat helposti ladattua alueen kätkötiedot laitteen muistiin tai muistikortille. Ilmaisen Garmin Express -ohjelman avulla kätkötietojen siirtäminen käy helposti.

Oregon 700 ja GPSMAP 66 -sarjan malleissa geokätköjen tiedot saa ladattua langattomasti laitteeseen wifin tai puhelimen datayhteyden kautta. Päivitys onnistuu helposti siis vaikka maastossa kunhan puhelimessa on kenttää.

Kartat kuntoon

Saat suurimman hyödyn GPS-laitteesta kun lataat siihen kunnon kartat. Garmin-laitteisiin on ilmaiseksi ladattavissa Teemu Peltosen Maanmittauslaitoksen aineistosta koostama maastokartta. Ulkomailla geokätköillessä voit käyttää maksuttomia avoimeen OpenStreetMap-aineistoon perustuvia karttoja. Myös maksullisia karttoja on tarjolla, mutta yleensä geokätköilessä pärjää ilmaisilla kartoilla paremmin kuin hyvin.

Huoletonta geokätköilyä ulkomailla

Kun olet ladannut GPS-laitteeseen kätkötiedot ja kartat, voit huoletta geokätköillä ulkomailla ilman huolta roaming-kuluista. GPS-paikannus toimii ympäri maailman eikä sen käytöstä tule kuluja.

Ei pelkästään geokätköilyyn

GPS-laitteesta on muutakin hyötyä geokätköilyn lisäksi. Kestävä paikannuslaite tuo turvaa metsäretkillä ja moni matkailija luottaa laitteen karttoihin vieraissa kaupungeissa, vaikkei geokätkön perässä olisikaan. GPS-paikantimet sopivat myös hyvin kevyeksi karttaplotteriksi pieniin veneisiin. GPS-paikantimeen ladattava maksuton Maanmittauslaitoksen kartta-aineisto tonttirajoineen on hyödyllinen esimerkiksi tontin tai metsätilan rajoja tutkiessa.