Nauvossa sijaitseva Seilin saari on jännittävä retkikohde geokätköilijällekin. Parin geokätkön lisäksi Seilistä löytyy luontoa, historiaa ja aitoa saariston tunnelmaa. Turusta Seiliin pääsee tänä vuonna vielä neljänä viikonloppuna, eli vielä ehtii!

Saari on Metsähallituksen luontopalveluiden ylläpitämä retkikohde ja sinne on helppo mennä päiväretkelle joko omalla veneellä tai yhteysaluksella (kesäkaudella). Kätköjä saarella on vain kaksi, mutta ne on sijoitettu niin, että ne hakemalla tulee liikkuneeksi saaren nähtävyyksien välillä kattavasti.

Leprahospitaali ja mielisairaala

Entinen mielisairaalan päärakennus

Seili on tarinoiden saari. Moni surullinen elämänkohtalo on päättynyt tälle saarelle ja se antaa paikalle omanlaisensa tunnelman.

Seilin saarelle tuotiin leprapotilaita 1300-luvulta alkaen. Lepra tunnetaan myös spitaalina. 1619 saarelle perustettiin virallinen leprahospitaali. Lepraa sairastavien lisäksi hospitaaliin sijoitettiin alusta lähtien kroonisia sairauksia sairastavia ja mielisairaita. Lepra oli pelätty sairaus ja siihen sairastuneet haluttiin eristää muusta väestöstä. Syrjäinen Seilin saari sopi hyvin eristyspaikaksi. Hoitoja sairauksiin ei ollut ja saarelle lähetetyt joutuivat tuomaan mukanaan ruumisarkun tai puutavaraa sen rakentamista varten.

Leprasairaalan rakennuksista on jäljellä vain niemellä sijaitseva kirkko. Kirkon sisällä on aidalla erotettu osa lepraa sairastaville. Kirkon pihalla on muistoristi saarella kuolleille potilaille ja tarina kertoo, että potilaat olisi haudattu ristin takana olevalle niitylle. Kaivauksissa ei kuitenkaan ole löydetty mitään todisteita tästä. Hospitaalin rakennukset sijaitsivat samalla niemellä kirkon kanssa. Aikoinaan niemi oli erillinen saari, mutta maankohoamisen myötä se on liittynyt Seilin pääsaareen.

Seilin kirkko ja hautausmaa

1600-luvun loppupuolella saarelle perustettiin houruinhuone, eli mielisairaala. Seilin sairaala oli aikoinaan maamme suurin mielisairaala. Nykyisinkin jäljellä olevat kiviset sairaalarakennukset on rakennettu 1800-luvulla. Mielisairaala toimi aina vuoteen 1962 asti. Loppuvaiheessa sairaalassa oli ainoastaan naispotilaita.

Sairaalan entisessä päärakennuksessa toimii nykyään Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuskeskus. Päärakennuksen käytävä on auki vierailijoille ja sen varrella esitellään tutkimuskeskuksen toimintaa. Rakennuksen yksi huone on säästetty alkuperäisessä potilashuoneen asussa. Karun huoneen seinät on maalattu ruskean eri sävyillä, joiden on uskottu rauhoittavan potilasta. Seinillä on myös suuria ruutukuviota, sillä geometristen muotojen uskottiin tuovan järjestystä järkkyneeseen mieleen. Potilashuoneen sängyllä on vanha pakkopaita.

Päärakennuksessa toimii mukava kahvila-ravintola, josta eväät unohtanutkin saa murua rinnan alle.

Saaristoluontoa

Mielisairaalan portti

Synkän historian ja parin geokätkön lisäksi Seili tarjoaa luontoelämyksiä. Saarella kasvaa muun muassa aikoinaan yleinen rikkakasvi, mutta nykyään erittäin harvinaiseksi käynyt peltomaitikka. Saarella pesii myös paljon lintuja ja joku on saattanut seuratakin seililäisten sääksien elämää sääksikamerasta.

Kesäisin saarella laiduntavat lehmät ja lampaat. Eläinten laitumet on rakennettu niin, että ne pääsevät juomaan rannasta vähäsuolaista Itämeren murtovettä. Tältä kesältä lampaat on jo lähetetty muualle syötävän ruohon käytyä vähiin kuivan kesän jäljiltä. Lehmät olivat kuitenkin vielä käyntimme aikalla paikalla ja aika ajoin saarella kuuluikin komeaa ammuntaa.

Saaristoluontoon kuuluvat punkit ja niitäkin Seilissä on. Punkit ovat yksi Saaristomeren tutkimuskeskuksesn tutkimuskohteista, mutta vierailijalle niistä tuskin on haittaa jos ei metsiin lähde seikkailemaan. Kaikki Seilin nähtävyydet ja geokätköt saavuttaa helposti hiekkateitä pitkin. Punkkitarkastus kannattaa silti aina muistaa geokätköilyretken päätteeksi.

Miten sinne pääsee?

Seilin saarelle voi mennä omalla veneellä tai yhteysaluksilla. M/s Östern kulkee Seiliin kesäkaudella Rymättylän Hangasta ja Nauvosta (Pikku Rengasreitti). Yhdensuuntainen matka Östernillä maksaa seitsemän euroa aikuiselta. Aikataulut on sovitettu niin, että sopivan mittainen päiväretki onnistuu, eikä Seiliin tarvitse jäädä yöksi.

Vaihtoehtoinen reitti on hypätä Turusta tai Nauvosta M/s Fannyn kyytiin, joka myös kulkee Seiliin. Fannyn kyydissä Seiliin pääsee helposti päiväretkelle Turusta.

M/s Östern lopetti liikennöinin jo tältä vuodelta, mutta M/s Fannylla Seiliin pääsee Turusta vielä syyskuun loppuun saakka viikonloppuisin.

Omalla veneellä voi kiinnittyä johonkin Seilin kolmesta laiturista. Päivävisiitit ovat maksuttomia, mutta yöpyviltä veneiltä menee 25 euron satamamaksu, jolla pääsee käyttämään saunoja.

Linkkejä